Mi a faktoring?

Mi a faktoring?

A faktorálás vállalkozások között kiállított le nem járt számlák finanszírozása és kezelése. Lényege, hogy a 15-180 nap múlva esedékes számlák megelőlegezésével azonnali finanszírozási megoldást nyújt a számlát kibocsájtó vállalkozások számára.

A faktorálás elsősorban olyan cégek számára nyújthat megoldást, amelyek termékeket vagy szolgáltatásokat biztosítanak más cégeknek, vállalkozásoknak vagy állami szervezeteknek. A megbízó cégek azokat a számlákat adhatják el a faktorcégnek, amiknek a fizetési határideje még nem járt le. A faktorcég a számla értékének nagyjából 80%-át előlegezi meg, majd a fennmaradó 20%-ot (levonva a faktordíjakat) a számla összegének beérkezése után utalja el.

A faktorálás kézenfekvő megoldás a rövid távú cash flow kérdések megoldására. Ráadásul azáltal, hogy a megbízó cég a normál fizetési határidő megnövelésével lehetőséget ad ügyfeleinek az áruk és szolgáltatások egy későbbi időpontban történő kifizetésére, növelni tudja az eladások számát és egyúttal a meglévő ügyfeleinek lojalitását is. 

Mivel ezt a megoldást alkalmazva a vállalkozás cash flow-ja is nő, a faktorálást igénybe vevő cég piaci előnyre is szert tud tenni.

A faktoring folyamata

0. nap
Faktorszerződés megkötése.
1. nap
Ön a megrendelés szerint szállít a vevőjének, majd elküldi neki a kiállított számlát. Ezután a számlamásolatot és a teljesítési igazolást átadja a BÁV Faktor Zrt.-nek, és aláírják az engedményezési értesítést
2. nap
A BÁV Faktor Zrt. elutalja Önnek a megállapodás szerinti előfinanszírozási összeget (a számla bruttó összegének 70-90 %-át).
15-180. nap (a számla esedékességétől függően)
Az Ön vevője elutalja a számla összegét a BÁV Faktor Zrt.-nek.
16-181. nap (a számla esedékességétől függően)
A BÁV Faktor Zrt. elutalja Önnek a számla fennmaradó részét (mínusz faktorköltségek).

Kinek ajánljuk a faktorálást?

A faktorálás mindazon cégek számára jó megoldás, akik:

 • vevői halasztott fizetéssel, 15-180 napos fizetési határidőre fizetik ki számlaköveteléseiket.
 • hitelfelvétel helyett egy kevésbé merev, de versenyképes finanszírozási formát keresnek cégük cash flow-jának javítására.
 • nem szeretnének kintlévőségeik nyilvántartásával vagy beszedésével foglalkozni.
 • nem kívánnak elköteleződni valamely pénzintézet felé.
 • finanszírozási konstrukciójuk mellett követeléseiket is biztosítanák.
 • forrást vonnának be, de nincs lehetőségük (például mert nem tudnak biztosítékot adni) hitelfelvételre.
 • a cégük mérete miatt nem tartozhatnak a bankok kiemelt ügyfelei közé.
 • a szolgáltatás, a kereskedelem vagy az építőipar területén dolgoznak.

Költségek

A faktoring finanszírozás költségét az alábbiak határozzák meg:

 • a számlafinanszírozás nagysága,
 • a számlafinanszírozás futamideje,
 • a számlafinanszírozás rendszeressége,
 • a vevők száma és a vevők minősége,
 • valamint a számlakiállítás alapjául szolgáló ügylet tulajdonságai.

A fentiek részletes felmérése, és a megbízó egyedi igényei alapján minden esetben egyedi ajánlatot javaslunk.

Személyreszabott ajánlatért lépjen kapcsolatba velünk!

Mintaszámítás

Mintaszámítás I.

Számla típusa: 1 db számla, bruttó összege 1 millió Ft

Fizetési határidő: 60 nap

Előfinanszírozási hányad: 80%

Finanszírozási költség: havonta 1%

A számla kiállítását követően a BÁV Faktor Zrt. 800.000 Ft előfinanszírozási összeget utal el Önnek.

A vevő 60 napra pontosan fizet, így a BÁV Faktor Zrt. a vevő fizetése után 2%-ot, azaz 20.000 Ft-ot von le a számla összegéből. A további 180.000 Ft-ot elutalja az Ön számlájára.

Bruttó 1 millió Ft összegű számla 80 %-os előfinanszírozása esetén 60 napra összesen 20.000 Ft finanszírozási költség merült fel.

