Mikor optimális a likviditási gyorsráta értéke?

Mikor optimális a likviditási gyorsráta értéke?

Mit mutat meg a likviditási gyorsráta? Miért és mikor célszerű külön vizsgálni a likviditási mutatószámtól és mikor tekinthető optimálisnak a gyorsráta értéke? Mutatjuk.

 

A likviditás értelmezése

A likviditás fogalma kétféleképpen közelíthető meg. Vizsgálható, mint fizetőképesség és értelmezhető, mint pénzzé tehetőség. A fizetőképesség alatt azt értjük, hogy a vállalat képes-e határidőre eleget tenni rövid lejáratú kötelezettségeinek. A pénzzé tehetőség pedig azt jelenti, hogy egy bizonyos eszköz milyen gyorsan használható fel forgalmi eszközként.

 

A likviditási mutatók szerepe

Egy cég likviditása fontos jellemző, hiszen megmutatja, hogy a vállalat időben tud-e fizetni. Egy képet közvetít a cégről, amely döntő jelentőségű lehet tendereknél, új projekteknél vagy partnerek szerzésénél. A likviditást a likviditási mutatókkal mérjük. Ezek olyan arányszámok, amelyek a rövid lejáratú kötelezettségek likvid eszközökkel fedezettségét fejezik ki. Megkülönböztethetők úgynevezett abszolút és relatív mutatók. Abszolút mutató például a forgóeszköz befektetés, amely azt mutatja meg, hogy a készlet- és vevőállomány mely része nem fedezhető spontán finanszírozással. A nettó forgótőke pedig egy olyan mutató, amely az összes forgóeszközérték és a rövid lejáratú kötelezettségek különbségét mutatja.

A relatív mutatók közül kettőt érdemes kiemelni. A likviditási ráta arról szolgál információval, hogy a vállalkozás összes forgóeszköze milyen mértékben fedezi a rövid lejáratú kötelezettségeket. A forgóeszközökhöz tartoznak a készletek is, amelyeket általában hosszabb időbe telik mobilizálni, készpénzzé tenni. Abban az esetben beszélhetünk stabil likviditási helyzetről, ha a mutató értéke 1 fölött van.

 

A likviditási gyorsráta optimális értéke

Amennyiben a készletek forgási sebessége alacsony, érdemes a likviditási ráta mellett egy másik mutatót is megvizsgálni, a likviditási gyorsrátát. Az indikátor abban különbözik, hogy a kötelezettségek teljesítésére fedezetként szolgáló rövid lejáratú eszközök csupán szűkebb körét veszi figyelembe és így reálisabb képet fest a tényleges helyzetről, a fizetőképességről.

Ez a finomított mutató a készleteket nem számítja a likvid forgóeszközök közé, a rövid lejáratú eszközök közül ebben az esetben csak a pénz, a likvid papírok és a vevők tartozásai kerülnek a számlálóba, a nevezőbe pedig a kötelezettségek állnak. A mutató kiszámításakor azért szokták kihagyni a készleteket, mert a vállalkozásnak ezekre szüksége van a tevékenysége folytatásához. A mutató értéke annál jobb, minél magasabb. A jó üzletmenetű társaságoknál 1 fölött van, Magyarországon a Világbank a 0,7-es értéket tartja elfogadhatónak.

 

A faktoring segíthet optimalizálni a gyorsráta értékét

Sajnos hazánkban gyakran előfordul, hogy a vállalkozások likviditási gondokkal szembesülnek. Ezt általában az idézi elő, ha a tőke túl nagy része kerül hosszútávú lekötésre és a vállalkozás nem tud időben eleget tenni a vállalt kötelezettségeinek. Főképp a hitelfedezet nélkül induló vállalkozások számára jelent nehézséget, hogy a fejlődésnek a halasztott fizetési rendszerből fakadó finanszírozási problémák szabnak gátat. A faktoring azért jelent ilyen esetben optimális megoldást a nehézségek áthidalására, mert azonnali segítségként szolgál. Lehetővé teszi, hogy a vállalkozás rendkívül rövid idő alatt hozzáférhessen számlái bruttó értékének akár 90%-hoz és ki tudja fizetni lejárt kötelezettségeit, valamint, hogy be tudja szerezni a legszükségesebb forgóeszközöket is.

 

További cikkek

Az űrlap kitöltésével semmilyen kötelezetességet nem vállal.

INGYENES REGISZTRÁCIÓ

Váltsa porosodó számláit akár még aznap készpénzre!

TOVÁBBI TEENDŐI

Töltse ki ezt az űrlapot!

Kérljük az adatait minél pontosabban adja meg, hiszen ezeken az elérhetőségeken értesítjük majd a faktoringhoz szükséges következő lépésekről!

Töltse fel a szükséges dokumentumokat!

Egyszerű és igényes felhasználói felületünk akár a telefonjáról is játszva végigvezeti majd az eddig száraz adminisztrációs folyamaton.

Kezdje faktoráltatni a számláit!

Ha megfelelően töltötte fel a dokumentumokat és mindent rendben találunk, folyósítjuk az ön által faktorálandó számlákat (ezt valós időben követheted)!

BÁV Faktor Favicon

A BÁV Faktor Zrt. a legnagyobb hazai bankfüggetlen faktorcég. Nálunk a lehető leggyorsabban és legegyszerűbben megoldhatja vállalkozása finanszírozását.

Kapcsolat

90%

Ellenőrizze és szűrje ki a kockázatos partnereket

A lenti űrlapon adja meg a keresztnevét és az e-mail címét, majd pipálja be a dobozt és perceken belül Önnél is lesz a csekklista. Ilyen egyszerű!