Számlakövetelésből tényleges bevétel kockázatmentesen

Számlakövetelésből tényleges bevétel kockázatmentesen

Amikor halasztott fizetéssel értékesítünk egy terméket vagy szolgáltatást, azzal gyakorlatilag számlakövetelésre teszünk szert. Ez bevétellel kecsegtet a jövőre nézve, persze ehhez a vevő időben történő átutalása is szükséges.

A cikkben a számlakövetelések túlzottan magas arányának a veszélyeire hívjuk fel a figyelmet. Egyúttal mutatunk olyan megoldást is, amellyel proaktívan tudjuk minimalizálni a felmerülő kockázatot.

 

A számlakövetelés önmagában még kevés a kiszámítható működéshez

Kintlévőségek esetében jogszerű fizetési igényekről beszélünk, amelynek beérkezését egy-egy értékesített termék vagy szolgáltatás ellenértékeként várhatjuk a vevő részéről. Az egyetlen ismeretlen tényező a számlán szereplő összeg beérkezésének az időpontja.

Hiába tornyosulnak tehát az ügyviteli rendszerünkben a milliós tétellel bíró számlakövetelések. Hogyha a tényleges utalás több hónapos fizetési határidővel, esetleg némi késedelemmel történik meg, akkor pénzügyi szempontból nehéz volna kiszámíthatóként értékelni a cégünk működését.

Célszerű tehát proaktívan megoldást keresni a helyzetre, egyúttal észszerű keretek között tartani a kintlévőségek mennyiségét.

 

Ezért kockázatos, ha a számlakövetelések aránya túlságosan magas

Tegyük fel, hogy a növekedés és a folyamatos fejlődés érdekében a beruházás megvalósítását tűztük ki célként. Ez a lépés plusz terhet jelent a költségvetésre, ezért minden egyes rendelkezésre álló forintnak megvan a maga helye a büdzsében.

Ilyesfajta feszített helyzetben váratlan nehézségeket okozhat, ha egy-egy számlakövetelés értéke nem érkezik meg időben. Amennyiben komolyabb volumenű számlával kapcsolatban esik meg a késés, akkor a bevételkiesés szélsőséges esetben dominó effektusként hathat a cég működésére.

Hirtelen bizonytalanná válhat a termékek előállítása, a szolgáltatások teljesítése és a normál működés biztosítása. A pénzükért sorban álló beszállítóknak és szolgáltatóknak pedig hiába lobogtatjuk a nagyértékű számlaköveteléseinket, őket ez nem igazán fogja meggyőzni.

Létezik azonban a kintlévőségekre vételi szándékkal reagáló potenciális üzleti partner, méghozzá a faktorcég.

 

A számlakövetelés tényleges bevételre váltásának kockázatmentes módja

Faktorálásnak nevezik azt a szolgáltatást, amely a nyitott számlák értékének beérkezésével kapcsolatos bizonytalansági faktor feloldását lehetővé teszi. Vagyis a faktorcég megvásárolhatja tőlünk a kintlévőségeket, ezáltal napokon belül hozzá is juthatunk a működés fenntartásához elengedhetetlen forrásokhoz.

A faktoring segítségével stabilizálható tehát a financiális helyzet, a faktorcéggel hosszabb távú együttműködést kialakítva pedig még inkább megelőzhető a késve fizetés miatti kapkodás.

 

Milyen anyagi vonzata van a számlakövetelések értékesítésének?

A faktorcég a számlakövetelések összértékének 80-90%-át utalja át első körben. A faktordíj a fennmaradó 10-20%-ból lesz levonva. A mértéke pedig a bruttó számla összegéből számított 0,5-2,5 százaléknak fele meg, plusz a faktoring kamat, ami a Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatláb és a szerződés megkötésekor rögzített kamatfelár összege.

Hogy mikor jutunk hozzá a maradék 10-20%-hoz? Akkor, amikor a megrendelők részéről a számlák teljes összege kiegyenlítésre kerül, természetesen a faktorcég irányába.

Ha kérdése merült volna fel a szolgáltatást illetően, keressen minket bizalommal!

További cikkek

Az űrlap kitöltésével semmilyen kötelezetességet nem vállal.

INGYENES REGISZTRÁCIÓ

Váltsa porosodó számláit akár még aznap készpénzre!

TOVÁBBI TEENDŐI

Töltse ki ezt az űrlapot!

Kérljük az adatait minél pontosabban adja meg, hiszen ezeken az elérhetőségeken értesítjük majd a faktoringhoz szükséges következő lépésekről!

Töltse fel a szükséges dokumentumokat!

Egyszerű és igényes felhasználói felületünk akár a telefonjáról is játszva végigvezeti majd az eddig száraz adminisztrációs folyamaton.

Kezdje faktoráltatni a számláit!

Ha megfelelően töltötte fel a dokumentumokat és mindent rendben találunk, folyósítjuk az ön által faktorálandó számlákat (ezt valós időben követheted)!

BÁV Faktor Favicon

A BÁV Faktor Zrt. a legnagyobb hazai bankfüggetlen faktorcég. Nálunk a lehető leggyorsabban és legegyszerűbben megoldhatja vállalkozása finanszírozását.

Kapcsolat

90%

Ellenőrizze és szűrje ki a kockázatos partnereket

A lenti űrlapon adja meg a keresztnevét és az e-mail címét, majd pipálja be a dobozt és perceken belül Önnél is lesz a csekklista. Ilyen egyszerű!