Mit jelent a faktoring fogalma?

A faktoring fogalmáról olyan vállalkozásoknak érdemes leginkább tudniuk, akiknél gyakran előfordul, hogy a nyitott számlák késve történő kiegyenlítése miatt likviditási nehézségek lépnek fel. Ilyen szorult, akár a megrendelések teljesítését is veszélyeztető helyzetben fontos, hogy a döntéshozók ismerjék a faktorálás lényegét, és tisztában legyenek az előnyeivel.

Ebben a cikkben a faktoring ügylet  sajátosságait tekintjük át.

 

A faktoring  fogalma

A faktoring  alatt egy vállalkozás kintlévőségeinek adásvételét, vagy másként fogalmazva  engedményezését értjük. Az ügylet egyik résztvevője a likviditási nehézségekkel küzdő szállító a másik a vevő, a harmadik pedig a faktorcég.

A beszállító rendszerint a nyitott számláinak késve történő kiegyenlítése miatt fordul igényével a faktorcéghez. Számára ez az együttműködés abszolút kedvező, mert sikeres szerződéskötés esetén néhány munkanapon belül hozzá is jut a számlák értékének 80-90%-hoz.

 

A faktoring ügylet a gyakorlatban

A szállító igényének beérkezését követően a faktorcég megvizsgálja ügyfele vevőit. Az átvilágítás célja megbizonyosodni arról, hogy a megrendelők/ vevők mennyire fizetőképesek. Pozitív eredmény, valamint a szükséges dokumentációk beérkezését követően akár 4-5 munkanapon belül sor kerülhet a szerződéskötésre.

A megbízó az ügyletnek köszönhetően 48 órán belül hozzá is jut a nyitott számlák összegének 80-90%-hoz. A fennmaradó rész folyósítása akkor történik meg, amikor valamennyi nyitott számla kiegyenlítése megtörténik, immáron a faktorcég részére.

A megmaradt 10-20%-ból levonásra kerül még a számlák összértékéből számított 0,5-2,5 százaléknyi faktordíj, továbbá a Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatláb és a szerződés megkötésének idején fixált kamatfelár összegéből kapott faktoring kamat.

A faktoring ügylet tehát kiszámítható és rövid idő alatt megvalósuló megoldás. Nincs szükség a banki kölcsönöknél tapasztalható fedezet igazolására, emellett pedig az elhúzódó adminisztráció miatti veszteségek kockázatától sem kell tartanunk.

 

A faktoring ügylet hosszabb távon megmutatkozó előnyei

Láthatjuk tehát, hogy a faktoring hatékony és gyors segítséget jelenthet a likviditási nehézségekkel küzdő vállalkozások számára. Folyamatos pénzforrást biztosít, bármikor bevonhatók újabb vevők az ügyletbe.

Hosszabb távra szóló megoldásesetén néhány hónapos periódus alatt a szoros együttműködés hatására elérhető, hogy  egy-egy nagyobb számla késve fizetése sem fogja jelentősen megrengetni a vállalat működését.

A faktoring ügylet mind  hosszabb távon mind eseti jelleggel megoldást jelenthet vállalkozásunknak. Mindenképp fontos tehát tisztában lenni ennek a hatékony megoldásnak a működésével, így szükség esetén tudni fogjuk, hová is forduljunk megbízható segítségért. Kérjen díjmentes ajánlatot vagy tanácsadást cégünktől még ma!

Kérjen árajánlatot még ma!