A faktoring megállapodás részletei

A faktoring megállapodás részletei

A faktoring megállapodás keretei között a szállító nyitott számláival kapcsolatos kintlévőségek cserélnek gazdát. A fontos kérdések tisztázása végett a felek írásban is rögzítik az egyezség részleteit. Így elkerülhetővé válnak a pontatlanságból fakadó félreértések, és az adásvétel szabályozott keretek között mehet végbe.

A faktoring szerződésbe ennek megfelelően célszerű belefoglalni a megállapodás célját, tárgyát, a szolgáltatás díját, valamint a faktorcég visszkereseti jogával kapcsolatos rendelkezéseket is.

A felsorolt tételek tisztázásával és egyértelművé tételével válhat végül a faktorálás olyan megoldássá, amely rövidebb és hosszabb távon is valamennyi érintett érdekeit szolgálja.

 

A faktoring megállapodás célja

A faktorálás keretei között a szállító nyitott számláival szembeni követelés adásvétele történik meg. Az együttműködés eredményeként a likviditási gondokkal küzdő vállalkozás mindössze néhány napon belül forráshoz juthat, egyúttal stabilizálni tudja a financiális helyzetét is.

A faktorcég is profitál az üzletből, elvégre a megállapodás előtt egyrészt meggyőződik az adósok fizetőképességéről, másrészt a szolgáltatás keretei között felszámolásra kerülő faktordíj is az ő számlájára fog megérkezni.

A faktoring megállapodás célja egyúttal nemcsak rövidebb távon érvényesülhet. Amennyiben a felek között sikerül lerakni egy tartós együttműködés kereteit, az szintén előnyökkel szolgál valamennyi érintett számára. A szállító tartósan is jobb likviditási helyzetbe kerül, a faktorcég pedig egy megbízható üzleti partnert tudhat a magáénak.

 

A faktoring megállapodás díja

A faktoring megállapodás értelmében a faktorcég megvásárolja a szállító nyitott számláit. Ennek köszönhetően a szolgáltatást igénybe vevő fél néhány napon belül forráshoz is jut.

Ami a megállapodás díját illeti, először a nyitott számlák összértékének 80-90%-a kerül folyósításra. A maradék 10-20% kifizetése akkor történik meg, ha a vevők oldaláról a számlák teljes összege kiegyenlítésre kerül, értelemszerűen már a faktorcég irányába.

A faktordíj ebből a fennmaradó 10-20%-ból kerül levonásra. A konkrét összege a bruttó számla összegéből számított 0,5-2,5 százalék, valamint a faktoring kamat mértéke. Ez egyébként a Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatláb és a szerződés megkötésekor rögzített kamatfelár összegével lesz egyenlő.

 

Rendelkezés a visszkereseti jogról

A faktoring megállapodásba rendkívül célszerű beépíteni a visszkereseti joggal kapcsolatos rendelkezéseket is. Visszkeresetes faktorálásnál ugyanis a faktor a kötelezettnek az előre írásba foglalt esedékességkor történő nem teljesítése esetén azonnal érvényesítheti a visszkereseti jogát.

Természetesen a megállapodás szignózása előtt fontos, hogy ezzel a szállító is tisztában legyen. Főként olyan esetekben kínál megfelelő választást a visszkeresetes faktoring, ahol a vevők fizetőképessége alapvetően rendben van, csak rendszerint késve fizetnek.

A vevő fizetésképtelensége esetén egyébként a szállítónak vissza kell fizetnie a faktorcég által már folyósított összeget.

A faktorcég a vevő késedelme vagy nem teljesítése esetére nem nyújt védelmet, így a kintlévőség behajtására sem köteles.

Amennyiben cége likviditási gondokkal küzd, forduljon hozzánk bizalommal!

További cikkek

Az űrlap kitöltésével semmilyen kötelezetességet nem vállal.

INGYENES REGISZTRÁCIÓ

Váltsa porosodó számláit akár még aznap készpénzre!

TOVÁBBI TEENDŐI

Töltse ki ezt az űrlapot!

Kérljük az adatait minél pontosabban adja meg, hiszen ezeken az elérhetőségeken értesítjük majd a faktoringhoz szükséges következő lépésekről!

Töltse fel a szükséges dokumentumokat!

Egyszerű és igényes felhasználói felületünk akár a telefonjáról is játszva végigvezeti majd az eddig száraz adminisztrációs folyamaton.

Kezdje faktoráltatni a számláit!

Ha megfelelően töltötte fel a dokumentumokat és mindent rendben találunk, folyósítjuk az ön által faktorálandó számlákat (ezt valós időben követheted)!

BÁV Faktor Favicon

A BÁV Faktor Zrt. a legnagyobb hazai bankfüggetlen faktorcég. Nálunk a lehető leggyorsabban és legegyszerűbben megoldhatja vállalkozása finanszírozását.

Kapcsolat

90%

Ellenőrizze és szűrje ki a kockázatos partnereket

A lenti űrlapon adja meg a keresztnevét és az e-mail címét, majd pipálja be a dobozt és perceken belül Önnél is lesz a csekklista. Ilyen egyszerű!