3 érv, amiért a faktorálás a szállítmányozó cégek titkos fegyvere

3 érv, amiért a faktorálás a szállítmányozó cégek titkos fegyvere

Szinte minden szállítmányozással foglalkozó cég életében volt már olyan pillanat, amikor a késve teljesített számlák miatt veszélybe került a vállalkozás működése. Hosszú távon hitellel orvosolni a finanszírozási problémákat felesleges járulékos költségeket generál, éppen ezért ajánljuk ezekre az esetekre az ügyfelek számára is kényelmes és biztonságos faktorálást. Ügyfelünk példáján keresztül mutatjuk be, hogy miért húsba vágó kérdés, hogy hó közben van-e elég likvid tőke a vállalati bankszámlán.

Az időnként késve vagy a rendszeresen a fizetési határidőn felül teljesítő ügyfelek miatt, időről időre számtalan szállítmányozó cégnek kell nehéz döntéseket hoznia. Amennyiben nem időben csörög a kassza el kell dönteni, hogy üzemanyagot vesznek-e a teherautókba vagy kamionokba, hogy új megbízásokat tudjanak vállalni, esetleg a lízingdíjat fizessék ki a járművekre, vagy a telephely bérleti díját kalkulálják ki. És még sorolhatnánk tovább. A késve fizető ügyfelek a vállalkozás kerékkötői, ahogy azt az egyik ügyfelünk esete is példázza.

Szállítmányozás faktorálás nélkül – kemény dió volt

Ügyfelünk mintegy 3 éve rendelkezik saját szállítmányozási céggel és évi 250–300 millió forintos árbevétellel. A tulajdonos és egyszemélyben ügyvezető korábban saját maga dolgozott az iparban sofőrként egy másik szállítmányozó vállalkozásnál. Jelenlegi ügyfelei többségét is ennek a kapcsolatnak köszönhetően szerezte, de ennek – mint látni fogjuk – nemcsak előnye, hanem hátránya is van.

A vállalkozása alapvetően két pillérre épül: egyfelől fuvarbörzén keresztül is vállal fuvarokat, másfelől rendszeres megbízásokat teljesít azoknak az ügyfeleknek, akik a korábbi munkahelyétől pártoltak át a cégéhez. Ennek hátránya az, hogy hiába állapodtak meg a rendszeres ügyfelekkel 30 napos fizetési határidőben, a régi és jó kapcsolatra apellálva ezek az ügyfelek rendszeresen késve fizetik ki a számlákat.

Szerencsés esetben 35 napos határidővel kalkulálhat, de nem megy ritkaságszámba a 45 napos fizetési határidő sem. Emiatt – faktorálás nélkül – gyakran előfordultak olyan időszakok a vállalkozás életében, amikor az elvégzett munka ellenértékének csak egy minimális része folyik be.

Ügyfelünk annyiból szerencsés helyzetben van, hogy saját telephellyel rendelkezik, így ennek bérleti díjára nem kell költenie, viszont a munkabérek, a telephely fenntartási költségei, a 2 kamionja lízingdíja, az autópálya matricák és az üzemanyagköltségek is teljesítésre várnak. A felelős vezető nem mondhatja azt az alkalmazottaknak, hogy most nem tudlak kifizetni mert én sem jutottam pénzhez. Emellett pedig a lízingcég felé is fizetni kell időben a törlesztést, hiszen a munkaeszköze kerül veszélybe, ha ezt elmulasztja.

Amennyiben nincs elegendő likvid tőkéje, arról kell döntenie, hogy a munkatársai megélhetését biztosítja, vagy azt kockáztatja meg, hogy se a már elvállalt fuvarokat nem tudja teljesíteni – üzemanyag híján például – vagy fuvarvállalás szempontjából a cége növekedését, az ügyfélköre bővítését teszi kockára. Bármelyik mellett dönt is, így is – úgy is a vállalkozása fenntartható működése kerül veszélybe.

Faktorálás segítségével ez a helyzet elkerülhető

Mi tehát a megoldás, amivel újabb hitel vállalása nélkül áthidalható ez az állapot? Természetesen a faktorálás – legalábbis abban az esetben, ha a rendszeres megrendelésekből származó bevételhez szeretne időben hozzájutni, nem pedig egy egyszeri megbízási díjhoz.

