Építőipar

Péter ügyvezetője és egyben tulajdonosa is építőipari cégének. Referenciáinak köszönhetően sikerült megnyernie egy 60.000.000 Ft+ÁFA értékű építési projektet. A vevője egy nagyvállalat, aminek fizetési morálja tökéletes, pénzügyi stabilitása kiemelkedő, azonban előlegszámlát nem lehet benyújtani feléjük. Az elvégzett munkát teljesítési dokumentummal igazolják minden hónap végén, a vevő felé kiállított számla fizetési határideje 65 nap.
Péter egyrészt örült, hogy sikerült jó megrendelést szereznie, másrészt aggodalmát fejezte ki a projekt finanszírozásával kapcsolatban: az építőanyagot neki is vásárolnia kell, a dolgozóknak pedig hetente ki kell fizetnie a bérét. Van némi saját forrása, illetve 25 millió forintos hitelkerete, amit 15 millió forint erejéig már kimerített.

A projekt elvégzésére három hónapja van, a számlákat három egyenlő részben kell kiállítania. Péter kiszámolja, hogy az első hónapot saját forrásból még meg tudja finanszírozni, viszont a második hónapban már pénzügyi problémái adódhatnak, hiszen addigra nem fog beérkezni hozzá az első kintlévő számlájának összege. Péter előrelátó, így a megrendelés elnyerése után felveszi a kapcsolatot, és szerződést köt a BÁV Faktor Zrt.-vel.

Az első havi teljesítés után Péter kiállítja a számlát, és mivel már aláírta az engedményezési szerződést, csak annyi dolga maradt, hogy a számlát és a teljesítési igazolást elküldje a faktorcégnek, illetve aláírja az engedményezési dokumentumot. Innentől kezdve a BÁV Faktor foglalkozik a számlákkal. Péter a vevői visszaigazolás után 20.000.000 Ft+ÁFA számla után, 80 %-os előfinanszírozási hányad esetén mintegy 20,32 millió forint előfinanszírozást kap. Ez az összeg bőven elegendő a következő hónapban szükséges anyagok beszerzésére, az adók és járulékok befizetésére, valamint a dolgozók béreinek kifizetésére is.

Péter az alvállalkozóit is időben kifizette, így azok jelezték, hogy a jövőben is számíthat a munkájukra.

A második hónap végén Péter ismét kiállít egy számlát, a BÁV Faktor leigazoltatja az engedményezési dokumentumot és napokon belül ismét elutal Péter számlájára 20,32 millió forintot. A második számla előfinanszírozásával így a BÁV Faktor már több mint 40 millió Ft forrást biztosított Péternek. Ezt követően a nagyvállalat kifizeti az első, majd a második számlát is a BÁV Faktornak, aki a fennmaradó 20%-ot (a finanszírozási költségek levonása után) elutalja Péternek.

Kérjen árajánlatot még ma!
90%

Ellenőrizze és szűrje ki a kockázatos partnereket

A lenti űrlapon adja meg a keresztnevét és az e-mail címét, majd pipálja be a dobozt és perceken belül Önnél is lesz a csekklista. Ilyen egyszerű!