Hogyan néz ki a faktoring gyakorlatban?

A faktoring avagy faktorálás folyamata a gyakorlatban a kintlévőségek átvállalását jelenti, amely  minden résztvevő számára előnyös pénzügyi tranzakció. Elsősorban segít a vállalkozásnak rövid időn belül forráshoz jutni hitelfelvétel nélkül, másrészt a faktor cég számára is megéri, mert hosszabb távon ő is profitra tesz szert általa.

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy miként zajlik le ennek a tranzakciónak a folyamata? Milyen feltételek szükségesek a faktoring szerződés létrejöttéhez? Illetve milyen módon jut pénzhez a faktoring szolgáltatást igénybe vevő, illetve a faktor cég?

Rövid bejegyzésünkben ezeket a kérdéseket válaszoljuk meg. Nézzük tehát, hogyan történik a faktorálás folyamata a gyakorlatban.

 

A kedvezőtlen kiindulási helyzet

A faktoring szolgáltatás iránti igény olyan vállalkozásoknál kerülhet szóba, ahol a késedelmes vevői kifizetések miatt likviditási problémák merülhetnek fel, illetőleg nagyobb volumenű projektek/munkák/termeléskapacitás növeléshez nincs adott pillanatban elegendő forrásuk Ezek a pénzügyi szituációk sokszor akadályozhatják egy vállalkozás tovább fejlődését, növekedését , de súlyosabb esetekben a rendelések teljesítését vagy a normál működést is veszélyeztethetik.

Amikor egy cég ilyen helyzetbe kerül, az rendszerint kiszolgáltatottsággal jár. Ekkor szoktak a számukra előnytelen banki kölcsönökhöz folyamodni, amik súlyos terheket rónak a költségvetésre hosszabb távon is.

Az ilyen, rendszerint előnytelen megoldások semmiképp sem ideálisak, és sokszor csak tovább nehezítik az amúgyis nehézkes financiális helyzetet. A faktorálás ezzel szemben sokkal előnyösebb feltételeket kínál.

 

A faktorálás folyamata

A folyamat első lépéseként a faktorcég a vevőket fogja átvilágítani. Vagyis nem a megbízóra fókuszálnak, hiszen számukra csakis a vevők fizetőképessége a lényeges szempont.

Amennyiben a vevők hitelképességének vizsgálata pozitív eredménnyel zárul, és a vállalkozás benyújtotta a szerződéskötéshez szükséges dokumentumokat, úgy 4-5 munkanapon belül lehetőség nyílik a szerződés aláírására.

Vagyis a faktor cég megvásárolja a megbízó kintlévőségeit, aki így néhány napon belül pénzhez is tud jutni. Első körben a nyitott számlák összértékének 80-90%-a kerül átutalásra, a fennmaradó 10-20%-ból vonjuk le a faktordíjat! Ennek a konkrét összege a bruttó számla összegéből kalkulált 0,5-2,5 százalék.

A faktorcég a maradék 10-20%-ot akkor fizeti ki a megbízónak, amikor a megrendelők részéről a számlák teljes összege kiegyenlítésre kerül (ekkor már a faktorcég felé).

Ebből még levonásra kerül a faktordíj. Ennek a konkrét összege a bruttó számla összegéből kalkulált 0,5-2,5 százalék, továbbá  a faktoring kamat összege, ami a Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatláb és a szerződés megkötésekor rögzített kamatfelár összege.

 

A faktorálás legnagyobb előnye

Látható tehát, hogy a faktorálás folyamatának eredményeként a megbízó a kintlévő számlák értékének csaknem egészére szert tud tenni a számla befogadást követő 24-48 órában

Ezáltal megszűnik a várakozásból eredő veszteség, valamint minimalizálódik a behajthatatlan kintlévőségekből származó kockázat is.

Amennyiben az Ön cégénél is hasonló jellegű likviditási problémák keletkeztek a halasztott vevői fizetések miatt, akkor érdemes felvennie a kapcsolatot cégünkkel. Munkatársaink készséggel fognak a rendelkezésére állni minden felmerülő kérdéssel kapcsolatban.

A faktoring megoldással pedig hatékony segítséget fog kapni, hogy a vállalkozása pénzügyi gondjai megoldódjanak.

Kérjen árajánlatot még ma!