A faktorálás kontírozása

A faktorálás kontírozása

A faktorálás során, mely elsősorban halasztott idejű számlák kifizetése okán válik szükségessé, a könyvelésben a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény szerint kell eljárni. Nézzük, mit érdemes tudni magáról a szolgáltatásról és hogyan működik a faktorálás kontírozása.

Azok a cégek, akik folyamatosan likviditási problémával küzdenek, már ismerik a faktorálás fogalmát, és akik egyszer már igénybe vették szolgáltatásainkat, újra és újra visszatérnek hozzánk, vagy az egyszerűbb és hatékonyabb keretszerződést választják, így folyamatosan igénybe tudják venni a BÁV Faktor szakértő csapatának segítségét.

Különösen igaz ez abban az esetben, ha egyéb módon nem tudják növelni forgatható tőkéjük mennyiségét. Előfordulhat, hogy nem jogosultak hitel felvételére, mert új vállalkozásként nem felelnek meg a feltételeknek, vagy pénzügyi helyzetük kapcsán sem kapnak banki hitelt. A faktorálás ebben az esetben is ingó vagy ingatlan fedezet nyújtása nélkül is igénybe vehető optimális megoldást ad.

 

A faktorálás kontírozása

Amennyiben azonban ezt a megoldást veszi igénybe egy vállalkozás, a megfelelő módon kell a könyvelésben is elvégezni az ehhez kapcsolódó tételek kontírozását. A kontír azt jelenti, hogy minden esetben egy kódszótárt, vagy más néven definíciós táblát kell használni az egyes megfeleltetésekhez, de minden alkalommal fontos tudni, hogy az adott tétel milyen főkönyvi számlára kerül lekönyvelésre.

Fontos megkülönböztetni a térítés és a térítés nélküli átadás könyvelését. A faktorcég valójában nem előleget ad, hanem kölcsönzi azt. A cég, mely az adott követelést beszedésre átadja, a faktor céggel szemben kötelezettségként tudja könyvelni.

Az a cég, aki a követelést megvásárolja, a szerződésben szereplő vételárat a vásárlás időpontjában az egyéb követelések között kell szerepeltetnie szembe állítva az egyéb kötelezettségekkel. A követelést megvásárló vállalkozásnak pedig a 0 nyilvántartási számlák számlaosztályába kell azt az összeget jegyezni, melyet jogosan hajthat be az adóstól.

Ha a vásárló cég, és az adós valamilyen okból kifolyólag részesedési viszonyban van egymással, akkor a helyzet már egészen más lesz. Ebben az esetben ugyanis a “követelések kapcsolt vállalkozással szemben” megfelelő sorába kell kimutatni a tételt. Megint más a könyvelés menete abban az esetben, ha jelentős részesedési viszonyban van a két vállalkozás. Ilyenkor a “követelések jelentős tulajdoni viszonyban lévő vállalkozással szemben” mérlegsor a kimutatás megfelelő helye.

 

A faktorálás könyvelésének menetét sok tényező befolyásolhatja

Más és más az eljárás a cégek különböző jogi viszonyának esetén akkor is, ha kapcsolt vállalkozások, és akkor is, ha nem.

Ha egy követelés már nem behajtható, abban az esetben a már elszámolt értékvesztést meg kell szüntetni a követelés számlán, valamint az értékvesztést elszámoló számla másik oldalára kell helyezni. A követelés fennmaradó részét, amennyiben ilyen van, egyéb ráfordításként van lehetőség elszámolni. Az 1996-os LXXXI. törvény tartalmazza ennek szabályozását és pontos számviteli elszámolásának leírását.

A BÁV Faktor csapata szakértő támogatást nyújthat Önnek, hogy vállalkozása a pénzügyileg nehezebb időszakokat is megfelelő cash-flow áramlással tudja kezelni. A weboldalunkon olvasható sikersztorik további információt adnak arról, hogy milyen vállalkozásoknak segítettünk szolgáltatásainkkal sokszor megoldhatatlannak tűnő helyzeteken. Keresse bizalommal szakértő csapatunkat.

További cikkek

Az űrlap kitöltésével semmilyen kötelezetességet nem vállal.

INGYENES REGISZTRÁCIÓ

Váltsa porosodó számláit akár még aznap készpénzre!

TOVÁBBI TEENDŐI

Töltse ki ezt az űrlapot!

Kérljük az adatait minél pontosabban adja meg, hiszen ezeken az elérhetőségeken értesítjük majd a faktoringhoz szükséges következő lépésekről!

Töltse fel a szükséges dokumentumokat!

Egyszerű és igényes felhasználói felületünk akár a telefonjáról is játszva végigvezeti majd az eddig száraz adminisztrációs folyamaton.

Kezdje faktoráltatni a számláit!

Ha megfelelően töltötte fel a dokumentumokat és mindent rendben találunk, folyósítjuk az ön által faktorálandó számlákat (ezt valós időben követheted)!

BÁV Faktor Favicon

A BÁV Faktor Zrt. a legnagyobb hazai bankfüggetlen faktorcég. Nálunk a lehető leggyorsabban és legegyszerűbben megoldhatja vállalkozása finanszírozását.

Kapcsolat

90%

Ellenőrizze és szűrje ki a kockázatos partnereket

A lenti űrlapon adja meg a keresztnevét és az e-mail címét, majd pipálja be a dobozt és perceken belül Önnél is lesz a csekklista. Ilyen egyszerű!