A fenti számítások tájékoztató jellegűek. Kérjen tőlünk pontos ajánlatot!

 

Esettanulmányok

I.
Péter ügyvezetője és egyben tulajdonosa is építőipari cégének. Referenciáinak köszönhetően sikerült megnyernie egy 60.000.000 Ft+ÁFA értékű építési projektet. A vevője egy nagyvállalat, aminek fizetési morálja tökéletes, pénzügyi stabilitása kiemelkedő, azonban előlegszámlát nem lehet benyújtani feléjük. Az elvégzett munkát teljesítési dokumentummal igazolják minden hónap végén, a vevő felé kiállított számla fizetési határideje 65 nap.

Péter egyrészt örült, hogy sikerült jó megrendelést szereznie, másrészt aggodalmát fejezte ki a projekt finanszírozásával kapcsolatban: az építőanyagot neki is vásárolnia kell, a dolgozóknak pedig hetente ki kell fizetnie a bérét. Van némi saját forrása, illetve 25 millió forintos hitelkerete, amit 15 millió forint erejéig már kimerített.

A projekt elvégzésére három hónapja van, a számlákat három egyenlő részben kell kiállítania. Péter kiszámolja, hogy az első hónapot saját forrásból még meg tudja finanszírozni, viszont a második hónapban már pénzügyi problémái adódhatnak, hiszen addigra nem fog beérkezni hozzá az első kintlévő számlájának összege. Péter előrelátó, így a megrendelés elnyerése után felveszi a kapcsolatot, és szerződést köt a BÁV Faktor Zrt.-vel.

Az első havi teljesítés után Péter kiállítja a számlát, és mivel már aláírta az engedményezési szerződést, csak annyi dolga maradt, hogy a számlát és a teljesítési igazolást elküldje a faktorcégnek, illetve aláírja az engedményezési dokumentumot. Innentől kezdve a BÁV Faktor foglalkozik a számlákkal. Péter a vevői visszaigazolás után 20.000.000 Ft+ÁFA számla után, 80 %-os előfinanszírozási hányad esetén mintegy 20,32 millió forint előfinanszírozást kap. Ez az összeg bőven elegendő a következő hónapban szükséges anyagok beszerzésére, az adók és járulékok befizetésére, valamint a dolgozók béreinek kifizetésére is.

Péter az alvállalkozóit is időben kifizette, így azok jelezték, hogy a jövőben is számíthat a munkájukra.

A második hónap végén Péter ismét kiállít egy számlát, a BÁV Faktor leigazoltatja az engedményezési dokumentumot és napokon belül ismét elutal Péter számlájára 20,32 millió forintot. A második számla előfinanszírozásával így a BÁV Faktor már több mint 40 millió Ft forrást biztosított Péternek. Ezt követően a nagyvállalat kifizeti az első, majd a második számlát is a BÁV Faktornak, aki a fennmaradó 20%-ot (a finanszírozási költségek levonása után) elutalja Péternek.

II.
Ildikó ügyvezetője egy kereskedelmi cégnek, ami mobiltelefon-kiegészítőket forgalmaz. Mivel a vállalat új szereplő a piacon, még nem ismeri az összes vevőjét. Ildikó ezért megbízza a BÁV Faktort, hogy nézzen utána melyik vevőknek szállíthat, kinek adhat halasztott fizetési határidőt, és mely vevőit szolgálhatja ki azonnali fizetéssel.

A BÁV Faktor átvilágítja a jövőbeni vevőket és megállapítja, hogy a beküldött 33 vevőből 14-nek nagy biztonsággal adható halasztott fizetési lehetőség, 13 vevő esetében javasolt a követelések biztosítása, míg 6 vevő esetében a készpénzes fizetésű számlák kiállítása a legbiztonságosabb. A BÁV Faktor a minősített vevőkre a követelések finanszírozását is vállalja, illetve a biztosításra javasolt vevők esetében a biztosítási folyamatokat is elvégzi, így Ildikó cégének nem kell külön leszerződnie egy hitelbiztosító céggel.

Az év utolsó negyedében a cég megrendelései az átlagos értékesítési számokhoz képest megduplázódtak, így december végére a kintlévőség megközelíti a 40 millió forintot. Ildikó a forgalomnövekedést időben jelzi a BÁV Faktornak, akik megemelik a vevőkre kiadott finanszírozási limiteket.

Ildikó elégedett, mert a forgalomnövekedés mellett új termékek beszerzésére és szállítására is lehetősége adódott a cégének.