Számlakövetelésből tényleges bevétel kockázatmentesen

Amikor halasztott fizetéssel értékesítünk egy terméket vagy szolgáltatást, azzal gyakorlatilag számlakövetelésre teszünk szert. Ez bevétellel kecsegtet a jövőre nézve, persze ehhez a vevő időben történő átutalása is szükséges.

A cikkben a számlakövetelések túlzottan magas arányának a veszélyeire hívjuk fel a figyelmet. Egyúttal mutatunk olyan megoldást is, amellyel proaktívan tudjuk minimalizálni a felmerülő kockázatot.

 

A számlakövetelés önmagában még kevés a kiszámítható működéshez

Kintlévőségek esetében jogszerű fizetési igényekről beszélünk, amelynek beérkezését egy-egy értékesített termék vagy szolgáltatás ellenértékeként várhatjuk a vevő részéről. Az egyetlen ismeretlen tényező a számlán szereplő összeg beérkezésének az időpontja.

Hiába tornyosulnak tehát az ügyviteli rendszerünkben a milliós tétellel bíró számlakövetelések. Hogyha a tényleges utalás több hónapos fizetési határidővel, esetleg némi késedelemmel történik meg, akkor pénzügyi szempontból nehéz volna kiszámíthatóként értékelni a cégünk működését.

Célszerű tehát proaktívan megoldást keresni a helyzetre, egyúttal észszerű keretek között tartani a kintlévőségek mennyiségét.

 

Ezért kockázatos, ha a számlakövetelések aránya túlságosan magas

Tegyük fel, hogy a növekedés és a folyamatos fejlődés érdekében a beruházás megvalósítását tűztük ki célként. Ez a lépés plusz terhet jelent a költségvetésre, ezért minden egyes rendelkezésre álló forintnak megvan a maga helye a büdzsében.

Ilyesfajta feszített helyzetben váratlan nehézségeket okozhat, ha egy-egy számlakövetelés értéke nem érkezik meg időben. Amennyiben komolyabb volumenű számlával kapcsolatban esik meg a késés, akkor a bevételkiesés szélsőséges esetben dominó effektusként hathat a cég működésére.

Hirtelen bizonytalanná válhat a termékek előállítása, a szolgáltatások teljesítése és a normál működés biztosítása. A pénzükért sorban álló beszállítóknak és szolgáltatóknak pedig hiába lobogtatjuk a nagyértékű számlaköveteléseinket, őket ez nem igazán fogja meggyőzni.

Létezik azonban a kintlévőségekre vételi szándékkal reagáló potenciális üzleti partner, méghozzá a faktorcég.

 

A számlakövetelés tényleges bevételre váltásának kockázatmentes módja

Faktorálásnak nevezik azt a szolgáltatást, amely a nyitott számlák értékének beérkezésével kapcsolatos bizonytalansági faktor feloldását lehetővé teszi. Vagyis a faktorcég megvásárolhatja tőlünk a kintlévőségeket, ezáltal napokon belül hozzá is juthatunk a működés fenntartásához elengedhetetlen forrásokhoz.

A faktoring segítségével stabilizálható tehát a financiális helyzet, a faktorcéggel hosszabb távú együttműködést kialakítva pedig még inkább megelőzhető a késve fizetés miatti kapkodás.

 

Milyen anyagi vonzata van a számlakövetelések értékesítésének?

A faktorcég a számlakövetelések összértékének 80-90%-át utalja át első körben. A faktordíj a fennmaradó 10-20%-ból lesz levonva. A mértéke pedig a bruttó számla összegéből számított 0,5-2,5 százaléknak fele meg, plusz a faktoring kamat, ami a Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatláb és a szerződés megkötésekor rögzített kamatfelár összege.

Hogy mikor jutunk hozzá a maradék 10-20%-hoz? Akkor, amikor a megrendelők részéről a számlák teljes összege kiegyenlítésre kerül, természetesen a faktorcég irányába.

Ha kérdése merült volna fel a szolgáltatást illetően, keressen minket bizalommal!

Kérjen árajánlatot még ma!