A faktorálás menete

A faktorálás menete

Korábban esett már szó a faktorálás díjáról, előnyeiről, a lényegéről és arról, hogy miben különbözik a forfetírozástól. Most nézzük meg, hogy milyen is pontosan a faktorálás menete és mit érdemes még tudni erről a lehetőségről.

Adott egy vállalkozás, amely kap egy megrendelést, amit nem tud teljesíteni, mert a megrendelésben szereplő termék legyártásának alapanyaga nem áll rendelkezésére, beszerzésének költsége pedig nem finanszírozható számára. Ha cash-flow problémákkal küzd a cég, mert a vevői halasztva fizetnek, előfordulhat, hogy ennek hatására elveszít egy ügyfelet.

Akkor van szerencsés helyzetben, ha hallott már a faktorálás lehetőségéről, s igénybe veszi mint prudens megoldást. Ha nem hallott, de mindig keresi a megoldást az adott problémára, az is a jövőbe mutató pozitív gondolkodás, mert ezzel esélye van a faktoring szolgáltatást igénybe venni.

 

A faktorálás menete

Ekkor van lehetősége megbízni egy faktor céget, amely első lépésként a cég vevőit fogja átvizsgálni, s megbizonyosodik arról, hogy fizetőképesek-e, illetve, hogy a hitelképességük megfelelő-e a folyamat elindításához. A faktoring cégek nem vizsgálják a megbízójukat, magát az ügyfelet, mert számukra az a fontos, hogy a vevő legyen megbízható és fizetőképes. Amennyiben a vizsgálat megállapítja, hogy az adott vevők alkalmasak, megköthetik rájuk a keretszerződést.

A faktorálást végző cég a minősített vevők felé fennálló számlák alapján létező követeléseket megvásárolja, majd kifizetésre kerül az első összeg. Ez általában 80-90%-a a számla értékének, csökkentve a faktordíjjal, mely a bruttó számla összegéből számított 0,5-2,5 százalék. Ezt általában pár napon belül megkapja az ügyfél, az sem ritka, hogy már a szerződéskötés másnapján.

Gyakorlatilag a faktoringot igénybe vevő cég ezzel a megoldással majdnem a teljes számla értékéhez hozzájut, ezáltal teljesíteni tudja a megrendelést. Nem kell a számla teljesítési dátumáig terjedő idő- és pénzkieséssel számolnia.

Amikor a megrendelő által kifizetésre kerül a teljes számla összege, a faktorcég a maradék 10-20% ot is kifizeti, csökkentve a faktoring kamat összegével, mely a BUBOR (Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatláb), plusz a kamatfelár, mely a szerződéskötéskor meghatározott összeg.

Hasonló likviditási probléma esetén keresse cégünket, s a BÁV Faktor faktoring finanszírozással segít pénzügyi gondjai megoldásában.

 

A faktorálás lényege

A faktorálás lényegében egy olyan pénzügyi bravúr, mely költségéhez mérten a leghatékonyabb megoldást nyújtja mindazoknak, akiknek egyéb banki hitelkonstrukció nem érhető el.

Olyan cégek is megoldást találnak általa, akik esetleg most indították vállalkozásukat, vagy a mérlegük éppen nem megfelelő egy hitel felvételéhez. Ha bővülni szeretne egy vállalkozás, de mindeközben a hitelvállalást szeretné elkerülni, akkor is remek megoldást nyújt a faktoring.

 

Mit jelent a kintlévőség kezelés folyamata?

Mindenki, aki aktív szereplőként működik a gazdaságban, előbb utóbb találkozik ezzel a kérdéssel. Ez egy összetett dolog, ok-okozati, illetve láncolatos összefüggésekkel és nem ritka az sem, amikor ennek okán kialakul a körbetartozás.

Tehát a kintlévőség kezelése folyamatos, tervszerű programot igényel, amely esetenként már az ügyfelünkkel való szerződés megkötése előtt megkezdődik. A vevő likviditásának ellenőrzése, fizetési lehetősége, hajlandósága, pénzügyi értékelése mind hozzátartozik a folyamathoz. Ezzel tudunk garanciát adni önmagunk és ügyfelünk számára, hogy a kintlévőség tervezetten, időre teljesítésre kerüljön.

 

További cikkek

Az űrlap kitöltésével semmilyen kötelezetességet nem vállal.

INGYENES REGISZTRÁCIÓ

Váltsa porosodó számláit akár még aznap készpénzre!

TOVÁBBI TEENDŐI

Töltse ki ezt az űrlapot!

Kérljük az adatait minél pontosabban adja meg, hiszen ezeken az elérhetőségeken értesítjük majd a faktoringhoz szükséges következő lépésekről!

Töltse fel a szükséges dokumentumokat!

Egyszerű és igényes felhasználói felületünk akár a telefonjáról is játszva végigvezeti majd az eddig száraz adminisztrációs folyamaton.

Kezdje faktoráltatni a számláit!

Ha megfelelően töltötte fel a dokumentumokat és mindent rendben találunk, folyósítjuk az ön által faktorálandó számlákat (ezt valós időben követheted)!

BÁV Faktor Favicon

A BÁV Faktor Zrt. a legnagyobb hazai bankfüggetlen faktorcég. Nálunk a lehető leggyorsabban és legegyszerűbben megoldhatja vállalkozása finanszírozását.

Kapcsolat

90%

Ellenőrizze és szűrje ki a kockázatos partnereket

A lenti űrlapon adja meg a keresztnevét és az e-mail címét, majd pipálja be a dobozt és perceken belül Önnél is lesz a csekklista. Ilyen egyszerű!