Amit a forgóeszköz hitel kapcsán tudni érdemes

A forgóeszköz hitel egy vállalkozás rövid, illetve hosszú távú forgóeszköz igényeinek a finanszírozását szolgálja. A kereskedelemben gyakorta van szükség ilyen jellegű megoldásra.

Példának okáért egy új üzlet nyitásakor a készlettel való feltöltéshez, egy nagyobb volumenű projekt megszerzése esetén, illetve anyagbeszerzésnél. Olyan esetekben is szoktak a cégek forgóeszköz hitelhez folyamodni, amikor a szállítók rövidebb fizetési határidőt kérnek, vagy épp a vevők részéről történik meg a fizetések halasztása.

Rövid bejegyzésünkben tehát a forgóeszköz hitel által kínált előnyöket, a két jellemző típusát, valamint egy hasonló, a vállalkozás pénzügyi helyzetének stabilitását elősegítő megoldást mutatunk be.

 

A forgóeszköz hitel előnyös tulajdonságai

A forgóeszköz hitel meglehetősen flexibilis finanszírozási formának tekinthető, elvégre az igénybevétele nem kötött szigorú előírásokhoz. Tetszés szerint van lehetőség egy éven belüli, illetve éven túli lejáratra is kérni.

Tovább növeli a vele kapcsolatos rugalmasságot, hogy igény szerint forintban, illetve devizában is van mód a lehívására, amelyet egyébiránt nem feltétlenül kell egy összegben megtenni, hanem több részletben is megoldható.

Minden olyan Magyarországon bejegyzett és legalább egy esztendeje működő gazdasági társaság folyamodhat ehhez a fajta pénzforráshoz, ami ellen felszámolási-, végrehajtási- és végelszámolási eljárás nincs folyamatban, egyúttal köztartozása sincs.

Az egyes kondíciók, illetve a hitellel kapcsolatos specifikumok pénzintézeteként eltérőek lehetnek.

 

A forgóeszköz hitel különböző típusai

Az eseti forgóeszköz hitel nevezhető talán az egyszerűbb változatnak. Ennél a típusnál a szerződő pénzintézet egy összegben folyósítja az igénybe vett hitelt a vállalkozás számára.  A megállapodás értelmében, a cég a folyósítás után a szerződésbe foglalt ütemezés szerint fizeti vissza a felvett kölcsönt.

A rulírozó hitel ennél valamivel összetettebb konstrukciónak számít. Ennek keretei között lehetőség van a már visszatörlesztett rész újra igénylésére. Ekkor csak az igénybe vett hitel rész után kell kamatot fizetni. Egyúttal szabadon lehet dönteni arról, hogy a folyószámlára mekkora összeg kerüljön átvezetésre.

Érdemes azonban odafigyelni az átvezetés során. Mivel ennek a metódusa nem automatikus, ezért ha a hitelszámlára nem lesz visszatöltve semmi, és a kihasznált rész után történik a hitel kamat fizetése, akkor ez magasabb kamatterheket ró az igénybe vevő cégre.

 

Plusz lehetőség a financiális nehézségekkel küzdő vállalkozások számára

Egy likviditási problémákkal küzdő vállalkozás számára sokszor nem feltétlenül a hitel jelenti a legjobb megoldást. Habár a forgóeszköz hitel meglehetősen rugalmasnak számít, fedezetre ettől függetlenül minden bizonnyal szükség van a sikeres igényléshez.

A faktoring segítségével ennél könnyebb pénzhez jutni. A szolgáltatás igénybevételéhez ugyanis nem szükséges fedezetet biztosítani, a faktorcég kizárólag a vevők fizetőképességét vizsgálja. Amennyiben az átvilágítás pozitív eredménnyel zárul, akkor mindössze néhány nap alatt folyósításra is kerül a kint lévő számlák bruttó értékének 80-90%-a.

Amennyiben bármilyen kérdése van a faktoring kapcsán, akkor bátran keressen minket elérhetőségeink valamelyikén. Munkatársaink szívesen állnak rendelkezésére.

Kérjen árajánlatot még ma!