A likviditási mutató elfogadható értéke

A likviditási mutató elfogadható értéke

Mit mérünk a likviditási mutatóval és miért játszik fontos szerepet egy vállalkozás életében ez az indikátor? Mikor elfogadható az értéke és mit lehet tenni, ha nem az? Mutatjuk!

 

Egy vállalat hitelképességének vizsgálatakor a pénzintézetek különböző feltételek meglétét vizsgálják meg. Megnézik például, hogy jövedelmező-e a gazdálkodás, amelyet a cég folytat, hogy a termékek értékesítése rendszeres-e, hogy a fizetési kötelezettségek teljesítése folyamatos-e, illetve, hogy az adott cég képes-e biztosítékadásra. Ezen feltételek elemzése alapján hozzák meg a döntést arról, hogy adnak-e kölcsönt, hogy az adott vállalatot képesnek és késznek ítélik-e arra, hogy az adott összeget a megállapodásnak megfelelően vissza fogja majd fizetni.

 

A likviditás jelentősége

A fizetési kötelezettségek folyamatos teljesítése tehát az egyik legfontosabb faktor egy vállalat hitelképességének megítélésekor. Azt, hogy a vállalkozás a fizetési kötelezettségeit tudja-e minden időpontban határidőre teljesíteni, a likviditás mutatja meg. A tényleges likviditás megítélése optimális esetben a pénzügyi terv alapján történik, de van egy olyan pénzügyi mutató, mely egy első képet nyújt, ez a likviditási mutató. A világbanki indikátor szerint az adósnak minimum 30%-kal több eszközállománnyal kell rendelkeznie, mint amilyen követelések vele szemben állnak fenn. Az eszközállomány lehet készpénz, vagy olyan látra szóló követelés, amely a bankokkal szemben egy éven belül pénzzé tehető.

 

A likviditási mutató elfogadható értéke

A likviditási mutató tehát oly módon számolható ki, ha az egy éven belül likviddé tehető eszközök összességét osztjuk az egy éven belül esedékes kötelezettségek összességével. A vállalkozás pénzügyileg instabilnak minősül, ha a mutató értéke 1 vagy kevesebb. Ha a hányados értéke eléri az 1,2-es, 1,3-as körüli értéket, akkor tekinthető elfogadhatónak a likviditási helyzet. A 2-t meghaladó érték, pedig stabil pénzügyi helyzetet tükröz. A mutató folyamatos romlása azt jelzi, hogy a kereslet csökken a vállalat termékei, szolgáltatásai iránt. Emellett a mutató mellett, egy másikat is szokás vizsgálni a gyakorlatban, mert előfordul, hogy a vállalat olyan készlettel rendelkezik, amelyet nem lehet gyorsan készpénzzé tenni. A likviditási gyorsráta kiszámítása abban tér el a likviditási mutatótól, hogy a készletek értékét elhagyjuk a forgóeszközök közül. Ennek az a magyarázata, hogy a vállalkozásnak ezekre szüksége van a tevékenysége folytatásához. A mutató értéke a likviditási gyorsráta esetében is annál jobb, minél magasabb, hazánkban a Világbank a 0,7-es értéket tartja elfogadhatónak.

 

Megoldás a likviditási problémák áthidalására

Likviditási problémával átmenetileg még az egyébként nyereségesen gazdálkodó vállalatok is küzdhetnek. Ezt az okozza, hogy valamilyen oknál fogva a tőke túl nagy részének lekötése mellett döntenek, és mivel szükség esetén nem tudják a lekötött eszközöket kellőképpen hamar pénzzé tenni, ezért nem tudnak eleget tenni a vállalt kötelezettségeiknek sem. A faktoring elsősorban azoknak a vállalatoknak jelenthet hatékony és szinte azonnali megoldást likviditási gondjaik kezelésére, akik a halasztott teljesítési rendszer miatt szembesülnek gondokkal. Abban az esetben ugyanis, ha a szállítás/szolgáltatás teljesítménye és a pénzügyi teljesítés időben elválik, akkor a késve fizetésekből adódóan a vállalat nehézségekbe ütközhet például egy nagyobb volumenű projekt elkezdésének megfinanszírozásakor, vagy akár a munkaerő kifizetésekor. A faktoring lehetővé teszi, hogy a vállalkozás akár már 24 órán belül hozzá tudjon férni számlái bruttó értékének 90%-hoz. A faktoring szolgáltatás feltételeiről és részleteiről kérjen bővebb információt munkatársainktól.

További cikkek

Az űrlap kitöltésével semmilyen kötelezetességet nem vállal.

INGYENES REGISZTRÁCIÓ

Váltsa porosodó számláit akár még aznap készpénzre!

TOVÁBBI TEENDŐI

Töltse ki ezt az űrlapot!

Kérljük az adatait minél pontosabban adja meg, hiszen ezeken az elérhetőségeken értesítjük majd a faktoringhoz szükséges következő lépésekről!

Töltse fel a szükséges dokumentumokat!

Egyszerű és igényes felhasználói felületünk akár a telefonjáról is játszva végigvezeti majd az eddig száraz adminisztrációs folyamaton.

Kezdje faktoráltatni a számláit!

Ha megfelelően töltötte fel a dokumentumokat és mindent rendben találunk, folyósítjuk az ön által faktorálandó számlákat (ezt valós időben követheted)!

BÁV Faktor Favicon

A BÁV Faktor Zrt. a legnagyobb hazai bankfüggetlen faktorcég. Nálunk a lehető leggyorsabban és legegyszerűbben megoldhatja vállalkozása finanszírozását.

Kapcsolat

90%

Ellenőrizze és szűrje ki a kockázatos partnereket

A lenti űrlapon adja meg a keresztnevét és az e-mail címét, majd pipálja be a dobozt és perceken belül Önnél is lesz a csekklista. Ilyen egyszerű!