Faktorálás vagy banki hitel – kinek melyik éri meg?

Faktorálás vagy banki hitel – kinek melyik éri meg?

Likviditási problémák kiküszöbölése és a cash-flow-egyensúly helyrebillentése vagy épp a vállalkozás fejlesztésében gondolkodva sok cégvezető számára a finanszírozás kérdése jelenti a legnagyobb kihívást. Mert a vállalkozást fejlesztő ötletekből sosincs hiány, de hogy honnan lesz rá pénz, nos, az már más lapra tartozik. Főleg abban az esetben, ha a hosszú fizetési határidős – jellemzően 30, 60, 90 napos – számlák miatt a cég saját bevétele akár 3 hónapig az üzleti partnereknél áll. Ilyen esetben érdemes elgondolkodni azon, hogy mire van szüksége a cégnek és mi éri meg jobban a vállalkozásnak: a faktoring vagy a hitel?

Mivel Magyarországon a faktoring szolgáltatások még nem annyira (el)ismertek, mint például Nyugat-Európában, ezért az üzleti élet szereplőinek leginkább a banki hitelfelvétel jut az eszébe, ha a vállalkozásának pénzre van szüksége. Akár áthidaló megoldásként, akár egy-egy stratégiai fontossággal bíró fejlesztés finanszírozásaként.

De valóban a hitelfelvétel a legjobb megoldás?

Ez természetesen attól is függ, hogy mire szeretnénk költeni az összeget. A hitelfelvételnek mint finanszírozási módnak megvan a maga helye és szerepe. Általában akkor ajánlott ehhez az eszközhöz nyúlni, ha stabil lábon áll a vállalkozás és nem sürget a tatár.

Azaz nem a vállalkozás működését éppen ellehetetlenítő likviditási problémát kell hirtelen orvosolni. Például ahhoz, hogy újabb adag áru vásárlásával biztosítsuk a cég fennmaradását, nem feltétlenül a hitel a legjobb megoldás, azért sem mert az akár a 2–6 hetes banki hitelbírálati folyamat nem fér bele a kalkulált időtervünkbe.

Hitelt tehát jellemzően akkor ajánlott felvenni, ha a vállalkozás életében nem jelent fennakadást a kitolódó elbírálási folyamat és folyósítási határidő. Emellett pedig a havonta esedékes törlesztőrészletek teljesítése sem jelent majd problémát a különböző adminisztrációs költségekkel és kamatdíjakkal kalkulálva sem.

Ezek a finanszírozási lehetőségek- főként a különböző projektek, mint például egy infrastrukturális fejlesztés -észszerűek – ez lehet egy saját telephely vásárlása vagy felújítása. De ugyanilyen nagyobb beruházás lehet az IT-eszközök cseréje vagy a szállításhoz használt járművek cseréje is, ezen a téren a hitel valóban  könnyebbséget jelenthet.

Nem árt kalkulálni a hitelfelvétel hátrányaival sem

Egyfelől a hitelhez hozzájutni nem könnyű: a bank vizsgálni fogja az előző év árbevételt, a vállalkozás költségeit, valamint a nyereséget is. Üzleti tervet is kérnek jellemzően 3–5 évre előre. A pénzintézet természetesen a kockázatokat is vizsgálni fogja, így egy teljes körű hitelképességi vizsgálat alapozza meg a döntési folyamatot.

Amíg a döntési procedúra a végére ér, legalább egy 2–6 hetes döntési folyamatról beszélünk. Sikeres elbírálást követően viszont nagyobb összeg jelenik meg a cég bankszámláján, de ezzel együtt tartozásra is szert tesz a vállalkozás. Ez azonban a kamatköltségekkel megtűzdelve, hosszú távon drágává is válhat a cég számára.

A legtöbb esetben a hitelintézet elzálogosítja az eszközeinket (ingatlan, gép, jármű stb.), melyekkel a hitel fennállása alatt, nem rendelkezhetünk szabadon, például nem adhatjuk el.Ráadásként a hitelnek mindig van maximuma: akkor is, ha a likviditási nehézségek leküzdésére szolgáló folyószámlahitelről van szó és akkor is, ha a fentebb már említett vállalkozásfejlesztő projektekre fordítjuk az összeget.

Összefoglalóan azt mondhatjuk, hogy a hitel megelőlegez olyan összeget, amit még nem kerestünk meg. Az ezzel járó kockázatok beláthatóak, de amikor nagyobb tőkére van szükségünk, mondjuk gépvásárlás miatt, akkor megtérülő finanszírozási forma lehet.

A faktoringról sem érdemes megfeledkezni

A hitelfelvétel mellett releváns és hatékony megoldás lehet a faktorálás is, amit jellemzően rendkívül gyorsan, akár már 24 órás határidővel is elbírálnak. A faktorálás egyik legnagyobb előnye, hogy a vállalkozásnak ezzel a megoldással nem lesz tartozása, hiszen a saját bevételeit használja fel arra, amit fontosnak ítél.

