A faktoring tevékenység sajátosságai

A faktoring tevékenység sajátosságai

A faktoring tevékenység sajátosságait, hozzáadott értékét, illetve feltételeit ideális esetben valamennyi vállalati döntéshozónak ismernie kellene. Így a késve beérkező kifizetések miatti nehezebb likviditási helyzetben is pontosan tisztában lennének vele, hogy milyen megoldás áll a rendelkezésükre a gyors és zökkenőmentes forrásszerzésre.

Jelen bejegyzésünk legfontosabb célja tehát rávilágítani a faktoring tevékenység következtében elérhető pozitív eredményekre. Egyúttal azt is szeretnénk alátámasztani, hogy a faktorálás esetében egy teljes mértékben felügyelt, valamint nemzetközileg is érvényben lévő sztenderdek alapján szabályozott együttműködésről van szó.

 

A faktoring tevékenység szabályozásáról

Ahhoz, hogy a faktoring tevékenység megfelelő keretek között tudjon működni, értelemszerűen szükség van egy jól definiált, valamennyi felmerülő kérdést, illetve félreértést tisztázó szabályrendszerre.

Ami a jogszabályi hátterét illeti, a faktoring az új Polgári Törvénykönyv LVIII. fejezetében nevesített szerződéstípusnak felel meg. A nemzetközi faktoring ügyletekre pedig az Ottawában, 1988. május 28-án érvénybe lépett UNIDROIT Egyezmény vonatkozik. Ezt az egyezményt egyébként a magyar jog törvényileg (1997. évi LXXXV. tv.) szabályai közé iktatta.

A magyarországi piacon faktoring tevékenységet végző vállalkozások szabályszerű és törvényes működését a Magyar Nemzeti Bank monitorozza. Maga a faktorálás kizárólag az MNB által kiadott engedély birtokában végezhető.

 

A faktoring tevékenység legfontosabb hozzáadott értéke

A faktoring tevékenység, illetve a faktorcégek munkájának hatására számos gazdasági vállalkozás likviditási helyzete stabilizálható. A nyitott számlák késve történő fizetései kisebb kockázatot rónak csak az érintett cégek működésére, ezáltal a rendelések teljesítése, illetve a normál működés sem kerül veszélybe.

Amennyiben egyre több vállalatnál sikerül megvalósítani a kiszámíthatóbb és fenntarthatóbb financiális működést, azzal pozitívan lehet befolyásolni egy-egy ágazat eredményeit is. Egy bizonyos szint után pedig az egész folyamat szinte magától generálja a javulást.

Makro szinten gondolkodva tehát elmondhatjuk, hogy a faktoring tevékenység pozitív irányú lökést ad a gazdaságnak azáltal, hogy minél több és több cég számára nyújt segítő kezet a nyitott számlák következtében jelentkező problémák megoldására.

 

Mire van szükség a faktoring tevékenység megbízható kivitelezéséhez?

Természetesen a faktoring akkor tud működőképes megoldásként funkcionálni, ha a benne érintett szakemberek részéről megvan a szükséges tapasztalat és szakértelem. Megfelelően kell ugyanis felmérni a pénzügyi megoldás iránt érdeklődő vállalkozások helyzetét annak érdekében, hogy a leginkább optimálisnak nevezhető megoldást ki lehessen dolgozni.

A faktoring tevékenység tehát a faktorcég oldaláról alapos szakmai felkészültséget követel meg, másrészt az ügyfélközpontú gondolkodásmód meglétét is indokolttá teszi. Mindezek mellett a hosszabb távon való gondolkodás képessége is fontos.

A faktoring tevékenység haszna ugyanis leginkább néhány hónap eltelte után mutatkozik meg. Amennyiben a megbízó és a faktorcég megfelelő konstrukciót tud kidolgozni az együttműködésre, annak eredményeként a kiszámítható és stabil likviditási helyzet alapjait lehet lerakni.

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, és igénybe venné szolgáltatásunkat, várjuk megkeresését elérhetőségeinken!

További cikkek

Az űrlap kitöltésével semmilyen kötelezetességet nem vállal.

INGYENES REGISZTRÁCIÓ

Váltsa porosodó számláit akár még aznap készpénzre!

TOVÁBBI TEENDŐI

Töltse ki ezt az űrlapot!

Kérljük az adatait minél pontosabban adja meg, hiszen ezeken az elérhetőségeken értesítjük majd a faktoringhoz szükséges következő lépésekről!

Töltse fel a szükséges dokumentumokat!

Egyszerű és igényes felhasználói felületünk akár a telefonjáról is játszva végigvezeti majd az eddig száraz adminisztrációs folyamaton.

Kezdje faktoráltatni a számláit!

Ha megfelelően töltötte fel a dokumentumokat és mindent rendben találunk, folyósítjuk az ön által faktorálandó számlákat (ezt valós időben követheted)!

BÁV Faktor Favicon

A BÁV Faktor Zrt. a legnagyobb hazai bankfüggetlen faktorcég. Nálunk a lehető leggyorsabban és legegyszerűbben megoldhatja vállalkozása finanszírozását.

Kapcsolat

90%

Ellenőrizze és szűrje ki a kockázatos partnereket

A lenti űrlapon adja meg a keresztnevét és az e-mail címét, majd pipálja be a dobozt és perceken belül Önnél is lesz a csekklista. Ilyen egyszerű!