A behajthatatlan követelés és a társasági adó

A behajthatatlan követelés és a társasági adó

A behajthatatlan követelések kezelése gyakran okoz fejtörést a vállalkozóknak. Mikor minősül egy követelés behajthatatlannak a Tao. szempontjából? Mit, mikor és hogyan lehet értékvesztésként feltüntetni az adóbevallásban, illetve mi történik az elévült követelésekkel? Mutatjuk a behajthatatlan követelésekkel kapcsolatos, a társasági adózás szempontjából fontos tudnivalókat.

 

A követelések értékvesztésére vonatkozóan a 2000. évi C. számviteli és az 1996-os LXXXI. társasági adóról és osztalékról szóló törvény tartalmazza a hatályos szabályozásokat. A Tao. törvény szerint egy követelés alapvetően két feltétel teljesülése esetén válhat behajthatatlanná. Az egyik ilyen, ha bekövetkezik a Szt. törvény által megfogalmazott behajthatatlanság.

 

7 eset, amikor egy követelést behajthatatlannak kell minősíteni

A számviteli törvény szerint hét olyan eset van, amikor egy követelést behajthatatlannak kell minősíteni, ezek a következők:

  1. Ha a végrehajtási folyamat során kiderül, hogy nincs elég fedezet, vagy a talált fedezet csak részben fedezi a követelést.
  2. Ha a hitelező az adósságrendezési/csődeljárás során elengedte a követelést egy egyezségi megállapodás keretében.
  3. A felszámoló írásban nyilatkozik arról, hogy nincs fedezet a követelésre.
  4. Ha az adósságrendezési eljárás/felszámolás végén a vagyonfelosztási javaslat szerinti értékben átvett eszköz nem nyújt fedezetet a követelésre.
  5. Ha a követelés eredményesen nem érvényesíthető, vagy ha a végrehajtással kapcsolatos költségek nincsenek arányban a várhatóan behajtható összeggel, illetve ha az adós felkutatása eredménytelen.
  6. Ha a bíróság előtt nem érvényesíthető a követelés.
  7. Ha a követelés a hatályos jogszabályok alapján elévült.

 

A behajthatatlan követelés és a társasági adó

Az itt említett hét eset közül az adótörvény az utolsó két követelést, tehát a bírósági úton nem érvényesíthető és az elévült követelést tekinti olyannak, amelyeket az adóalapban nem lehet érvényesíteni, vagyis nem minősülnek a vállalkozási tevékenységben ráfordításnak.

Az elévült követelést bár a Számviteli Törvény behajthatatlannak minősíti, a Tao. törvény kiemeli ebből a kategóriából, így az elévült követelés leírása miatt növelni kell a társasági adó alapját. Ezt csak abban az esetben lehet elkerülni, ha a követelés már az elévülése előtt behajthatatlanná válik és az adózó bizonyítani tudja, hogy mindent megtett a követelés behajtásának érdekében.

 

A 365 napon túli követelések értékvesztésként történő elszámolása

A Tao. tv.  egy másik fontos pontra is kitér. Ha a követelés vagy annak egy része várhatóan nem térül meg, akkor azt értékvesztésként el kell számolni, úgy, hogy az elszámolt összeggel meg kell növelni az adóalapot.  Amennyiben 365 napon túli a késedelem, akkor a bekerülési érték 20 százalékával csökkenthető az adóalap, azzal a feltétellel, hogy ez a csökkentés nem lehet több a nyilvántartott értékvesztésnél.

A követeléseket és a hozzájuk tartozó értékvesztéseket a könyvekből kétféleképpen lehet kivezetni, erről bővebben blogbejegyzéseink között olvashat.

 

A behajthatatlan követelésekből fakadó veszteség sok esetben elkerülhető

Az adóbevallás készítése körüli idegeskedés sok esetben elkerülhető lenne. Mivel a behajtó cégek keze meg van kötve, és gyakran ők sem tudják behajtani a kint lévő követeléseket, szerencsésebb arra törekedni, hogy az egész követeléskezelési folyamatot elkerüljük. Jó megoldás lehet, ha jobban megválogatjuk beszállítóinkat. Szolgáltatásaink keretében folyamatosan monitorozzuk és minősítjük ügyfeleink beszállítóit, így segítünk elkerülni a hasonló helyzeteket.

További cikkek

Az űrlap kitöltésével semmilyen kötelezetességet nem vállal.

INGYENES REGISZTRÁCIÓ

Váltsa porosodó számláit akár még aznap készpénzre!

TOVÁBBI TEENDŐI

Töltse ki ezt az űrlapot!

Kérljük az adatait minél pontosabban adja meg, hiszen ezeken az elérhetőségeken értesítjük majd a faktoringhoz szükséges következő lépésekről!

Töltse fel a szükséges dokumentumokat!

Egyszerű és igényes felhasználói felületünk akár a telefonjáról is játszva végigvezeti majd az eddig száraz adminisztrációs folyamaton.

Kezdje faktoráltatni a számláit!

Ha megfelelően töltötte fel a dokumentumokat és mindent rendben találunk, folyósítjuk az ön által faktorálandó számlákat (ezt valós időben követheted)!

BÁV Faktor Favicon

A BÁV Faktor Zrt. a legnagyobb hazai bankfüggetlen faktorcég. Nálunk a lehető leggyorsabban és legegyszerűbben megoldhatja vállalkozása finanszírozását.

Kapcsolat

90%

Ellenőrizze és szűrje ki a kockázatos partnereket

A lenti űrlapon adja meg a keresztnevét és az e-mail címét, majd pipálja be a dobozt és perceken belül Önnél is lesz a csekklista. Ilyen egyszerű!