A faktorálás lényege

A faktorálás lényege

Azoknak a vállalatoknak, akik nehezen jutnak banki hitelhez, akik folyamatos forgóeszköz finanszírozást igényelnek, vagy bővülni szeretnének, a faktorálás lehet az ideális megoldás. Mutatjuk mi a faktoring finanszírozás, avagy faktorálás lényege, és hogy mely helyzetekben miért előnyös.

 

A faktoring ügylet során a termelő/szolgáltató vállalat számára a faktor cég előleg folyósításával finanszírozza meg a vevővel szemben keletkezett, de csak később esedékes követeléseit. A termelő/szolgáltató kiállítja a számláit és a faktoráló cég (a faktor) pedig megelőlegezi a számlák bruttó értékének akár 90%-át. A faktorálás, egy gyakori, hosszú múltra visszatekintő pénzügyi művelet, amelynek egyik legnagyobb előnye, hogy megoldást jelent a vállalkozások likviditási problémájára. A forfetírozással szemben a faktoring ugyanis nem a hosszú, hanem a 180 napot meg nem haladó, rövid lejáratú követelések finanszírozásával foglalkozik.

 

A faktoring, mint szolgáltatás

A faktoring egy olyan szolgáltatás, amely könnyed és rugalmas lehetőség a vállalatfinanszírozásra, és amely szinte minden vállalat számára elérhető. Kifejezetten nagy segítség lehet ez a szolgáltatás a kereskedelem, az építőipar, a szállítmányozás és az egészségügy területén tevékenykedők számára, hiszen itt a vevői halasztott fizetési rendszerből fakadóan gyakrabban fordulnak elő likviditási problémák. Ez azt jelenti, hogy a tőke túl nagy része kerül lekötésre tartós időtartamra és a vállalkozás nem tudja határidőre teljesíteni a vállalt kötelezettségeit, mert nem tudja a lekötött eszközöket időben pénzzé tenni.

 

A faktorálás lényege

A faktoring a gyorsasága miatt igen hatékony megoldás a fent említett problémák áthidalására, hiszen adott esetben a faktor cég (szerződést követően) már 24 órán belül ki tudja fizetni a számlákat, ezzel azonnali megoldást kínálva a cash flow kiegyensúlyozatlanságára. A faktor cég számára elsősorban nem a követeléseket eladó cég pénzügyi megbízhatósága lényeges, hanem sokkal inkább ügyfelei fizetőképessége.

Ez komoly előnyt jelent a banki hitelezéshez képest. Ráadásul e finanszírozási forma igénybevételéhez tárgyi fedezetre sincs szükség, így azok számára is alternatívát jelent, akik méretük vagy a vállalkozás múltja miatt nehezen jutnának banki hitelhez. Ide sorolhatók például a hitelfedezet nélkül induló cégek is, amelyekre különösen jellemző, hogy fejlődésüknek valamint versenyképességüknek a likviditási nehézségek szabnak határt.

 

A faktoring előnyei

A faktoráló cég az azonnali készpénzen kívül még számos más előnyt is kínál ügyfeleinek. Rengeteg terhet vesz le egy cég vezetőjének válláról azzal, hogy nyilvántartja és kezeli a követeléseket. Ezen felül hatékony védelmet jelent az adósok fizetési késései és mulasztásai ellen. A faktorálás történhet alkalmi ügyletként, vagy folyamatosan, hosszabb időn keresztül. Utóbbi esetben tudja igazán elősegíteni, hogy a likviditási helyzet hosszú távon is optimálisan alakuljon. A faktorálással kezelhetőbbé válnak a szállítói kötelezettségek, a bevételek előre, napra pontosan tervezhetővé válnak, és nagy könnyebbséget jelent, hogy a tulajdonos és az üzletvezető válláról lekerül a folyamatos újra tervezgetés terhe.

Mi, a BÁV Faktor Zrt.-nél minimális adminisztráció mellett, gyors és rugalmas ügyintézéssel, rejtett díjak nélkül kínálunk hatékony megoldást ügyfeleink vállalkozásának finanszírozására és követeléseinek kezelésére.

További cikkek

Az űrlap kitöltésével semmilyen kötelezetességet nem vállal.

INGYENES REGISZTRÁCIÓ

Váltsa porosodó számláit akár még aznap készpénzre!

TOVÁBBI TEENDŐI

Töltse ki ezt az űrlapot!

Kérljük az adatait minél pontosabban adja meg, hiszen ezeken az elérhetőségeken értesítjük majd a faktoringhoz szükséges következő lépésekről!

Töltse fel a szükséges dokumentumokat!

Egyszerű és igényes felhasználói felületünk akár a telefonjáról is játszva végigvezeti majd az eddig száraz adminisztrációs folyamaton.

Kezdje faktoráltatni a számláit!

Ha megfelelően töltötte fel a dokumentumokat és mindent rendben találunk, folyósítjuk az ön által faktorálandó számlákat (ezt valós időben követheted)!

BÁV Faktor Favicon

A BÁV Faktor Zrt. a legnagyobb hazai bankfüggetlen faktorcég. Nálunk a lehető leggyorsabban és legegyszerűbben megoldhatja vállalkozása finanszírozását.

Kapcsolat

90%

Ellenőrizze és szűrje ki a kockázatos partnereket

A lenti űrlapon adja meg a keresztnevét és az e-mail címét, majd pipálja be a dobozt és perceken belül Önnél is lesz a csekklista. Ilyen egyszerű!