Ebben az esetben a faktorálás az alábbiakban segítette a céget:

1. Biztosította a likvid tőkét: a számla kiállítása után néhány nappal rendelkezésére állt a számla értékének jelentős része

Mivel a faktoráláshoz nincsen szükség hitelbírálatra és fedezetre, az esetek többségében a szerződés aláírását követő számlák kiállítása után néhány nappal már teljesül is a számlák nagy része. Ennek köszönhetően ügyfelünk se a lízingdíjakkal nem csúszik, se a munkabérekkel vagy más kiadások teljesítésével. Teljesíteni tudja az elvállalt megbízásokat és új fuvarokat is le tud szervezni, így az ügyfélkörét is növeli.

Más szállítmányozó cégek esetében ez azt is jelentheti, hogy az olyan fix költségek teljesítésére, mint a telephely bérleti díja – ha nincs saját –, a munkabérek, a lízingdíjak, a benzinköltség stb. nem kell más áthidaló megoldást keresni. A faktorálás segítségével egyszerűen és gyorsan hozzájutnak a saját pénzükhöz, nem szorulnak további forgóeszköz- vagy folyószámlahitelre.

2. Csökkentette az adminisztrációs terheket

Ügyfelünk esetében is előfordult, hogy néhány vevő egyszerűen a nemfizetés hibájába esett. Ilyen esetekben a faktorcég:

  • fizetési emlékeztetőt és
  • fizetési felszólítást is küld,
  • tárgyalást kezdeményez a felekkel a helyzet rendezésére,
  • de szükség esetén behajtja a követelést, hiszen annak már a faktorcég a tulajdonosa.

A számlák teljesülésének nyomonkövetése és a fizetési emlékeztetők / felszólítások kiküldésével jelentősen csökkentek a szállítmányozási cég adminisztrációs terhei. Emellett pedig a végrehajtás procedúrája sem nyomta rá a bélyegét a napi működésre. Azonban fontos tisztában lenni azzal, hogy a faktorcégek, mint amilyen a BÁV Faktor Zrt is, alapvetően nem a már eleve lejárt követelések behajtására specializálódott, hanem arra, hogy a jelenlegi rendszeres megbízások finanszírozásával biztosítsa a vállalkozás likvid tőkéjét és működését.

3. Nincs szükség a működéshez hitelre: a saját pénzét használhatja, időben

Fontos megjegyezni, hogy a faktorálás nem egyenlő a hitelfelvétellel. Ez egy olyan szolgáltatás, amellyel ügyfelünk a saját szállítmányozó cége rendszeres, folyamatos vagy többszöri értékesítéseiből eredő bevételeihez jut hozzá időben.

Nincsen fedezet, hitelügyintézési folyamat és törlesztőrészletek. Faktorcégünk a követelés megvásárlásával gondoskodott arról, hogy ne lehetetlenüljön el a fuvarvállalat működése a 35–45 napra teljesített késve fizetések miatt. Ez a megoldás tökéletes abban az esetben, ha a cég működését kívánja megalapozni és biztonságossá tenni egy kiszámíthatatlan piaci környezetben.

Szállítmányozó cége van és felkeltettük az érdeklődését? Ajánlatkérését itt küldheti el.

További cikkek

Az űrlap kitöltésével semmilyen kötelezetességet nem vállal.

INGYENES REGISZTRÁCIÓ

Váltsa porosodó számláit akár még aznap készpénzre!

TOVÁBBI TEENDŐI

Töltse ki ezt az űrlapot!

Kérljük az adatait minél pontosabban adja meg, hiszen ezeken az elérhetőségeken értesítjük majd a faktoringhoz szükséges következő lépésekről!

Töltse fel a szükséges dokumentumokat!

Egyszerű és igényes felhasználói felületünk akár a telefonjáról is játszva végigvezeti majd az eddig száraz adminisztrációs folyamaton.

Kezdje faktoráltatni a számláit!

Ha megfelelően töltötte fel a dokumentumokat és mindent rendben találunk, folyósítjuk az ön által faktorálandó számlákat (ezt valós időben követheted)!

BÁV Faktor Favicon

A BÁV Faktor Zrt. a legnagyobb hazai bankfüggetlen faktorcég. Nálunk a lehető leggyorsabban és legegyszerűbben megoldhatja vállalkozása finanszírozását.

Kapcsolat

90%

Ellenőrizze és szűrje ki a kockázatos partnereket

A lenti űrlapon adja meg a keresztnevét és az e-mail címét, majd pipálja be a dobozt és perceken belül Önnél is lesz a csekklista. Ilyen egyszerű!