A pénzügyi helyzet elemzése mutatószámokkal

A pénzügyi helyzet elemzése mutatószámokkal

A pénzügyi elemzés információt nyújt egy vállalkozás gazdálkodásáról, betekintést enged annak vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetébe. Képet fest az eredményekről és problémákról, valamint kifejezi a vállalat pénzügyi teljesítőképességét. Mai bejegyzésünkben azokról a főbb mutatószámokról lesz szó, melyek a pénzügyi elemzés szerves részét képezik.

 

Egy vállalkozás pénzügyi helyzetének elemzése több szempontból is fontos. Egyrészt információt adnak az adóhivatalnak, a felügyeleti szerveknek, a hitelezőknek és a befektetőknek, de ugyanakkor segítik a vállalat vezetőségét is a gazdasági folyamatok és az eredmények megértésében.

 

A pénzügyi helyzet elemzése mutatószámokkal

A pénzügyi teljesítményt viszonyszámokkal szokás bemutatni. Ezek a viszonyszámok az éves pénzügyi beszámoló adataira támaszkodva számolhatók ki, és a múltbeli gazdasági tevékenységről adnak információt. A pénzügyi helyzet vizsgálatakor két nagy terület van fókuszban. Az egyik a vállalat adósságállományának a vizsgálata, a másik pedig a likviditás, a rövid távú fizetőképesség elemzése. Ezen területek feltérképezése a likviditási, a hatékonysági, a tőkeáttételi, a jövedelmezőségi, a pénzáram alapú és a piaci mutatók segítségével történik.

 

A likviditási mutatók szerepe

Egy cég likviditása, tulajdonképpen azt mutatja meg, hogy a vállalat időben tud-e fizetni. Ezt mutatja meg a likviditási ráta, a likviditási gyorsráta, a pénzhányad mutató és a kamatfedezettségi mutató. A likviditási ráta egy olyan arányszám, amely a rövid lejáratú kötelezettségek likvid eszközökkel való fedezettségét fejezi ki.

Érdemes kiemelni, hogy a forgóeszközökhöz a készletek is hozzátartoznak, amelyeket többnyire időigényesebb mobilizálni. A gyakorlat azt mutatja, hogy egy másik mutatót, a likviditási gyorsrátát is fontos megvizsgálni. Ennek kiszámítása során a készletek értékét elhagyjuk a forgóeszközök közül, mivel a vállalkozásnak ezekre szüksége van tevékenységének folytatásához. A ráta értéke annál jobb, minél magasabb.

 

A tőkeáttételi mutatók

A tőkeáttételi mutatók a forrásokat jellemzik, azt mutatják meg, hogy milyen a vállalat finanszírozási szerkezete, hogy mennyire támaszkodik saját, illetve külső, hitel típusú forrásokra. Ennek leírására többféle mutató is létezik, ilyen az adósságállomány, az adósságállomány aránya, a saját tőke aránya, az adósságállomány fedezettsége, az eladósodottság foka és a tőkeáttételi mutató.

 

A faktoring megoldást jelenthet gyengébb pénzügyi eredmények esetén

Sajnálatos módon, sem a likviditási, sem a tőkeáttételi mutatókkal kapcsolatos gyengébb eredmények nem ritkák a hazai piacon. Likviditási gondot jellemzően az okoz, ha a vállalkozás a tőke túl nagy részének lekötése mellett dönt, és szükség esetén nem képes a lekötött eszközöket időben pénzzé tenni, hogy vállalt kötelezettségeit rendezni tudja.

A halasztott fizetési rendszerből fakadó finanszírozási problémák gyakran külső, hitel típusú források bevonásához vezetnek. Azokban az esetekben, amikor a bankok a gyengébb eredmények miatt nem ítélik hitelképesnek a vállalkozást, ez krízishelyzethez vagy rosszabb esetben csődhöz vezethet. A faktoring többek között ilyenkor is megoldást jelent, hiszen itt egy hagyományos hitelbírálattal szemben elsősorban a beszállítók fizetőképességét vizsgálják. A szolgáltatás lehetővé teszi, hogy a vállalkozás akár már 24 órán belül hozzá tudjon férni számlái bruttó értékének 90%-hoz. A faktoring részleteiről weboldalunkon olvashat tovább.

További cikkek

Az űrlap kitöltésével semmilyen kötelezetességet nem vállal.

INGYENES REGISZTRÁCIÓ

Váltsa porosodó számláit akár még aznap készpénzre!

TOVÁBBI TEENDŐI

Töltse ki ezt az űrlapot!

Kérljük az adatait minél pontosabban adja meg, hiszen ezeken az elérhetőségeken értesítjük majd a faktoringhoz szükséges következő lépésekről!

Töltse fel a szükséges dokumentumokat!

Egyszerű és igényes felhasználói felületünk akár a telefonjáról is játszva végigvezeti majd az eddig száraz adminisztrációs folyamaton.

Kezdje faktoráltatni a számláit!

Ha megfelelően töltötte fel a dokumentumokat és mindent rendben találunk, folyósítjuk az ön által faktorálandó számlákat (ezt valós időben követheted)!

BÁV Faktor Favicon

A BÁV Faktor Zrt. a legnagyobb hazai bankfüggetlen faktorcég. Nálunk a lehető leggyorsabban és legegyszerűbben megoldhatja vállalkozása finanszírozását.

Kapcsolat

90%

Ellenőrizze és szűrje ki a kockázatos partnereket

A lenti űrlapon adja meg a keresztnevét és az e-mail címét, majd pipálja be a dobozt és perceken belül Önnél is lesz a csekklista. Ilyen egyszerű!