A számla elévülési ideje, jogi kötelezettségek és lehetőségek

Azt talán mindenki tudja, hogy minden számlának van fizetési határideje. Eddig a napig kell kifizetnie az adott cégnek a számlán feltüntetett összeget a számlát kiállító gazdálkodó felé. De mi történik akkor, ha ezt valaki nem teszi meg? Megmutatjuk, mennyi a számla elévülési ideje és miért érdemes a faktoring szolgáltatás mellett dönteni, ha vannak olyan ügyfeleink, akik késve rendezik a számlákat.

 

Mikor beszélünk elévülésről?

Abban az esetben lehet elévülésről beszélni, ha az adott kintlévőség már nem érvényesíthető bírósági úton. A pénzügyi tartozás elévülési ideje után az adós nem köteles fizetni, hivatkozhat arra, hogy már nincs fizetési kötelezettsége.

Érdemes azonban tudni arról, hogy amennyiben bírósági felszólítást kap az adós, lejárt fizetési kötelezettség esetén ezt neki kell a bíróság felé jelezni, ugyanis ők ezt nem figyelik. Ilyenkor “elévülési kifogást” kell előterjeszteni. Ezt sok esetben nem tudják az adósok.

Fontos tudni, hogy amennyiben egy elévült kötelezettség kifizetésre kerül, már nincs lehetőség annak visszafizetésére az elévülés indokával. Az elévülés ideje attól a naptól kezdődik, amely az esedékesség napja. Amennyiben nem történik meg a kifizetés, a következő napon már elévülésről beszélünk.

 

Általános jogszabály szerint a számla elévülési ideje 5 év

Ezt azonban nem lehet minden esetben elmondani, mert az elévülést egyéb jogszabályi előírások, valamint a fizetésre vonatkozó szerződési pontok is szabályozhatják.

Egy másik befolyásoló tényező lehet az, amikor a fizetési határidő meghosszabbodik vagy újra indul, ebben az esetben ismét nem lehet 5 évvel számolni az elévülés idejét.

Az elévülés ideje meg is szakadhat, ilyenkor az addig eltelt napok már nem számítanak. Ez abban az esetben történik meg, ha az adós nyilatkozatot tesz a tartozásának elismeréséről, illetve az adós és a hitelező közös megegyezéssel módosítják a tartozás kifizetésének feltételeit.

 

Hogyan érdemes elkerülni a konfliktusokat és cash flow problémákat?

Kintlévőségei kezelésére válasszon ésszerű és szakszerű megoldást. Mi a BÁV Faktornál szakértő módon kezeljük kintlévőségeit, számláit.

Arra vagyunk hivatottak, hogy likviditási gondjait segítsünk megoldani akkor is, ha Ön valamiért nem hitelképes. Segítünk ügyfelei monitorozásában, hogy számlái valóban kifizetésre kerüljenek. Likviditási problémáira szolgáltatásaink megoldást adhatnak, keressen minket bizalommal.

Amennyiben Ön és ügyfele folyamatos üzleti kapcsolatban állnak, a keretszerződésben foglaltak szerint lehetőség van számláinak folyamatos kezelésére is szerződést kötni velünk.

Minden vállalkozásnak az az érdeke, hogy a legkisebb eséllyel találkozzon ki nem fizetett számlával. Érdemes előre gondolkodni, és biztosítás által elkerülni az ilyen helyzeteket.

Természetesen mindenkinek az az érdeke, hogy egy létrejött üzleti kapcsolat ne kockáztassa vállalkozása likviditásának stabilitását. Körültekintő megoldásokkal, megfelelő információk birtokában, faktoring cég bevonása mellett Ön is nyugodtan tekinthet a biztonságos jövő felé. Keressen minket bizalommal, kérjen ajánlatot!

Kérjen árajánlatot még ma!