Faktorálás vagy banki hitel – kinek melyik éri meg?

Likviditási problémák kiküszöbölése és a cash-flow-egyensúly helyrebillentése vagy épp a vállalkozás fejlesztésében gondolkodva sok cégvezető számára a finanszírozás kérdése jelenti a legnagyobb kihívást. Mert a vállalkozást fejlesztő ötletekből sosincs hiány, de hogy honnan lesz rá pénz, nos, az már más lapra tartozik. Főleg abban az esetben, ha a hosszú fizetési határidős – jellemzően 30, 60, 90 napos – számlák miatt a cég saját bevétele akár 3 hónapig az üzleti partnereknél áll. Ilyen esetben érdemes elgondolkodni azon, hogy mire van szüksége a cégnek és mi éri meg jobban a vállalkozásnak: a faktoring vagy a hitel?

Mivel Magyarországon a faktoring szolgáltatások még nem annyira (el)ismertek, mint például Nyugat-Európában, ezért az üzleti élet szereplőinek leginkább a banki hitelfelvétel jut az eszébe, ha a vállalkozásának pénzre van szüksége. Akár áthidaló megoldásként, akár egy-egy stratégiai fontossággal bíró fejlesztés finanszírozásaként.

De valóban a hitelfelvétel a legjobb megoldás?

Ez természetesen attól is függ, hogy mire szeretnénk költeni az összeget. A hitelfelvételnek mint finanszírozási módnak megvan a maga helye és szerepe. Általában akkor ajánlott ehhez az eszközhöz nyúlni, ha stabil lábon áll a vállalkozás és nem sürget a tatár.

Azaz nem a vállalkozás működését éppen ellehetetlenítő likviditási problémát kell hirtelen orvosolni. Például ahhoz, hogy újabb adag áru vásárlásával biztosítsuk a cég fennmaradását, nem feltétlenül a hitel a legjobb megoldás, azért sem mert az akár a 2–6 hetes banki hitelbírálati folyamat nem fér bele a kalkulált időtervünkbe.

Hitelt tehát jellemzően akkor ajánlott felvenni, ha a vállalkozás életében nem jelent fennakadást a kitolódó elbírálási folyamat és folyósítási határidő. Emellett pedig a havonta esedékes törlesztőrészletek teljesítése sem jelent majd problémát a különböző adminisztrációs költségekkel és kamatdíjakkal kalkulálva sem.

Ezek a finanszírozási lehetőségek- főként a különböző projektek, mint például egy infrastrukturális fejlesztés -észszerűek – ez lehet egy saját telephely vásárlása vagy felújítása. De ugyanilyen nagyobb beruházás lehet az IT-eszközök cseréje vagy a szállításhoz használt járművek cseréje is, ezen a téren a hitel valóban  könnyebbséget jelenthet.

Nem árt kalkulálni a hitelfelvétel hátrányaival sem

Egyfelől a hitelhez hozzájutni nem könnyű: a bank vizsgálni fogja az előző év árbevételt, a vállalkozás költségeit, valamint a nyereséget is. Üzleti tervet is kérnek jellemzően 3–5 évre előre. A pénzintézet természetesen a kockázatokat is vizsgálni fogja, így egy teljes körű hitelképességi vizsgálat alapozza meg a döntési folyamatot.

Amíg a döntési procedúra a végére ér, legalább egy 2–6 hetes döntési folyamatról beszélünk. Sikeres elbírálást követően viszont nagyobb összeg jelenik meg a cég bankszámláján, de ezzel együtt tartozásra is szert tesz a vállalkozás. Ez azonban a kamatköltségekkel megtűzdelve, hosszú távon drágává is válhat a cég számára.

A legtöbb esetben a hitelintézet elzálogosítja az eszközeinket (ingatlan, gép, jármű stb.), melyekkel a hitel fennállása alatt, nem rendelkezhetünk szabadon, például nem adhatjuk el.Ráadásként a hitelnek mindig van maximuma: akkor is, ha a likviditási nehézségek leküzdésére szolgáló folyószámlahitelről van szó és akkor is, ha a fentebb már említett vállalkozásfejlesztő projektekre fordítjuk az összeget.

