A faktorálás szabályairól röviden

Ebben a bejegyzésben a faktorálást érintő fontosabb szabályokat nézzük át. A faktorálás a kintlévőségek adás vételét foglalja magába. A likviditási nehézségekkel küzdő gazdasági társaság értékesíti a fizetésre váró számláit a faktorcég számára, így mindössze néhány nap leforgása alatt hozzá is jut a számlák értékének 80-90%-hoz.

Praktikus megoldás tehát, amely mindkét fél számára előnyös. Mindazonáltal szükséges szabályok közé terelni, megelőzve ezáltal az esetleges félreértéseket, illetve nézeteltéréseket. Így valamennyi érintett fél számára már a megállapodás kezdetétől fogva teljesen világosak az együttműködés feltételei.

 

Miért volt szükség a faktorálás jogi szabályozására?

Habár a faktorálás napjainkban éli leginkább a virágkorát, ez a fajta pénzügyi megoldás több évszázadra visszatekintő múltat tudhat magáénak. A korábbi szabályozatlan mivolta azonban bizonytalanságot idézett elő egyes ágazatok, illetve az egész gazdaság működésében is. Ez feltétlenül változásokat sürgetett.

A szabályok kapcsán egyébiránt nem egyfajta szoros és szigorú rendeletet kell elképzelni, sokkal inkább a fő tájékozódási pontok meghatározása volt a cél. Az 1988-ban Ottawában elfogadott UNIDROIT Egyezmény magyarországi implementálása a nemzetközi kintlévőség vételről szóló 1997. évi LXXXV. törvény formájában valósulhatott meg.

A Magyarországon jelen lévő faktoring cégek törvényes és szabályszerű működését a Magyar Nemzeti Bank hivatott felügyelni. A tevékenység végzése kizárólag az MNB részéről kiadott engedély birtokában végezhető.

 

A faktorálás szabályai

A faktorálás a szabályozás alapján a következő módon történik. Első körben az igénylő benyújtja a faktoring szolgáltatásra vonatkozó kérelmét, amit a faktorcég befogad. A kérelem elfogadásáról vagy az elutasításáról a döntéshozó szerve rendelkezik.

Amennyiben a döntés pozitív, akkor jöhet létre a szerződéskötés, ez a dokumentumok benyújtásától számított két héten belül megtörténhet. Ebben az esetben a szóban forgó kintlévőség előre meghatározott díjjal, valamint a kezelési költséggel csökkentett összege folyósításra kerül.

A kérelem leadása során mindenképpen szükséges rendelkezésre bocsátani a faktorálandó kintlévőség alapjául szolgáló szerződést (szállítási szerződés vagy megrendelés), a teljesítésről szóló számlát és az igazoló okmányokat (teljesítés igazolás).

Ezek birtokában tud ugyanis a faktor megalapozott döntést hozni a szóban forgó kérelem elfogadásáról vagy elutasításáról. A döntés meghozatalához természetesen a kötelezettek fizetőképességéről is igyekszik megbizonyosodni.

 

Faktorálás hozzáértő segítséggel

Ahogy azt láthatjuk, a faktorálás egy kellően szabályozott és kiszámíthatóan működő megoldás. Ennek köszönhetően sikerrel alkalmazható olyan vállalkozások életében, ahol a halasztott fizetésű számlák késői teljesítése miatt likviditási nehézségek merülnek fel.

Természetesen célszerű olyan faktorcéget kiválasztani az együttműködésre, ahol a magas szintű szakértelem, valamint a több éves szakmai tapasztalat biztosított. Ezek ugyanis feltétlenül szükségesek ahhoz, hogy a vállalkozásunk speciális helyzetéhez igazodó megoldást sikerüljön közösen kidolgozni.

Cégünk a legnagyobb hazai független faktorcégnek számít. Ennek is köszönhető az, hogy társaságunkkal együttműködve rövid időn belül és egyszerűen tudhatja biztos kézben cégének finanszírozását, illetve a kintlévőségek kezelését is.

Keressen minket bizalommal, és kérjen tőlünk ajánlatot!

Az AZONNAL felszabaduló likviditással növelheti versenyképességét

A vállalkozásfinanszírozás nem kell, hogy elérhetetlen, időigényes, bonyolult és drága legyen. A faktorálással minimális adminisztráció mellett javul és tervezhetővé válik a likviditás.

Rugalmas és könnyen elérhető pénzügyi megoldást kínálunk Ügyfeleinknek, akár 24 órán belül.

 

Kérjen árajánlatot még ma!