A likviditás fenntartásán túl: miért egyre népszerűbb a faktoring?

A likviditás fenntartásán túl: miért egyre népszerűbb a faktoring?

A faktorálás legfontosabb feladata a szolgáltatást igénybe vevő vállalkozások pénzügyi stabilitásának, illetve likviditásának biztosítása. Ezek mellett azonban van még néhány olyan üzleti előnye, amely nemcsak a vállalkozás fejlesztésében lesz a cég segítségére, de csökkenti a rizikós üzleti kapcsolatok kialakításának kockázatát is. Hogy is van ez?

Annak ellenére, hogy az európai 9%-os átlaghoz képest még mindig elmarad a hazai cégek faktorálási hajlandósága, a faktoringot választó magyar cégek száma az utóbbi 2 évben egyre nagyobb mértékben nő.

Ehhez sajnos kellett egy pandémia és a mostani bizonytalan időszak, amikor a minden téren tapasztalható drágulás – például az energia- és alapanyagárak, illetve a működési költségek –, infláció és a hosszú fizetési határidő együttese igencsak próbára teszi a cégek stabilitását.

Mire jó a faktorálás?

A faktorálás elsődleges funkciója az, hogy folyamatosan biztosítsa a faktoráló számára a likviditást, végső soron a cég pénzügyi stabilitását. Iparágtól függően ugyanis a hosszú lejáratú fizetési határidő – ami lehet akár 30, 60, 90 és a pandémia utáni gazdasági megtorpanást követően még 120 nap is – a vállalkozások számára komoly visszatartó erő, a fejlődés akadálya lehet.

Mindez ugyanis a gyakorlatban azt jelenti, hogy a megbízásban vállalt termékek leszállítása vagy más szolgáltatások – például áruszállítás – megvalósulása ellenére, a vállalkozás a teljesítést követően csak 1, 2, 3 vagy akár 4 hónappal később kapják meg a számlájuk ellenértékét.

Annak érdekében viszont, hogy a vállalkozás meg tudja finanszírozni a bevételeit növelő következő fuvart, az alapanyagbeszerzést, az infrastruktúra fejlesztését, illetve bármely más, a cég érdekeit szolgáló beruházást, számlabefizetést, a cégnek elő kell teremtenie ezekre a kiadásokra a fedezetet.

Korábban ezekre a költségekre leginkább a készpénzállomány felhasználásával, esetleg vállalkozói hitelek felvételével biztosították a szokásos összeget. Előbbi azonban a tartalékok felélésével és a stabil pénzügyi háttér feladásával jár, míg a vállalkozói hitelek pedig nem érhetők el minden vállalkozás számára, plusz az ügyintézés és a hitelbírálat is nehézkes, lassú folyamat, a folyósítással egyetemben.

A faktorálás segítségével azonban nem kell plusz költségekbe – például a hitel kamatokba – verniük magukat a cégeknek, hiszen a faktoring az az okos finanszírozási módszer, melynek segítségével akár már a számla kiállítását követő 2-3 napban – míg digitális faktoring esetén 24 órán belül – a megérkezhet a számla ellenértéke a vállalkozás bankszámlájára.

Milyen további előnyei vannak a faktoring szolgáltatásnak?

A jelenlegi bizonytalan gazdasági környezetben nemcsak a pénzügyi stabilitás elérése fontos, hanem az is, hogy a vállalkozások a minimumra csökkentsék a kockázatos – késve vagy egyáltalán nem fizető – üzleti kapcsolataikat.

A faktoring ebben az esetben is hasznos segítség, hiszen a szolgáltatással több plusz kiegészítő szolgáltatás is együtt jár. Ezek egyike például a kockázatelemzés, amely az adott ügyletre vonatkozóan elemzi azt, hogy mekkora kockázattal jár az adott partnerrel kialakított üzleti kapcsolat.

Ehhez szorosan kötődik a vevőminősítés is, melynek során a vevő fizetési hajlandóságát veszi a faktor cég górcső alá. Ennek köszönhetően olyan információk állnak majd rendelkezésre az üzleti partnerektől, amelyek segítségével sokkal nagyobb hatékonysággal és biztonsággal dönthető el, hogy mekkora kockázatot vállal a cég a szerződéssel.

Ez a két szolgáltatás – kedvező bírálat esetén – a partnerek közötti üzleti bizalom kialakításához és fenntartásához is hozzájárul. Végső soron a faktoringnak köszönhetően a vállalkozások működése sokkal átláthatóbb lett, ráadásul a működési feltételek és körülmények is jelentős mértékben javultak.

További cikkek

Az űrlap kitöltésével semmilyen kötelezetességet nem vállal.

INGYENES REGISZTRÁCIÓ

Váltsa porosodó számláit akár még aznap készpénzre!

TOVÁBBI TEENDŐI

Töltse ki ezt az űrlapot!

Kérljük az adatait minél pontosabban adja meg, hiszen ezeken az elérhetőségeken értesítjük majd a faktoringhoz szükséges következő lépésekről!

Töltse fel a szükséges dokumentumokat!

Egyszerű és igényes felhasználói felületünk akár a telefonjáról is játszva végigvezeti majd az eddig száraz adminisztrációs folyamaton.

Kezdje faktoráltatni a számláit!

Ha megfelelően töltötte fel a dokumentumokat és mindent rendben találunk, folyósítjuk az ön által faktorálandó számlákat (ezt valós időben követheted)!

BÁV Faktor Favicon

A BÁV Faktor Zrt. a legnagyobb hazai bankfüggetlen faktorcég. Nálunk a lehető leggyorsabban és legegyszerűbben megoldhatja vállalkozása finanszírozását.

Kapcsolat

90%

Ellenőrizze és szűrje ki a kockázatos partnereket

A lenti űrlapon adja meg a keresztnevét és az e-mail címét, majd pipálja be a dobozt és perceken belül Önnél is lesz a csekklista. Ilyen egyszerű!