Egész pontosan mi a faktorálás?

Mi a faktorálás? A kifejezés nagyon röviden megfogalmazva egy gazdálkodó szervezet kintlévőségeinek az adásvételét foglalja magába. Egyszerűen kivitelezhető és praktikus tranzakciónak számít, ami pénzhez jutást jelenthet a likviditási gondokkal küzdő cégek számára.

Könnyen átlátható, ráadásul nem szükséges hozzá fedezet, ami például a sikeres hitelfelvételhez alapkövetelménynek számít. A faktoring kapcsán csakis a vevők fizetőképessége kerül vizsgálat alá, és ha az eredmény pozitív, akkor néhány napon belül meg is történhet a folyósítás.

A faktorálás tehát abszolút járható útnak számít a vállalkozások pénzügyi stabilitása felé, ezért fontos, hogy lehetőség szerint minél több döntéshozó megismerje a részleteit, az előnyeit és a folyamat menetét.

 

Mi a faktorálás menete a gyakorlatban?

A faktorálás első lépése egy átvilágítás. A faktorcég részletesen megvizsgálja a szolgáltatást igénylő számláit, leginkább a vevők fizetőképességére fókuszálva. Pozitív eredmény esetén be lehet nyújtani a szerződéskötéshez szükséges dokumentumokat, és néhány munkanapon belül a felek alá is írhatják a papírokat a faktorálásról.

A megállapodás értelmében a faktorcég megveszi a megbízó kintlévőségeit. Ellenértékként a nyitott számlák összegének 80-90%-a átutalásra is kerül néhány nap alatt. A fennmaradó részből kerül levonásra a faktordíj, aminek az értéke a számlák bruttó összegéből számított 0,5-2,5 százalék.

A maradék 10-20% faktordíjjal csökkentett összegének átutalása akkor megy végbe, amikor a megrendelők részéről megtörténik az összes számla kiegyenlítése, immáron a faktorcég felé.

 

A faktorálásból származó előnyök

Tisztán látható, hogy a faktoring segítségével mindössze néhány nap leforgása alatt pénzhez juthat a szorult helyzetbe került vállalkozás. Ennek a teljesüléséhez pedig nincs szükség fedezetre vagy hosszadalmas banki átvilágításra.

A faktorálás rövid távon egyfajta mentőövet jelenthet egy, a késedelmes számlafizetések miatt financiális problémákkal küzdő cégnek, hosszabb távon pedig a stabilitás és a kiszámítható pénzügyi helyzet is elérhető a segítségével.

Bevett és jól működő gyakorlat, hogy a vállalkozások keretszerződést kötnek a faktorcéggel, ezáltal szép fokozatosan megteremtve a gazdálkodásuk biztos alapjait.

 

Mely vállalkozások számára jelent optimális választást a faktorálás?

A faktorálás minden olyan vállalat számára kiutat jelenthet a financiális problémák alól, ahol a legnagyobb nehézségek a vevők késve fizetésére vezethetők vissza. Ez a jelenség nagyon gyakran szab ugyanis gátat a növekedésnek, de súlyosabb esetekben a normál működést is képes veszélyeztetni.

A faktoring kiszámítható, átlátható és gyors megoldást jelent tehát a bajba jutott cégeknek. Mindössze néhány nap leforgása alatt pénzhez juthat így a bajba jutott gazdasági társaság, hosszabb távon pedig biztos alapokra helyezhető maga a működés.

Amennyiben a sorokat olvasva a saját vállalkozására ismert, és az Ön cégénél is jelen vannak a likviditási problémák a halasztott vevői fizetések miatt, akkor érdemes felvennie a kapcsolatot cégünkkel. Munkatársaink szívesen állnak a rendelkezésére minden felmerülő kérdéssel kapcsolatban.

Kérjen árajánlatot még ma!