A 6 legfontosabb dolog a faktoringról

A 6 legfontosabb dolog a faktoringról

Annak ellenére, hogy a faktorálás mind az USA-ban, mind Nyugat-Európában elterjedt pénzügyi művelet, Magyarországon még mindig kevesen élnek ezzel a likviditást biztosító lehetőséggel. Hiába jelentene pénzügyi biztonságot és csökkentené a kockázatát azoknak a vállalkozásoknak, ahol például 30, 60 vagy akár 90 napra történik egy-egy számla teljesítése, a vállalkozások többsége továbbra is ördögtől való dologként tekint a faktoringra.

Faktoring egykor és ma

Talán nincs is olyan időszaka a történelemnek, amikor ne működött volna valamilyen formában a faktoring intézménye. A versenyképességet biztosító likviditásra például ugyanúgy szüksége volt a nagy földrajzi felfedezések után tengeri kereskedelmet folytató kereskedőknek, mint ma egy olyan, az áruját nagy tételben értékesítő állattenyésztőnek vagy ruhaipari szereplőnek, aki a vevővel kötött megállapodása értelmében csak 90 nappal később kapja meg az áruja/szolgáltatása ellenértékét.

Abban a 3 hónapban azonban, amíg a pénzükre várnak, ezeknek a vállalkozásoknak is biztosítania kell az alkalmazottak bérét és a fenntartási költségeit. Emellett pedig az sem ártana, ha lenne annyi tőkéje, amiből új árukészleteket tudnak vásárolni vagy termelni, hogy bővíthessék a vevőkörüket.

Ez a céges kasszába vágó dilemma hívta létre ezt a pénzügyi műveletet, ami a likviditási problémák megoldásán túl, további előnyös szolgáltatásokat is kínál a vállalkozások számára. Hogy miről is szól a faktoring és mik a legfontosabb tudnivalók róla, azt az alábbi listában szedtük egy csokorba.

A 6 legfontosabb dolog a faktoringról

1. Mi a faktoring?

A faktoring vagyis faktorálás a halasztott fizetésű – a már említett 30, 60 vagy 90 napos fizetési határidős – számla és más követelések fizetési esedékesség előtti megvásárlását takarja. Gyakorlatilag egy keretmegállapodás a faktor – vagyis a követelést megvásárló jogi személy – és az ügyfél – eladó vagy szállító – között, de a szóban forgó áru és szolgáltatás vevője is érintett az ügymenetben. Természetesen a faktorálásnak is több fajtája van, így érdemes szétnézni a lehetőségek között és megtalálni a vállalkozásra szabott segítséget.

2. A faktoring főbb feladatai

A faktoring feladatai 4 főbb területen mutatkoznak meg:

  • a faktor vagy a faktorház megvásárolja az ügyfele számlakövetelését, vagy egyéb követelését,
  • naprakészen tartja és kezeli a követeléseket,
  • beszedi a követeléseket, illetve, ha a megállapodás kiterjed rá, akkor behajtási tevékenységet is végez,
  • ügyfeleinek védelmet nyújt az adósok – vagyis a vevők – fizetési késedelme, esetleges mulasztása ellen.

3. A faktoring nem hitel

Bár könnyű lenne összetéveszteni vele, de a faktoring nem hitel. Utóbbi jellemzően csupán két szereplő, a hitelt nyújtó fél és az adós között jön létre, amennyiben az adós megfelel a szigorú kritériumoknak.

Ilyen lehet például a fedezet kikötése, nem fizetés esetén annak jelzáloggá válása, illetve változatos futamidő biztosítása, ami akár a pár napostól a több éves, esetleg évtizedes volumenig terjedhet. Ezzel szemben a faktoring 3 szereplős – faktor, ügyfél, vevő – és maga a megvásárolt követelés a fedezet. Jelzálogról ebben az esetben nem beszélünk, ráadásul a faktoring futamidejét tekintve is maximum 180 nap a jellemző.

4. Nincsenek megkötések: bárki faktorálhat

Nemcsak a már meglévő vállalkozások biztosíthatják faktoring segítségével a működésüket, hanem akár induló vállalkozások is megalapozhatják ezzel a pénzügyi biztonságot, a fizetőképességüket. És ahogy az előző pontban is írtuk, a faktoring nem hitel, így a faktoráláshoz még csak hitelképesnek sem kell lenni.

5. A faktoring nincs határokhoz kötve

A faktorálás egyik legnagyobb előnye, hogy nem zárja ki az exportkereskedelmet folytató vállalkozásokat sem a kínálatból. Nemcsak belföldi kereskedelmet folytató cégek, hanem külföldre termelő vállalkozások is faktoráltathatnak.

6. A kockázat kérdésköre

Arról, hogy ki viseli a folyamat során a kockázatot, a faktorház és az ügyfele között létrejött megállapodás rögzíti. A kockázatot tekintve alapvetően kétféle faktoringtípus közül lehet választani: a visszterhes és a vissztehermentes faktoring közül. Előbbi eset azt takarja, hogy ha a vevő nem fizet, akkor a szállítóra/eladóra száll vissza a fizetési kötelezettség, a követelés. Vissztehermentes faktoring esetén viszont a faktorház viseli a teljes kockázatot, neki kell behajtania a követelést a vevőn, míg az ügyfelét nem éri kár.

A faktorálás fontolgatása során sok vállalatvezetőben felmerül az a kérdés, hogy hol lehet egyáltalán faktoring szolgáltatást igénybe venni. Jellemzően már a nagyobb bankoknál is működik a hitelezés mellett kiegészítő szolgáltatásként igénybe vehető faktoring, de léteznek független faktorházak is, mint amilyen például a BÁV Faktor Zrt.

További cikkek

Az űrlap kitöltésével semmilyen kötelezetességet nem vállal.

INGYENES REGISZTRÁCIÓ

Váltsa porosodó számláit akár még aznap készpénzre!

TOVÁBBI TEENDŐI

Töltse ki ezt az űrlapot!

Kérljük az adatait minél pontosabban adja meg, hiszen ezeken az elérhetőségeken értesítjük majd a faktoringhoz szükséges következő lépésekről!

Töltse fel a szükséges dokumentumokat!

Egyszerű és igényes felhasználói felületünk akár a telefonjáról is játszva végigvezeti majd az eddig száraz adminisztrációs folyamaton.

Kezdje faktoráltatni a számláit!

Ha megfelelően töltötte fel a dokumentumokat és mindent rendben találunk, folyósítjuk az ön által faktorálandó számlákat (ezt valós időben követheted)!

BÁV Faktor Favicon

A BÁV Faktor Zrt. a legnagyobb hazai bankfüggetlen faktorcég. Nálunk a lehető leggyorsabban és legegyszerűbben megoldhatja vállalkozása finanszírozását.

Kapcsolat

90%

Ellenőrizze és szűrje ki a kockázatos partnereket

A lenti űrlapon adja meg a keresztnevét és az e-mail címét, majd pipálja be a dobozt és perceken belül Önnél is lesz a csekklista. Ilyen egyszerű!