Mi a faktorálás és az engedményezés közötti különbség?

Mi a faktorálás és az engedményezés közötti különbség?

A faktorálás és az engedményezés közötti különbség ismerete fontos lehet valamennyi vállalati döntéshozó számára. Mindkét megoldás ugyanis a halasztott fizetésű számlák miatt lehet aktuális.

Mindazonáltal nem árt tisztában lenni a köztük lévő különbségekkel sem. Habár jellegüket tekintve hasonló megoldásnak tűnnek, mégis vannak közöttük lényeges eltérések.

Hasonlítsuk tehát össze egymással a faktorálást és az engedményezést.

 

A faktorálás sajátosságai

A faktoring a gyakorlatban egy gazdálkodó szervezet kintlévőségeinek adásvételét jelenti. A szolgáltatást igénybe vevő számára a halasztott fizetések okozta likviditási nehézségek miatt kínál ez a megoldás járható utat.

A faktorálás létrejöttéhez ugyanis mindössze a vevők átvilágítására kerül sor, és ha ennek az eredménye pozitív, akkor néhány nap leforgása alatt folyósításra kerül a kint lévő számlák értékének 80-90%-a.

A faktorálás kapcsán számolni kell faktordíjjal, valamint faktoring kamattal is. Előbbi a bruttó számla összegre vetített 0,5-2,5%. Egyszer kerül elszámolásra, méghozzá a számla kötelezett  ( vevő ) általi megfizetésekor  vagy a számla benyújtásakor..

Ami a faktoring kamatot illeti, az a Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatláb, a kereskedelmi bankok kihelyezési ráta átlagának, valamint a szerződéskötéssel egy időben egyeztetett kamatfelár összegével egyenértékű.

Mindez rendkívül kedvező megoldást kínál tehát mindkét érintett fél számára. A késve fizető vállalkozás ennek köszönhetően napok alatt hozzájuthat a kintlévőségeinek döntő többségéhez, lehetőséget teremtve ezzel a pénzügyileg stabilabb működésre.

 

Az engedményezés sajátosságairól

Az engedményezés egy kintlévőség szerződésben foglalt átruházását foglalja magába, amelyet követően a jogosult személyében alanyváltozás jön létre. Az eredeti jogosult, vagyis az engedményező a kötelezettel szemben fennálló kintlévőségét az új jogosultra, vagyis az engedményesre ruházza át.

Mindez egy engedményezési szerződés keretei között jön létre, amelyhez egyébként a kötelezett hozzájárulása nem szükséges, az ő helyzetét pedig nem is érinti. Fontos, hogy a megállapodás során egyértelműen kell rögzíteni magát az engedményezett követelést.

Az engedményezés létrejöttéhez nem feltétlenül szükséges, hogy a kintlévőség már lejárt vagy pedig esedékes legyen. A kintlévőség alapjául szolgáló jogviszonynak viszont már érvényesnek kell lennie az engedményezés időpontjában.

 

A faktorálás, valamint az engedményezés közötti különbség

Jellegét tekintve az engedményezés egy általában végleges helyzetet teremtő tranzakció. A faktoring kapcsán ezzel szemben folyamatosan keletkező kintlévőségekről beszélünk, a belőlük befolyt összeg pedig az eredeti jogosultat illeti meg.

Ha az alanyokat vesszük alapul, akkor engedményes bárki lehet. Faktor viszont a Hpt. követelményeinek eleget tevő társaság. A faktorálók körét egyébként jól körül lehet írni, ugyanis jellemzően kis- és közepes méretű vállalkozások.

Továbbá az engedményezésnek létezik egy olyan sajátossága is, aminek alapján az osztható szolgáltatásokra nézve a részbeni engedményezés is lehetséges megoldás. A faktoringot illetően viszont egy adott számla átadása megy végbe, ennek megfelelően a részleges kintlévőség átruházása nem opció.

Amennyiben szeretné igénybe venni szolgáltatásainkat, keressen minket bizalommal!

További cikkek

Az űrlap kitöltésével semmilyen kötelezetességet nem vállal.

INGYENES REGISZTRÁCIÓ

Váltsa porosodó számláit akár még aznap készpénzre!

TOVÁBBI TEENDŐI

Töltse ki ezt az űrlapot!

Kérljük az adatait minél pontosabban adja meg, hiszen ezeken az elérhetőségeken értesítjük majd a faktoringhoz szükséges következő lépésekről!

Töltse fel a szükséges dokumentumokat!

Egyszerű és igényes felhasználói felületünk akár a telefonjáról is játszva végigvezeti majd az eddig száraz adminisztrációs folyamaton.

Kezdje faktoráltatni a számláit!

Ha megfelelően töltötte fel a dokumentumokat és mindent rendben találunk, folyósítjuk az ön által faktorálandó számlákat (ezt valós időben követheted)!

BÁV Faktor Favicon

A BÁV Faktor Zrt. a legnagyobb hazai bankfüggetlen faktorcég. Nálunk a lehető leggyorsabban és legegyszerűbben megoldhatja vállalkozása finanszírozását.

Kapcsolat

90%

Ellenőrizze és szűrje ki a kockázatos partnereket

A lenti űrlapon adja meg a keresztnevét és az e-mail címét, majd pipálja be a dobozt és perceken belül Önnél is lesz a csekklista. Ilyen egyszerű!