Mit jelent a pénzügyi likviditás?

Mit jelent a pénzügyi likviditás?

Ez a kifejezés a hétköznapi ember szótárában fizetőképességet jelent, de a pénzügyi világban ennél azért bonyolultabb definícióval bír. Mint általában a gazdaság területén, az összefüggések bonyolultak, megértésükhöz teljes szakmai rálátás szükséges. Mégis leginkább azt mondhatjuk a likviditás konkrét pénzügyi jelentéséről, hogy egy tulajdonságot takar.

 

Bankok

Ha a bankrendszer szempontjából akarjuk megnézni, hogy mit jelent a likviditás, akkor azt láthatjuk, hogy annak fizetőképességét jelöli. Gondoljunk csak bele, ha egy bank fizetőképességének híre csorbát szenved, annak ügyfelei azonnal akarják vissza a pénzüket, mely egy bankot véglegesen tönkre is tehet.

Ekkor mindenki azt szeretné hinni, hogy a pénzintézet kellő mennyiségű készpénzzel rendelkezvén az igényeket ki tudja majd elégíteni. Természetesen ez egy ilyen helyzetben sincs így, hiszen a bank letéti transzformációt végez, és nem egy hatalmas pénzeszsákban ül a pénzünk tetején. Ennek ellenére likviditása lehet megfelelő, ha a banki szolvencia szabályait követi. Vagyis a bank kihelyezett forrásainak értéke nagyobb legyen, mint a begyűjtött betétek, pénzügyi források.

 

A pénzügyi likviditás jelentése

Megközelíthetjük a likviditás kifejezést két oldalról is. Az egyik az, hogy valaki milyen likvid, azaz milyen lehetőségei vannak rövidtávú kifizetései teljesítésére. A másik megközelítés nem a személyre vagy vállalkozásra, hanem magára a tárgyra vonatkozik. Ebben az esetben azt vizsgáljuk, hogy az mennyi idő alatt és milyen költséggel tehető pénzzé.

A likviditást mérőszámokkal egy ötfokú skálán jellemezhetjük. Ez a rendszer megmutatja egy cég vagy vállalkozás aktuális pénzügyi helyzetét. Ezek a következők:

  • Likviditás felettiség,
  • Az optimális likviditás (természetesen ez a kívánatos)
  • Likviditás alattiság (ez még okos döntésekkel könnyen orvosolható)
  • Fizetési fennakadás
  • Fizetésképtelenség

 

Likviditási pénzelmélet

Egy vállalkozás nem mindig a rendelkezésre álló pénzmennyiség alapján hozza meg döntéseit, hanem pénzügyi likviditása alapján. Nézzünk egy példát.

Egy bútorokat készítő cég megrendelést kap egy iroda berendezéseinek gyártására. A rendelkezésre álló készpénz csak az anyagköltség kétharmadát fedezi, így azt mondhatnánk, hogy a cég likviditása nem elég a munka elvállalásához, hiszen a leglikvidebb eszköz maga a készpénz.

Emellett azonban olyan gépekkel rendelkezik, melyek nem szükségesek a cég termeléséhez, és akár eladhatóak, akár bérbe adhatóak, akár fedezetül szolgálhatnak készpénzfelvételhez. Ezáltal a vállalkozás már megfelelő likviditással bír. Megrendelését teljesíteni tudja, és ha okosan bánik a pénzzé tehető eszközeivel, likviditásának mérőszáma nem lesz likviditás feletti, hanem részt vesz a cash-flow áramlásában.

Ezeket a tárgyakat hívjuk pénzhelyettesítőnek. Átveheti a pénz értékőrző szerepét, ha tulajdonosa megfelelően likvid eszközként tartja számon.

Ha mérőszámai alapján Önnek segítségre, szakértő bevonására van szüksége, keressen minket, hiszen szolgáltatásainkkal megoldást találunk cége pénzügyi problémáira.

Akkor is érdemes körültekintően eljárni, ha az Ön vállalkozása megfelelő likviditási értékekkel rendelkezik, hiszen a növekedéshez, fejlesztéshez Önnek szüksége lehet külső, plusz erőforrások bevonására. Faktorálás szolgáltatás igénybevételével megfelelő mértékben tudja javítani likvidítását, mely szolgáltatás igénybevételéhez keresse  ( BÁV Faktor ZRt) munkatársai(nka)t.

További cikkek

Az űrlap kitöltésével semmilyen kötelezetességet nem vállal.

INGYENES REGISZTRÁCIÓ

Váltsa porosodó számláit akár még aznap készpénzre!

TOVÁBBI TEENDŐI

Töltse ki ezt az űrlapot!

Kérljük az adatait minél pontosabban adja meg, hiszen ezeken az elérhetőségeken értesítjük majd a faktoringhoz szükséges következő lépésekről!

Töltse fel a szükséges dokumentumokat!

Egyszerű és igényes felhasználói felületünk akár a telefonjáról is játszva végigvezeti majd az eddig száraz adminisztrációs folyamaton.

Kezdje faktoráltatni a számláit!

Ha megfelelően töltötte fel a dokumentumokat és mindent rendben találunk, folyósítjuk az ön által faktorálandó számlákat (ezt valós időben követheted)!

BÁV Faktor Favicon

A BÁV Faktor Zrt. a legnagyobb hazai bankfüggetlen faktorcég. Nálunk a lehető leggyorsabban és legegyszerűbben megoldhatja vállalkozása finanszírozását.

Kapcsolat

90%

Ellenőrizze és szűrje ki a kockázatos partnereket

A lenti űrlapon adja meg a keresztnevét és az e-mail címét, majd pipálja be a dobozt és perceken belül Önnél is lesz a csekklista. Ilyen egyszerű!