Hogyan csoportosíthatjuk a pénzügyi mutatókat?

Hogyan csoportosíthatjuk a pénzügyi mutatókat?

Amennyiben fel szeretnénk térképezni akár a saját cégünk, akár egy másik vállalkozás jövedelmezőségét, fizetőképességét vagy vagyoni helyzetét, akkor ehhez célszerű az adott gazdasági társaság pénzügyi mutatószámait szemügyre vennünk és csoportosítanunk.

Amennyiben mélyebben is bele szeretnénk ásni magunkat a témába, rengeteg mutatót találhatunk. Persze erre nem feltétlenül van szükség, pláne úgy, hogy a jelölőszámok között több is hasonló tartalomra mutat rá, némileg más módon.

Az viszont hasznos, ha a rendelkezésre álló index számokat kategorizálni tudjuk, és tisztában leszünk azzal, hogy mikor melyiket érdemes figyelembe vennünk. Rövid bejegyzésünkben tehát azt mutatjuk meg, hogy miként csoportosíthatjuk a pénzügyi mutatókat.

 

A pénzügyi mutatók csoportosítása – jövedelmezőségi, illetve megtérülési mutatók

Ahogy arra az elnevezésük is utal, a vizsgált cég jövedelmezőségének mértékére mutatnak rá. Ahogy minden egyéb mutatónál, itt sem egyetlen indexszámból célszerű kiindulni, hanem többet is érdemes megvizsgálni.

Meglehetősen sokszor használt megtérülési mutatónak számít az eszközmegtérülés (ROA). Megmutatja a cég működés pénzügyi hatékonyságát az eszközeire vetítve. Általa lehetőség nyílik az iparági átlaggal való összehasonlításra, emellett a vállalat üzleti kockázatáról is mérhető adatot kapunk.

A vállalkozás eredményességét az EBITDA ráta, illetve az árbevétel arányos eredmény segítségével tudjuk mérni. Utóbbi annyival egészül ki, hogy számításba veszi az eszközigényességet, valamint a finanszírozás hatását is.

Tulajdonosi szemszögből lehet még fontos a tőkemegtérülési mutató, ami a befektetéssel elért eredményeket vázolja egy meghatározott időszakban.

 

Likviditással kapcsolatos mutatók

Rendkívül hasznosak, mert a segítségükkel tűpontos rálátásunk lehet az elemzett vállalat pénzügyi helyzetére.

A működő tőke segítségével egyrészt láthatjuk, hogy a forgóeszközök milyen mértékben nyújtanak fedezetet a rövid lejáratú kötelezettségekre. Emellett arra is rámutat, hogy a forgóeszközök mekkora része nem finanszírozható rövid lejáratú forrásokkal.

A likviditási mutató rövid lejáratú kötelezettségek forgóeszközök fedezésére való képességének mértékét szemlélteti. A likviditási gyorsrátát pedig úgy kapjuk meg, hogy a forgóeszközök összegéből kivonjuk a készleteket, majd a kapott számot elosztjuk a rövid lejáratú kötelezettségek összegével.

 

Tőkeszerkezeti, illetve eladósodottsági jelzőszámok

Amennyiben egy leendő, vagy éppenséggel meglévő partner eladósodottságának mértékéről szeretnénk megbizonyosodni, akkor ezek az indexszámok a segítségünkre lehetnek.

Az eladósodottsági mutatón keresztül például láthatjuk, hogy a vizsgált céget hosszú távon milyen arányban finanszírozzák a tulajdonosok, illetve mekkora hányadban a pénzügyi hitelezők.

A saját tőke és az összes forrás hányadosaként kapott tőke ellátottsági mutató a gazdasági társaság külső finanszírozásból eredő kockázatára világít rá. Minél alacsonyabb a mutató értéke, a tulajdonosok kezében annál kisebb a kontroll.

Hogyha pedig azt szeretnénk megtudni, hogy a vállalkozás milyen mértékben fedezi a hosszú lejáratú eszközeit hosszú lejáratú forrásokkal, akkor a stabilitási mutatót kell megnéznünk.

Amennyiben a cikk elolvasását követően a pénzügyi mutatók elemzésével vagy más jellegű financiális kérdéssel kapcsolatban szakértői segítségre van szüksége, akkor munkatársaink készséggel állnak rendelkezésére.

További cikkek

Az űrlap kitöltésével semmilyen kötelezetességet nem vállal.

INGYENES REGISZTRÁCIÓ

Váltsa porosodó számláit akár még aznap készpénzre!

TOVÁBBI TEENDŐI

Töltse ki ezt az űrlapot!

Kérljük az adatait minél pontosabban adja meg, hiszen ezeken az elérhetőségeken értesítjük majd a faktoringhoz szükséges következő lépésekről!

Töltse fel a szükséges dokumentumokat!

Egyszerű és igényes felhasználói felületünk akár a telefonjáról is játszva végigvezeti majd az eddig száraz adminisztrációs folyamaton.

Kezdje faktoráltatni a számláit!

Ha megfelelően töltötte fel a dokumentumokat és mindent rendben találunk, folyósítjuk az ön által faktorálandó számlákat (ezt valós időben követheted)!

BÁV Faktor Favicon

A BÁV Faktor Zrt. a legnagyobb hazai bankfüggetlen faktorcég. Nálunk a lehető leggyorsabban és legegyszerűbben megoldhatja vállalkozása finanszírozását.

Kapcsolat

90%

Ellenőrizze és szűrje ki a kockázatos partnereket

A lenti űrlapon adja meg a keresztnevét és az e-mail címét, majd pipálja be a dobozt és perceken belül Önnél is lesz a csekklista. Ilyen egyszerű!