A követelés engedményezés adózása

A követelés engedményezés adózása

Sok vállalkozásnak vannak cash-flow problémái. Igen jellemző ez a szállítmányozás, az építőipar és a kereskedelem területén tevékenykedő cégek esetében, ahol egyes esetekben igen hosszú idő is eltelik, mire kiegyenlítik egy számla ellenértékét. A balanszírozás a számla kiegyenlítése és a követelés teljesítése között problémás lehet. Ilyenkor több lehetősége van egy cégnek, például a faktoring részeként a követelés engedményezése. A kérdés már csak az, hogy ennek a műveletnek hogyan alakul az adózása?

 

Hogyan működik a követelés engedményezés adózása?

A faktor megvásárolja az ügyfele követeléseit, melyek származhatnak áruszállításból vagy szolgáltatási tevékenységből is. Természetesen díj ellenében az ügyfél mentesül a követelés beszedésétől, cserébe a faktor kifizeti a követelés vételárát. Sok esetben vállalja, hogy ha a futamidő elteltével a kötelezett nem teljesíti a kifizetést, akkor is kifizeti az ügyfélnek a követelés vételárát, ebben az esetben előzetesen egy extra biztosítási szolgáltatás/díj is része a faktoring szerződésnek.

Az 1992. évi LXXIV. törvény – Áfa – 2. számú mellékletében megtalálhatjuk a tárgyi áfamentes szolgáltatások között az engedményezést. A 9.§ (2) bekezdés szerint azonban nem minősül adóztatandó tényállásnak, tehát az Áfa törvény hatálya alá tartozó ügyletnek a faktoring ügylet keretében történő követelés engedményezés. A teljes áfa levonási jogot ez a rendelkezés biztosítja a követelés átadójánál. Fontos azonban figyelemmel lenni arra, hogy az eladást és a vásárlást is fel kell tüntetni a könyvekben.

A kivezetés során a 2000. évi C. törvényt kell figyelembe venni, melynek alapján a forgóeszközökön belül az egyéb követelések között kell kimutatni a követelés szerződés szerinti ellenértékét. Ezen felül a 0. nyilvántartási számlák számlaosztályában kell feltüntetni az összeget, melyet jogosult a cég az adóstól behajtani.

Egy kicsit bonyolultabb a helyzet, ha a faktor és az ügyfél részesedési viszonyban van, valamint, ha a két vállalkozás között a számviteli törvény szerint jelentős részesedési viszony van. Az ügylet érinti a társasági adóalapot is abban az esetben, ha kapcsolt vállalkozásokról van szó. Ilyenkor az 1996-os, társasági- és osztalékadóról szóló LXXXI. törvény az irányadó. Az adózással kapcsolatos információkat is itt találjuk és a behajthatatlan követelések esetében is innen tájékozódhatunk a kivezetés szabályairól.

 

A tökéletes megoldás vállalkozások számára

A cégek vezetőinek is biztonságot nyújt, ha pénzügyi stabilitás övezi a vállalatot és nem kell magukra vállalniuk a követelések kezelését. Ebben nyújtanak segítséget pénzügyi szolgáltatásaink, melyek segítségével könnyebben kezelhetők lesznek a kötelezettségek és csökkennek az adminisztrációs terhek.

További cikkek

Az űrlap kitöltésével semmilyen kötelezetességet nem vállal.

INGYENES REGISZTRÁCIÓ

Váltsa porosodó számláit akár még aznap készpénzre!

TOVÁBBI TEENDŐI

Töltse ki ezt az űrlapot!

Kérljük az adatait minél pontosabban adja meg, hiszen ezeken az elérhetőségeken értesítjük majd a faktoringhoz szükséges következő lépésekről!

Töltse fel a szükséges dokumentumokat!

Egyszerű és igényes felhasználói felületünk akár a telefonjáról is játszva végigvezeti majd az eddig száraz adminisztrációs folyamaton.

Kezdje faktoráltatni a számláit!

Ha megfelelően töltötte fel a dokumentumokat és mindent rendben találunk, folyósítjuk az ön által faktorálandó számlákat (ezt valós időben követheted)!

BÁV Faktor Favicon

A BÁV Faktor Zrt. a legnagyobb hazai bankfüggetlen faktorcég. Nálunk a lehető leggyorsabban és legegyszerűbben megoldhatja vállalkozása finanszírozását.

Kapcsolat

90%

Ellenőrizze és szűrje ki a kockázatos partnereket

A lenti űrlapon adja meg a keresztnevét és az e-mail címét, majd pipálja be a dobozt és perceken belül Önnél is lesz a csekklista. Ilyen egyszerű!