Emellett további lényeges különbség, hogy a faktorálás során nem a cég fizetőképességét vizsgálják a szakértők, hanem a vevői fizetőképességét, így fedezetre sincsen szükség hozzá. A faktoringnak ráadásul rugalmasabb lehet a kerete, mint a szerződésben rögzített hitel összegnek. Rugalmasan módosítható, hogy hány partnerrel kapcsolatban kívánjuk igénybe venni a szolgáltatást.

Egyébként a teljes tartozásmentesség érdekében érdemes igénybe venni a követelésbiztosítási szolgáltatást. Ebben az esetben ugyanis attól a helyzettől sem kell tartani, ha a vevők egyike-másika esetleg nem teljesíti a számlája fizetési kötelezettségét. Ilyenkor a követelések behajtását faktorcég és a hitelbiztosító együttesen végzi, így a behajtással kapcsolatos adminisztrációs terhek is csökkennek. 

A faktoring remek megoldást kínál akár olyan induló vállalkozások számára is, akik már 1-2 fix partnerrel rendelkeznek. De előnyös még a jellemzően hosszabb fizetési határidővel dolgozó cégeknek, szezonális jellegű értékesítés esetén, vagy ha gyors forrásbevonásra van szükség, illetve a piacra lépés esetén az új partnerek fizetőképességének ellenőrzéséhez. Külföldi és belföldi piaccal kalkulálva is.

Nem ajánlott viszont magánszemélyek számára, bizományos értékesítés esetén, valamint nem használható olyan EU-s támogatásoknál, ahol kérdéses vagy limitált a forrás. Ezen felül olyan újonnan induló vállalkozások számára sem ajánlott, akiknek nincsen fix partnere.

A faktorálásnál tehát a saját pénzét kapja meg a cég sokkal előbb, mint hagyományos esetben: az elvégzett munka alapján kiállított számlát finanszírozza meg a faktorcég, így nem hitelt veszünk föl, csak előbb jutunk a saját bevételünkhöz.

Faktoring vs. hitel: a választás szabadsága

Az, hogy adott esetben egy vállalkozás számára a hitelfelvétel vagy a faktoring éri meg jobban, az több körülménytől függ. Az egyik legfontosabb kérdés, hogy a cégnek milyen gyorsan van szüksége az adott összegre, illetve az sem elhanyagolható szempont, hogy az összegnek mennyire kell rugalmasnak lennie. Hitelt nem lehet állandóan lehívni, a faktorálás viszont egy folyamatosan igénybe vehető tranzakció, amely a cég készpénzállományát jól tervezhetővé teszi.

Ezen felül azt is érdemes mérlegelni, hogy a cég stabilitását mennyire veszélyezteti egy hosszú távú hitel és az azzal járó költségek, kiadások. Ami a költségeket illeti, első ránézésre a hitel törlesztőrészlete talán kedvezőbbnek tűnhet, de a hosszú távú kamatköltségeket megvizsgálva, a törlesztés időtartamának végére ez bizonyulhat a drágább megoldásnak.

Szívesen segítünk a számolásban, hogy megtaláljuk a cégének leginkább megfelelő megoldást.

Felkeltette az érdeklődés a faktorálás? Ajánlatkérését itt küldheti el

További cikkek

Az űrlap kitöltésével semmilyen kötelezetességet nem vállal.

INGYENES REGISZTRÁCIÓ

Váltsa porosodó számláit akár még aznap készpénzre!

TOVÁBBI TEENDŐI

Töltse ki ezt az űrlapot!

Kérljük az adatait minél pontosabban adja meg, hiszen ezeken az elérhetőségeken értesítjük majd a faktoringhoz szükséges következő lépésekről!

Töltse fel a szükséges dokumentumokat!

Egyszerű és igényes felhasználói felületünk akár a telefonjáról is játszva végigvezeti majd az eddig száraz adminisztrációs folyamaton.

Kezdje faktoráltatni a számláit!

Ha megfelelően töltötte fel a dokumentumokat és mindent rendben találunk, folyósítjuk az ön által faktorálandó számlákat (ezt valós időben követheted)!

BÁV Faktor Favicon

A BÁV Faktor Zrt. a legnagyobb hazai bankfüggetlen faktorcég. Nálunk a lehető leggyorsabban és legegyszerűbben megoldhatja vállalkozása finanszírozását.

Kapcsolat

90%

Ellenőrizze és szűrje ki a kockázatos partnereket

A lenti űrlapon adja meg a keresztnevét és az e-mail címét, majd pipálja be a dobozt és perceken belül Önnél is lesz a csekklista. Ilyen egyszerű!