Hogyan néz ki a faktoring gyakorlatban?

Hogyan néz ki a faktoring gyakorlatban?

A faktoring avagy faktorálás folyamata a gyakorlatban a kintlévőségek átvállalását jelenti, amely  minden résztvevő számára előnyös pénzügyi tranzakció. Elsősorban segít a vállalkozásnak rövid időn belül forráshoz jutni hitelfelvétel nélkül, másrészt a faktor cég számára is megéri, mert hosszabb távon ő is profitra tesz szert általa.

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy miként zajlik le ennek a tranzakciónak a folyamata? Milyen feltételek szükségesek a faktoring szerződés létrejöttéhez? Illetve milyen módon jut pénzhez a faktoring szolgáltatást igénybe vevő, illetve a faktor cég?

Rövid bejegyzésünkben ezeket a kérdéseket válaszoljuk meg. Nézzük tehát, hogyan történik a faktorálás folyamata a gyakorlatban.

 

A kedvezőtlen kiindulási helyzet

A faktoring szolgáltatás iránti igény olyan vállalkozásoknál kerülhet szóba, ahol a késedelmes vevői kifizetések miatt likviditási problémák merülhetnek fel, illetőleg nagyobb volumenű projektek/munkák/termeléskapacitás növeléshez nincs adott pillanatban elegendő forrásuk Ezek a pénzügyi szituációk sokszor akadályozhatják egy vállalkozás tovább fejlődését, növekedését , de súlyosabb esetekben a rendelések teljesítését vagy a normál működést is veszélyeztethetik.

Amikor egy cég ilyen helyzetbe kerül, az rendszerint kiszolgáltatottsággal jár. Ekkor szoktak a számukra előnytelen banki kölcsönökhöz folyamodni, amik súlyos terheket rónak a költségvetésre hosszabb távon is.

Az ilyen, rendszerint előnytelen megoldások semmiképp sem ideálisak, és sokszor csak tovább nehezítik az amúgyis nehézkes financiális helyzetet. A faktorálás ezzel szemben sokkal előnyösebb feltételeket kínál.

 

A faktorálás folyamata

A folyamat első lépéseként a faktorcég a vevőket fogja átvilágítani. Vagyis nem a megbízóra fókuszálnak, hiszen számukra csakis a vevők fizetőképessége a lényeges szempont.

Amennyiben a vevők hitelképességének vizsgálata pozitív eredménnyel zárul, és a vállalkozás benyújtotta a szerződéskötéshez szükséges dokumentumokat, úgy 4-5 munkanapon belül lehetőség nyílik a szerződés aláírására.

Vagyis a faktor cég megvásárolja a megbízó kintlévőségeit, aki így néhány napon belül pénzhez is tud jutni. Első körben a nyitott számlák összértékének 80-90%-a kerül átutalásra, a fennmaradó 10-20%-ból vonjuk le a faktordíjat! Ennek a konkrét összege a bruttó számla összegéből kalkulált 0,5-2,5 százalék.

A faktorcég a maradék 10-20%-ot akkor fizeti ki a megbízónak, amikor a megrendelők részéről a számlák teljes összege kiegyenlítésre kerül (ekkor már a faktorcég felé).

Ebből még levonásra kerül a faktordíj. Ennek a konkrét összege a bruttó számla összegéből kalkulált 0,5-2,5 százalék, továbbá  a faktoring kamat összege, ami a Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatláb és a szerződés megkötésekor rögzített kamatfelár összege.

 

A faktorálás legnagyobb előnye

Látható tehát, hogy a faktorálás folyamatának eredményeként a megbízó a kintlévő számlák értékének csaknem egészére szert tud tenni a számla befogadást követő 24-48 órában

Ezáltal megszűnik a várakozásból eredő veszteség, valamint minimalizálódik a behajthatatlan kintlévőségekből származó kockázat is.

Amennyiben az Ön cégénél is hasonló jellegű likviditási problémák keletkeztek a halasztott vevői fizetések miatt, akkor érdemes felvennie a kapcsolatot cégünkkel. Munkatársaink készséggel fognak a rendelkezésére állni minden felmerülő kérdéssel kapcsolatban.

A faktoring megoldással pedig hatékony segítséget fog kapni, hogy a vállalkozása pénzügyi gondjai megoldódjanak.

További cikkek

Az űrlap kitöltésével semmilyen kötelezetességet nem vállal.

INGYENES REGISZTRÁCIÓ

Váltsa porosodó számláit akár még aznap készpénzre!

TOVÁBBI TEENDŐI

Töltse ki ezt az űrlapot!

Kérljük az adatait minél pontosabban adja meg, hiszen ezeken az elérhetőségeken értesítjük majd a faktoringhoz szükséges következő lépésekről!

Töltse fel a szükséges dokumentumokat!

Egyszerű és igényes felhasználói felületünk akár a telefonjáról is játszva végigvezeti majd az eddig száraz adminisztrációs folyamaton.

Kezdje faktoráltatni a számláit!

Ha megfelelően töltötte fel a dokumentumokat és mindent rendben találunk, folyósítjuk az ön által faktorálandó számlákat (ezt valós időben követheted)!

BÁV Faktor Favicon

A BÁV Faktor Zrt. a legnagyobb hazai bankfüggetlen faktorcég. Nálunk a lehető leggyorsabban és legegyszerűbben megoldhatja vállalkozása finanszírozását.

Kapcsolat

90%

Ellenőrizze és szűrje ki a kockázatos partnereket

A lenti űrlapon adja meg a keresztnevét és az e-mail címét, majd pipálja be a dobozt és perceken belül Önnél is lesz a csekklista. Ilyen egyszerű!