Mit jelent a faktoring fogalma?

Mit jelent a faktoring fogalma?

A faktoring fogalmáról olyan vállalkozásoknak érdemes leginkább tudniuk, akiknél gyakran előfordul, hogy a nyitott számlák késve történő kiegyenlítése miatt likviditási nehézségek lépnek fel. Ilyen szorult, akár a megrendelések teljesítését is veszélyeztető helyzetben fontos, hogy a döntéshozók ismerjék a faktorálás lényegét, és tisztában legyenek az előnyeivel.

Ebben a cikkben a faktoring ügylet  sajátosságait tekintjük át.

 

A faktoring  fogalma

A faktoring  alatt egy vállalkozás kintlévőségeinek adásvételét, vagy másként fogalmazva  engedményezését értjük. Az ügylet egyik résztvevője a likviditási nehézségekkel küzdő szállító a másik a vevő, a harmadik pedig a faktorcég.

A beszállító rendszerint a nyitott számláinak késve történő kiegyenlítése miatt fordul igényével a faktorcéghez. Számára ez az együttműködés abszolút kedvező, mert sikeres szerződéskötés esetén néhány munkanapon belül hozzá is jut a számlák értékének 80-90%-hoz.

 

A faktoring ügylet a gyakorlatban

A szállító igényének beérkezését követően a faktorcég megvizsgálja ügyfele vevőit. Az átvilágítás célja megbizonyosodni arról, hogy a megrendelők/ vevők mennyire fizetőképesek. Pozitív eredmény, valamint a szükséges dokumentációk beérkezését követően akár 4-5 munkanapon belül sor kerülhet a szerződéskötésre.

A megbízó az ügyletnek köszönhetően 48 órán belül hozzá is jut a nyitott számlák összegének 80-90%-hoz. A fennmaradó rész folyósítása akkor történik meg, amikor valamennyi nyitott számla kiegyenlítése megtörténik, immáron a faktorcég részére.

A megmaradt 10-20%-ból levonásra kerül még a számlák összértékéből számított 0,5-2,5 százaléknyi faktordíj, továbbá a Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatláb és a szerződés megkötésének idején fixált kamatfelár összegéből kapott faktoring kamat.

A faktoring ügylet tehát kiszámítható és rövid idő alatt megvalósuló megoldás. Nincs szükség a banki kölcsönöknél tapasztalható fedezet igazolására, emellett pedig az elhúzódó adminisztráció miatti veszteségek kockázatától sem kell tartanunk.

 

A faktoring ügylet hosszabb távon megmutatkozó előnyei

Láthatjuk tehát, hogy a faktoring hatékony és gyors segítséget jelenthet a likviditási nehézségekkel küzdő vállalkozások számára. Folyamatos pénzforrást biztosít, bármikor bevonhatók újabb vevők az ügyletbe.

Hosszabb távra szóló megoldásesetén néhány hónapos periódus alatt a szoros együttműködés hatására elérhető, hogy  egy-egy nagyobb számla késve fizetése sem fogja jelentősen megrengetni a vállalat működését.

A faktoring ügylet mind  hosszabb távon mind eseti jelleggel megoldást jelenthet vállalkozásunknak. Mindenképp fontos tehát tisztában lenni ennek a hatékony megoldásnak a működésével, így szükség esetén tudni fogjuk, hová is forduljunk megbízható segítségért. Kérjen díjmentes ajánlatot vagy tanácsadást cégünktől még ma!

További cikkek

Az űrlap kitöltésével semmilyen kötelezetességet nem vállal.

INGYENES REGISZTRÁCIÓ

Váltsa porosodó számláit akár még aznap készpénzre!

TOVÁBBI TEENDŐI

Töltse ki ezt az űrlapot!

Kérljük az adatait minél pontosabban adja meg, hiszen ezeken az elérhetőségeken értesítjük majd a faktoringhoz szükséges következő lépésekről!

Töltse fel a szükséges dokumentumokat!

Egyszerű és igényes felhasználói felületünk akár a telefonjáról is játszva végigvezeti majd az eddig száraz adminisztrációs folyamaton.

Kezdje faktoráltatni a számláit!

Ha megfelelően töltötte fel a dokumentumokat és mindent rendben találunk, folyósítjuk az ön által faktorálandó számlákat (ezt valós időben követheted)!

BÁV Faktor Favicon

A BÁV Faktor Zrt. a legnagyobb hazai bankfüggetlen faktorcég. Nálunk a lehető leggyorsabban és legegyszerűbben megoldhatja vállalkozása finanszírozását.

Kapcsolat

90%

Ellenőrizze és szűrje ki a kockázatos partnereket

A lenti űrlapon adja meg a keresztnevét és az e-mail címét, majd pipálja be a dobozt és perceken belül Önnél is lesz a csekklista. Ilyen egyszerű!