A faktorálás és a forfetírozás összehasonlítása

A faktorálás és a forfetírozás összehasonlítása

Szolgáltat vagy értékesít és problémát jelent, hogy túl hosszasan kell várnia, hogy a számlái ellenértéke megérkezzen? Lehet, hogy Önnek találták ki a faktorálást vagy a forfetírozást. Mindkettő követelések megvásárlását jelenti, és mindkettő megoldást jelenthet az ön számára. De mi a hasonlóság, mi a különbség és kinek, mikor melyik éri meg jobban? Mai blogbejegyzésünkben a faktorálás és a forfetírozás összehasonlítása lesz a téma.

 

A forfetírozásról dióhéjban

A forfetírozás egy olyan sajátos hitelezési forma, amley a közép- és hosszú lejáratú követeléssorozatok visszkereset nélküli megvásárlását jelenti. A követelések általában szállítási/beruházási szolgáltatásból erednek. Az exportőr az üzlet azon szereplője, aki áruszállításáért cserébe jövőbeni fizetést fogadott el, de ezt visszkereset kizárásával azonnal pénzzé szeretné tenni. Ezért ezt a követelést eladja a forfetőrnek, aki a hitel megvásárlásával magára vállalja a bármely ok miatti nem fizetés teljes kockázatát. Az exportőr ezáltal nem csupán a kamat és az árfolyamkockázatot kerüli el, de mentesül a kintlévőségek nyilvántartásának és beszedésének terhe alól is. Mindemellett csökkenti a kintlévőségeket, javítja a likviditást és ezáltal a hitelképességet is.

A forfetírozás, mint pénzügyi szolgáltatás a gyakorlatban úgy történik, hogy az aktuális követelésről különböző időpontokban esedékes váltókat állítanak ki, szeparáltan a tőkére és a felhalmozott kamattartozásra. A forfetőr ezeket a váltókat vásárolja fel és nyújtja be esedékességkor a vevővel szemben. A forfetírozás hátránya a forfetőr szempontjából a hosszú futamidő miatti magas kockázat, az exportőr szempontjából pedig a magas finanszírozási költség jelenthet problémát.

 

A faktorálás a forfetírozáshoz hasonlítva

Azok számára, akik hasonlóképpen szeretnék jövőbeni követeléseiket azonnal pénzzé tenni, de követeléseik rövid lejáratúak, tehát nem haladják meg a 180 napot, a faktoring lehet az ideális megoldás. A követelés ezen ügyletek során jellemzően alapanyagok, nyersanyagok és fogyasztási cikkek szállításából ered.

Ez a forma, akár kezdő vállalkozók, akár nagyvállalati vezetők számára is előnyös lehet, mivel a számla faktoring azonnali megoldást kínál a cash flow áramlás kiegyensúlyozatlanságából fakadó problémákra. Optimális lehet akár a kereskedelem, az építőipar, a szállítmányozás vagy az egészségügy területén dolgozók számára, mert a faktorálással minimális adminisztráció mellett javul és tervezhetővé válik a likviditás.

 

Kinek és mikor előnyös a faktoring?

A faktoring a vállalkozásfinanszírozás rugalmas és könnyen elérhető formája, mely szinte minden vállalkozás számára megoldást nyújthat. Nagy előnye a tradicionális banki hitelekkel szemben, hogy nem igényel hosszú minősítési és szerződéskötési folyamatot, és igénybevételéhez tárgyi fedezetre sincs szükség. Akár induló cégek is igénybe vehetik.

Az elbírálás egyszerűbb és rövidebb, mint más finanszírozási forma esetén, a folyósítás pedig ennek köszönhetően gyors, akár 24 órán belül megtörténhet. A hitelbiztosítással kombinált faktorálás tovább csökkenti az esetleges nem- vagy késve fizetésből eredő veszteséget. További előny, hogy a szállítói kötelezettségek kezelhetőbbek lesznek, a tulajdonos és az üzletvezető válláról lekerül a folyamatos újra tervezgetés terhe, hiszen a bevételek előre, napra pontosan tervezhetővé válnak.

Ha úgy érzi, hogy Ön és cége számára a legtökéletesebb megoldás a faktoring, akkor kérjen ajánlatot tőlünk vagy vegye fel a kapcsolatot kollégáinkkal, akik minden felmerülő kérdésére örömmel válaszolnak.

További cikkek

Az űrlap kitöltésével semmilyen kötelezetességet nem vállal.

INGYENES REGISZTRÁCIÓ

Váltsa porosodó számláit akár még aznap készpénzre!

TOVÁBBI TEENDŐI

Töltse ki ezt az űrlapot!

Kérljük az adatait minél pontosabban adja meg, hiszen ezeken az elérhetőségeken értesítjük majd a faktoringhoz szükséges következő lépésekről!

Töltse fel a szükséges dokumentumokat!

Egyszerű és igényes felhasználói felületünk akár a telefonjáról is játszva végigvezeti majd az eddig száraz adminisztrációs folyamaton.

Kezdje faktoráltatni a számláit!

Ha megfelelően töltötte fel a dokumentumokat és mindent rendben találunk, folyósítjuk az ön által faktorálandó számlákat (ezt valós időben követheted)!

BÁV Faktor Favicon

A BÁV Faktor Zrt. a legnagyobb hazai bankfüggetlen faktorcég. Nálunk a lehető leggyorsabban és legegyszerűbben megoldhatja vállalkozása finanszírozását.

Kapcsolat

90%

Ellenőrizze és szűrje ki a kockázatos partnereket

A lenti űrlapon adja meg a keresztnevét és az e-mail címét, majd pipálja be a dobozt és perceken belül Önnél is lesz a csekklista. Ilyen egyszerű!