Vállalkozói dilemma: hogyan kommunikálható az üzleti partnerek felé a faktorálás?

Vállalkozói dilemma: hogyan kommunikálható az üzleti partnerek felé a faktorálás?

Az üzletfelek közötti egyértelmű kommunikáció alapvető feltétele a hosszú távon is gyümölcsöző, megbízható üzleti kapcsolatnak. Főleg abban az esetben fontos megvitatni a részleteket, ha olyan zsebbe vágó kérdésekről van szó, mint például a beszállítói számlák teljesítése. Sokan kérdezik tőlünk, hogyan érdemes felkészíteni az üzletfeleket arra, ha faktorálás segítségével jutnánk minél előbb a pénzünkhöz.

Azt nem nehéz belátni, hogy ügyféloldalról nézve milyen előnyökkel kalkulálhat például egy elektronikai eszköz, például laptop-beszállító, ha többé nem függ a több milliárdos árbevételű áruházlánc hosszadalmas fizetési ütemezésétől. A jellemzően 30, 45, 60 és egyre gyakoribbá váló 90 napos fizetési határidők igencsak szűkre szabják a kisebb vállalkozások lehetőségeit, nem egy esetben akár el is lehetetlenítik a működését vagy új munkák elvállalását.

Faktorálás segítségével azonban nem lesznek a hosszúra nyújtott vagy késedelmes számlateljesítésből adódó problémák, hiszen a faktoringcég szerződéses partnerei számára megelőlegezi a számla ellenértékének többségét – általában 90%-át.

Ennek köszönhetően a vállalkozás nemcsak hogy a számla kiállítása után néhány nappal már hozzájut bevételei többségéhez, de új fuvarokat tud vállalni, újabb árukészletbe ruházhat be, időben teljesítheti saját számlakötelezettségeit és elég forgó tőkéje marad a pénztárban más váratlan kiadásokra. Vagy a további üzletfejlesztő beruházásokra. A faktoring gyakorlatilag hozzájárul a hosszú lejáratú számlák miatt kiszolgáltatott helyzetbe kerülő vállalkozások pénzügyi stabilitásához.

Miért okozhat problémát mégis a faktorálás a partnereknél?

Sajnos annak ellenére, hogy a faktoring a tengerentúlon és Nyugat-Európában igen elterjedt szolgáltatás, Magyarországon még mindig kétkedve fogadják a lehetőséget. Ennek okán a partnerek vagy nem ismerik a faktorálást, vagy számos tévhitet kapcsolnak mellé.

A probléma alapvetően a faktorálás meg nem értéséből és abból a tévhitből fakad, miszerint a faktoringcég behajtóirodaként lép majd fel a vállalkozással szemben. Valóban előfordulhat ugyan olyan eset is, amikor a faktorcég behajtási tevékenységet végez, vagy lejárt számlák, követelések megvásárlása a fő tevékenység, de a faktorálás alapvető célja a hosszútávú együttműködés keretében a szállítói számlák folyamatos finanszírozása.

Mindez ráadásul úgy valósul meg, hogy a faktorálás adminisztrációs többletterhe mindössze az utalási számlaszám átállítását jelenti a folyamat elején. A faktorálás plusz költségekkel nem jár, ráadásul a számlák nyilvántartása és a partnerek közötti kommunikáció is pontosabb lesz. Egyszerűen csak tájékoztatni kell a partnereket arról, hogy ez a megoldás nekik is kényelmes, semmilyen hátrányt sem okoz, sőt ezáltal válik likviddé cégünk, ami által még jobb szolgáltatás nyújthatunk.

A megoldás: az egyértelmű kommunikáció

Mielőtt belevágna a faktorálásba, mindenképpen készítse fel érintett üzleti partnereit erre a lehetőségre. Mivel később a faktorcég és a partner között is létrejön majd a kapcsolat, nagyon szívesen segítenek kollégáink is, akik gyakran tájékoztatják a vevőket, hogy milyen folyamattal működik gördülékenyen a faktorálás.

