Egész pontosan mi a faktorálás?

Egész pontosan mi a faktorálás?

Mi a faktorálás? A kifejezés nagyon röviden megfogalmazva egy gazdálkodó szervezet kintlévőségeinek az adásvételét foglalja magába. Egyszerűen kivitelezhető és praktikus tranzakciónak számít, ami pénzhez jutást jelenthet a likviditási gondokkal küzdő cégek számára.

Könnyen átlátható, ráadásul nem szükséges hozzá fedezet, ami például a sikeres hitelfelvételhez alapkövetelménynek számít. A faktoring kapcsán csakis a vevők fizetőképessége kerül vizsgálat alá, és ha az eredmény pozitív, akkor néhány napon belül meg is történhet a folyósítás.

A faktorálás tehát abszolút járható útnak számít a vállalkozások pénzügyi stabilitása felé, ezért fontos, hogy lehetőség szerint minél több döntéshozó megismerje a részleteit, az előnyeit és a folyamat menetét.

 

Mi a faktorálás menete a gyakorlatban?

A faktorálás első lépése egy átvilágítás. A faktorcég részletesen megvizsgálja a szolgáltatást igénylő számláit, leginkább a vevők fizetőképességére fókuszálva. Pozitív eredmény esetén be lehet nyújtani a szerződéskötéshez szükséges dokumentumokat, és néhány munkanapon belül a felek alá is írhatják a papírokat a faktorálásról.

A megállapodás értelmében a faktorcég megveszi a megbízó kintlévőségeit. Ellenértékként a nyitott számlák összegének 80-90%-a átutalásra is kerül néhány nap alatt. A fennmaradó részből kerül levonásra a faktordíj, aminek az értéke a számlák bruttó összegéből számított 0,5-2,5 százalék.

A maradék 10-20% faktordíjjal csökkentett összegének átutalása akkor megy végbe, amikor a megrendelők részéről megtörténik az összes számla kiegyenlítése, immáron a faktorcég felé.

 

A faktorálásból származó előnyök

Tisztán látható, hogy a faktoring segítségével mindössze néhány nap leforgása alatt pénzhez juthat a szorult helyzetbe került vállalkozás. Ennek a teljesüléséhez pedig nincs szükség fedezetre vagy hosszadalmas banki átvilágításra.

A faktorálás rövid távon egyfajta mentőövet jelenthet egy, a késedelmes számlafizetések miatt financiális problémákkal küzdő cégnek, hosszabb távon pedig a stabilitás és a kiszámítható pénzügyi helyzet is elérhető a segítségével.

Bevett és jól működő gyakorlat, hogy a vállalkozások keretszerződést kötnek a faktorcéggel, ezáltal szép fokozatosan megteremtve a gazdálkodásuk biztos alapjait.

 

Mely vállalkozások számára jelent optimális választást a faktorálás?

A faktorálás minden olyan vállalat számára kiutat jelenthet a financiális problémák alól, ahol a legnagyobb nehézségek a vevők késve fizetésére vezethetők vissza. Ez a jelenség nagyon gyakran szab ugyanis gátat a növekedésnek, de súlyosabb esetekben a normál működést is képes veszélyeztetni.

A faktoring kiszámítható, átlátható és gyors megoldást jelent tehát a bajba jutott cégeknek. Mindössze néhány nap leforgása alatt pénzhez juthat így a bajba jutott gazdasági társaság, hosszabb távon pedig biztos alapokra helyezhető maga a működés.

Amennyiben a sorokat olvasva a saját vállalkozására ismert, és az Ön cégénél is jelen vannak a likviditási problémák a halasztott vevői fizetések miatt, akkor érdemes felvennie a kapcsolatot cégünkkel. Munkatársaink szívesen állnak a rendelkezésére minden felmerülő kérdéssel kapcsolatban.

További cikkek

Az űrlap kitöltésével semmilyen kötelezetességet nem vállal.

INGYENES REGISZTRÁCIÓ

Váltsa porosodó számláit akár még aznap készpénzre!

TOVÁBBI TEENDŐI

Töltse ki ezt az űrlapot!

Kérljük az adatait minél pontosabban adja meg, hiszen ezeken az elérhetőségeken értesítjük majd a faktoringhoz szükséges következő lépésekről!

Töltse fel a szükséges dokumentumokat!

Egyszerű és igényes felhasználói felületünk akár a telefonjáról is játszva végigvezeti majd az eddig száraz adminisztrációs folyamaton.

Kezdje faktoráltatni a számláit!

Ha megfelelően töltötte fel a dokumentumokat és mindent rendben találunk, folyósítjuk az ön által faktorálandó számlákat (ezt valós időben követheted)!

BÁV Faktor Favicon

A BÁV Faktor Zrt. a legnagyobb hazai bankfüggetlen faktorcég. Nálunk a lehető leggyorsabban és legegyszerűbben megoldhatja vállalkozása finanszírozását.

Kapcsolat

90%

Ellenőrizze és szűrje ki a kockázatos partnereket

A lenti űrlapon adja meg a keresztnevét és az e-mail címét, majd pipálja be a dobozt és perceken belül Önnél is lesz a csekklista. Ilyen egyszerű!