Papírmentesség az irodában: miért lenne jó, ha nem csak beszélnénk róla?

Papírmentesség az irodában: miért lenne jó, ha nem csak beszélnénk róla?

A “mindenmentesség” korában talán a papír egy részéről is le tudnánk mondani

Bár egy ideje már benne forog a köztudatban a papírmentes iroda fogalma, gyakorlati megvalósítása hazai viszonyok között még mindig nehézségekbe ütközik. Pedig nemcsak környezetvédelmi szempontokból lenne fontos lépés a paperless irodák kialakítása, de az adatvédelem és az ügymenet automatizációja szempontjából is.

Annak ellenére, hogy számtalan e-mail végén olvashatjuk, hogy „Kérjük ne nyomtassa ki ezt az e-mail-t!”, ezt a jó tanácsot a hazai cégek többsége nem fogadja meg. Szokásainkat tekintve ugyanis belénk rögzült, hogy a papíralapú dokumentáció az alapja mindennek: kinyomtatjuk a szerződéseket, a prezentációkat, de még az elektronikus számlákból is tartunk 1-1 lefűzhető példányt.

4 ok, amiért megérné a papírmentes iroda

Az erdőkivágások káros ökológiai változásaira számtalan környezetvédelmi szervezet hívja fel a figyelmet. Azonban annak ellenére, hogy az erdőírtások hatására fokozódó globális felmelegedés következményeit nap mint nap érezhetjük a saját bőrünkön is, valahogy még mindig távolinak, megfoghatatlannak tűnik a probléma. Főleg üzleti környezetben.

Éppen ezért lenne érdemes más szemszögből is megvizsgálni, hogy a papírmentes iroda kialakítása és a digitális átállás milyen pozitív változásokat eredményezne a cégében:

1. Felgyorsítja és egyszerűbbé teszi a folyamatokat

Nemcsak a nyomtatás idejét spórolja meg, ha például a felhőben vagy más szoftver segítségével tárolja és kategorizálja a különböző céges dokumentumokat. Hanem a keresgélés, raktározás idejét is. Egyszerűen, gyorsan, már néhány kattintással elérhetővé válik a szükséges anyag.

2. Nem halmozódnak fel kezelhetetlen irathalmok az irodában

 Az egyre növekvő iratmennyiség tárolása, valamint a hosszú távon is megőrzésre váró anyagok raktározása helyben és pénzben kifejezve is drága mulatság. Ma már remek szoftverek vannak arra, hogy a szerződések, prezentációk, számlák és levelezések is digitális formában legyenek jelen az irodában.

3. Növeli a tudatosságot

Mivel a digitalizációs vívmányoknak köszönhetően nem kell hosszasan keresgélni a papírok között, jobban, hatékonyabban nyomon követheti a folyamatokat: egy-egy kampány haladását, a bejövő és kimenő számlákat, a szerződéskötéseket, munkahelyi folyamatokat. Mivel teljesen naprakészen tarthatja a teljes vállalati dokumentációt, tudatosabban tervezhet a jövőre nézve, hiszen minden információ up to date lesz a birtokában.

4. A GDPR-nak is könnyebben felel majd meg

Napjaink egyik legnagyobb kérdése az adatok védelme, aminek uniós szinten a GDPR-t betartva kell megfelelnünk. Azonban az olyan egyszerű folyamatok során, mint amikor csupán annyi időt és energiát szánunk a már nem kellő – de fontos személyes vagy üzleti adatokat tartalmazó – dokumentum megsemmisítésére, hogy két- vagy háromfelé tépjük, nem biztos, hogy jól járunk el. Az ördög nem alszik: nem kell rögtön ipari kémkedést vizionálni, de a nem megfelelően megsemmisített iratokat bárki játszva összerakhatja. Papírmentes irodában és digitális dokumentumkezeléssel már nem lenne ennyire egyszerű a helyzet.

Természetesen vannak olyan területek, ahol a papírmentes iroda a jelenleg érvényben lévő törvényi szabályozások miatt nem megvalósítható. Ilyen helyzetben vannak például a bíróságok, ügyvédi irodák is, ahol nem tehetnek másként: papíralapú dokumentumkezelésre vannak kényszerítve.

A kivételek ellenére, egyetlen automatizációra vagy digitális átállásra törekvő vállalat sem mehet el szó nélkül a papírmentes iroda mellett, hiszen ez lenne az egész folyamat alapja. Főleg abban az esetben, ha esetleg export kapcsolatai is vannak olyan országokkal, ahol a folyamatok digitalizációja már sokkal előrehaladottabb állapotban van, mint nálunk.

További cikkek

Az űrlap kitöltésével semmilyen kötelezetességet nem vállal.

INGYENES REGISZTRÁCIÓ

Váltsa porosodó számláit akár még aznap készpénzre!

TOVÁBBI TEENDŐI

Töltse ki ezt az űrlapot!

Kérljük az adatait minél pontosabban adja meg, hiszen ezeken az elérhetőségeken értesítjük majd a faktoringhoz szükséges következő lépésekről!

Töltse fel a szükséges dokumentumokat!

Egyszerű és igényes felhasználói felületünk akár a telefonjáról is játszva végigvezeti majd az eddig száraz adminisztrációs folyamaton.

Kezdje faktoráltatni a számláit!

Ha megfelelően töltötte fel a dokumentumokat és mindent rendben találunk, folyósítjuk az ön által faktorálandó számlákat (ezt valós időben követheted)!

BÁV Faktor Favicon

A BÁV Faktor Zrt. a legnagyobb hazai bankfüggetlen faktorcég. Nálunk a lehető leggyorsabban és legegyszerűbben megoldhatja vállalkozása finanszírozását.

Kapcsolat

90%

Ellenőrizze és szűrje ki a kockázatos partnereket

A lenti űrlapon adja meg a keresztnevét és az e-mail címét, majd pipálja be a dobozt és perceken belül Önnél is lesz a csekklista. Ilyen egyszerű!