Nyugodtan kommunikálható a partnerek felé, hogy…
 • a faktoringcég nem behajtó, inkább olyan közreműködő fél, akinek segítségével előbb hozzájut a bevételeihez;
 • a faktorálás nem cégmentés, hiszen vállalkozása továbbra is stabil pénzügyi lábakon áll;
 • a számla teljesítésén és a számlaszám átállításán, a számla ellenértékének elutalásán kívül partnerének nem lesz feladata a faktorcéggel;
 • semmilyen rejtett vagy többletköltséggel nem kell kalkulálni, hiszen a faktoring díja a bevételből kerül levonásra;
 • mindössze az a számlaszám változik meg, ahová a partnernek el kell utalnia a számla ellenértékét;
 • ráadásul a faktorcég még egy értesítőt is küld partnerének a faktoráláshoz való hozzájárulásról, amit a partner vagy a vevő visszaigazol, ezzel is jelezve, hogy a jövőben a beszállító helyett a faktorcégnek utal – így teljesen transzparenssé válik az ügymenet.

Annak érdekében, hogy ne legyen fennakadás a folyamatban, érdemes felvilágosítani a partnereket arról, hogy mi a faktorálás lényege és miért döntött mellette. Mindenképpen hangsúlyozza ki az alábbi előnyöket, hiszen üzleti szemmel nézve, ezek partnere számára is érthető indokok:

 • 60–90 napos határidők helyett már néhány nap leforgása alatt bevételei többségéhez juthat;
 • nem kell hitelért folyamodnia, ráadásul a faktoring a hitelügyintézésnél, valamint annak elbírálásánál költséghatékonyabb és gyorsabb folyamat;
 • faktorálás segítségével bevételei tervezhetővé válnak, ami a hosszú távú növekedés alapja;
 • alacsony költségráfordítással, gyorsabban térül számlái ellenértéke;
 • a faktoring az egyik legjobb kockázatcsökkentő tényező, már ami a vevői nem fizetést vagy a késedelmes fizetésből adódó problémákat illeti.

Ezek olyan fontos üzletviteli szempontok, amiket partnerei is méltányolni fognak. Legalábbis abban az esetben, ha nem eleve késedelmes fizetéssel számolnak. A faktorálás elfogadása éppen ezért szűrő is: a megbízható üzleti partnereké.

Ha felkeltettük érdeklődését a faktorálás iránt, ajánlatkérését itt küldheti el.

További cikkek

Az űrlap kitöltésével semmilyen kötelezetességet nem vállal.

INGYENES REGISZTRÁCIÓ

Váltsa porosodó számláit akár még aznap készpénzre!

TOVÁBBI TEENDŐI

Töltse ki ezt az űrlapot!

Kérljük az adatait minél pontosabban adja meg, hiszen ezeken az elérhetőségeken értesítjük majd a faktoringhoz szükséges következő lépésekről!

Töltse fel a szükséges dokumentumokat!

Egyszerű és igényes felhasználói felületünk akár a telefonjáról is játszva végigvezeti majd az eddig száraz adminisztrációs folyamaton.

Kezdje faktoráltatni a számláit!

Ha megfelelően töltötte fel a dokumentumokat és mindent rendben találunk, folyósítjuk az ön által faktorálandó számlákat (ezt valós időben követheted)!

BÁV Faktor Favicon

A BÁV Faktor Zrt. a legnagyobb hazai bankfüggetlen faktorcég. Nálunk a lehető leggyorsabban és legegyszerűbben megoldhatja vállalkozása finanszírozását.

Kapcsolat

90%

Ellenőrizze és szűrje ki a kockázatos partnereket

A lenti űrlapon adja meg a keresztnevét és az e-mail címét, majd pipálja be a dobozt és perceken belül Önnél is lesz a csekklista. Ilyen egyszerű!