Összefoglalóan azt mondhatjuk, hogy a hitel megelőlegez olyan összeget, amit még nem kerestünk meg. Az ezzel járó kockázatok beláthatóak, de amikor nagyobb tőkére van szükségünk, mondjuk gépvásárlás miatt, akkor megtérülő finanszírozási forma lehet.

A faktoringról sem érdemes megfeledkezni

A hitelfelvétel mellett releváns és hatékony megoldás lehet a faktorálás is, amit jellemzően rendkívül gyorsan, akár már 24 órás határidővel is elbírálnak. A faktorálás egyik legnagyobb előnye, hogy a vállalkozásnak ezzel a megoldással nem lesz tartozása, hiszen a saját bevételeit használja fel arra, amit fontosnak ítél.

Emellett további lényeges különbség, hogy a faktorálás során nem a cég fizetőképességét vizsgálják a szakértők, hanem a vevői fizetőképességét, így fedezetre sincsen szükség hozzá. A faktoringnak ráadásul rugalmasabb lehet a kerete, mint a szerződésben rögzített hitel összegnek. Rugalmasan módosítható, hogy hány partnerrel kapcsolatban kívánjuk igénybe venni a szolgáltatást.

Egyébként a teljes tartozásmentesség érdekében érdemes igénybe venni a követelésbiztosítási szolgáltatást. Ebben az esetben ugyanis attól a helyzettől sem kell tartani, ha a vevők egyike-másika esetleg nem teljesíti a számlája fizetési kötelezettségét. Ilyenkor a követelések behajtását faktorcég és a hitelbiztosító együttesen végzi, így a behajtással kapcsolatos adminisztrációs terhek is csökkennek. 

A faktoring remek megoldást kínál akár olyan induló vállalkozások számára is, akik már 1-2 fix partnerrel rendelkeznek. De előnyös még a jellemzően hosszabb fizetési határidővel dolgozó cégeknek, szezonális jellegű értékesítés esetén, vagy ha gyors forrásbevonásra van szükség, illetve a piacra lépés esetén az új partnerek fizetőképességének ellenőrzéséhez. Külföldi és belföldi piaccal kalkulálva is.

Nem ajánlott viszont magánszemélyek számára, bizományos értékesítés esetén, valamint nem használható olyan EU-s támogatásoknál, ahol kérdéses vagy limitált a forrás. Ezen felül olyan újonnan induló vállalkozások számára sem ajánlott, akiknek nincsen fix partnere.

A faktorálásnál tehát a saját pénzét kapja meg a cég sokkal előbb, mint hagyományos esetben: az elvégzett munka alapján kiállított számlát finanszírozza meg a faktorcég, így nem hitelt veszünk föl, csak előbb jutunk a saját bevételünkhöz.

Faktoring vs. hitel: a választás szabadsága

Az, hogy adott esetben egy vállalkozás számára a hitelfelvétel vagy a faktoring éri meg jobban, az több körülménytől függ. Az egyik legfontosabb kérdés, hogy a cégnek milyen gyorsan van szüksége az adott összegre, illetve az sem elhanyagolható szempont, hogy az összegnek mennyire kell rugalmasnak lennie. Hitelt nem lehet állandóan lehívni, a faktorálás viszont egy folyamatosan igénybe vehető tranzakció, amely a cég készpénzállományát jól tervezhetővé teszi.

Ezen felül azt is érdemes mérlegelni, hogy a cég stabilitását mennyire veszélyezteti egy hosszú távú hitel és az azzal járó költségek, kiadások. Ami a költségeket illeti, első ránézésre a hitel törlesztőrészlete talán kedvezőbbnek tűnhet, de a hosszú távú kamatköltségeket megvizsgálva, a törlesztés időtartamának végére ez bizonyulhat a drágább megoldásnak.

Szívesen segítünk a számolásban, hogy megtaláljuk a cégének leginkább megfelelő megoldást.

Felkeltette az érdeklődés a faktorálás? Ajánlatkérését itt küldheti el

Kérjen árajánlatot még ma!