A vállalkozások számára igényelhető finanszírozási formák fajtái és csoportosításuk

A vállalkozások számára igényelhető finanszírozási formák fajtái és csoportosításuk

A cégek életében teljesen megszokott dolog, hogy a növekedés fenntartása vagy a normál működés biztosítása érdekében esetenként hitelhez kell folyamodni. Erre azért van szükség, mert a vevői oldalról beérkező forgalom nem biztosít elegendő tőkét akár a fejlesztések, beruházások, akár a mindennapi teendők finanszírozásához.

Természetesen hitelek kapcsán is számos megoldás áll az érdeklődők rendelkezésére. Olyannyira, hogy egy, a témában kevésbé jártas cégvezető nehezen is láthatja át, hogy a vállalkozásának aktuális helyzete egész pontosan melyik megoldást indokolja leginkább.

Pontosan ezért tartottuk fontosnak, hogy készítsünk egy átfogó képet a cégek számára elérhető finanszírozási formákról, azok előnyeiről, valamint a különféle csoportosítási lehetőségekről.

 

A hitelek fajtái és csoportosításuk a lejárat, valamint a hitel tárgya szerint

A rövid lejáratra felvett hitelek kapcsán legfeljebb egy éves futamidővel tudunk kalkulálni. A középlejáratú hitelek folyósítása hozzávetőlegesen kettő és öt év közötti időszakra történik.  Míg a hosszú lejáratú hitelek rendszerint hat és húsz év közötti időtávra szólnak.

Ami a hitel tárgyát illeti, úgy a beruházási, valamint a forgóeszköz hitel áll a vállalkozások rendelkezésére. Előbbinél a bank úgymond meghitelezi a cég későbbi cash-flow-ját, míg az utóbbi tovább osztható átmeneti forgóeszköz lekötést finanszírozó rövid lejáratú hitelekre, illetve a tartós forgóeszköz lekötést finanszírozó közép lejáratú kölcsönökre.

A bankok részéről a folyó működés támogatásának leginkább használt eszköze a rövid lejáratú forgóeszköz hitel. Ez segíthet finanszírozást nyújtani a készleteknek, vagy a vevőkkel szembeni kintlévőségeknek a megemelkedésére, vagy pedig pótolni a források időleges mérséklődése esetén a hiányt.

 

Hitelek devizanem és fedezet szerint

Devizanem tekintetében el lehet különíteni a forint hiteleket, a deviza hiteleket, valamint a deviza alapú hiteleket is. Utóbbi kapcsán a folyósítás, valamint a törlesztés forintban történik, ellenben a felvett kölcsön és a törlesztések devizában vannak nyilvántartva.

Fedezet szerint pedig a fedezet nélküli (bianco) hitelek képezik az egyik csoportot, míg a fedezettel bírók a másikat. Előbbire nagyon kevés példa van, leginkább a nagyvállalatok legjobb minősítéssel rendelkező tagjai tudnak ilyenhez folyamodni.

 

A megfelelő alternatíva a fedezet nélküli hitelre

Egy likviditási nehézségekkel küzdő vállalkozás számára sokszor gondot okoz beszerezni a szükséges alapanyagokat, fizetni a beszállítókat és finanszírozni a normál működést. Ilyen esetekben fedezet nélkül hitelhez jutni szinte lehetetlen.

Erre a szorult helyzetre kínál valós megoldást a faktoring. A szolgáltatás igénybevételéhez ugyanis nem szükséges fedezetet biztosítani, a faktor cég kizárólag a vevők fizetőképességét vizsgálja. Amennyiben az átvilágítás pozitív eredménnyel zárul, akkor mindössze néhány nap alatt folyósításra is kerül a kint lévő számlák bruttó értékének 80-90%-a.

Ezzel a megoldással tehát egyszerűen és gyorsan pénzhez juthat a vállalkozás, bármiféle kockázat nélkül.

Amennyiben bármilyen kérdése van a faktoring kapcsán, akkor bátran keressen minket elérhetőségeink valamelyikén. Munkatársaink szívesen állnak rendelkezésére.

További cikkek

Az űrlap kitöltésével semmilyen kötelezetességet nem vállal.

INGYENES REGISZTRÁCIÓ

Váltsa porosodó számláit akár még aznap készpénzre!

TOVÁBBI TEENDŐI

Töltse ki ezt az űrlapot!

Kérljük az adatait minél pontosabban adja meg, hiszen ezeken az elérhetőségeken értesítjük majd a faktoringhoz szükséges következő lépésekről!

Töltse fel a szükséges dokumentumokat!

Egyszerű és igényes felhasználói felületünk akár a telefonjáról is játszva végigvezeti majd az eddig száraz adminisztrációs folyamaton.

Kezdje faktoráltatni a számláit!

Ha megfelelően töltötte fel a dokumentumokat és mindent rendben találunk, folyósítjuk az ön által faktorálandó számlákat (ezt valós időben követheted)!

BÁV Faktor Favicon

A BÁV Faktor Zrt. a legnagyobb hazai bankfüggetlen faktorcég. Nálunk a lehető leggyorsabban és legegyszerűbben megoldhatja vállalkozása finanszírozását.

Kapcsolat

90%

Ellenőrizze és szűrje ki a kockázatos partnereket

A lenti űrlapon adja meg a keresztnevét és az e-mail címét, majd pipálja be a dobozt és perceken belül Önnél is lesz a csekklista. Ilyen egyszerű!