A késedelmi kamat számításának menete

A késedelmi kamat számításának menete

A késedelmi kamat számításának menetével mindenképp érdemes tisztában lenni. Amennyiben egy személy vagy gazdasági társaság a számláinak, illetve más jellegű tartozásainak a kiegyenlítését nem végzi el a szerződésben rögzített időpontig, akkor a tartozásának az összege jó eséllyel emelkedni fog a késedelmi kamat mértékével.

Erre abban az esetben kerül sor, amikor egy cég nehezebb financiális helyzetbe kerül. Gyakran az értékesített áruk vagy szolgáltatások után kiküldött utólagos fizetésű számlák értékének késve történő beérkezése vezet a pénzügyi problémákhoz.

A bajba került vállalkozások ilyen esetekben sokszor hitelhez folyamodnak a normál működés vagy épp a növekedés fenntartása érdekében. Amennyiben a felvett kölcsön összegét nem sikerül folyamatosan időre törleszteni, akkor bizony számolni kell a késedelmi kamattal is.

 

Mi is az a késedelmi kamatfizetési kötelezettség?

Ha valaki nem tesz eleget időben a pénzbeli tartozásának, akkor késedelmi kamat fizetésére kötelezhető. Ez akkor is érvényes, ha az adós önhibáján kívül nem tudja megoldani időben a tartozás kiegyenlítését. Nagyon fontos, hogy csak pénztartozás esetén lehet késedelmi kamatra igényt tartani.  más jellegű kötelezettség teljesítésével való késés fennállásakor  ez nem érvényesíthető.

A feleknek a szerződéskötéskor lehetőségük van meghatározni a kamat mértékét. Amikor nem teljesül időben a törlesztés, akkor a rögzített érték fogja képezni a késedelmi kamat nagyságát.

Hogyha a szerződésbe nem került bele a késedelmes fizetés esetén érvénybe lépő kamat nagysága, akkor a hitelező a törvényben megszabott mértékű kamatra válik jogosulttá. Ennek az értéke a jegybanki alapkamat függvényében kerül megállapításra.

 

A késedelmi kamat számításának menete

Arról már ejtettünk szót,  ha a felek közötti szerződésben rögzítésre kerül a késedelmi kamat mértéke, akkor értelemszerűen az lesz az irányadó. Ha a megállapodásban nincs ilyen kitétel, akkor a számítás a következőképpen történik.

Két gazdálkodó szervezet között fennálló pénztartozás kapcsán a késedelmi kamat kiszámításához a késedelemmel érintett naptári félévet megelőző utolsó napon érvényben lévő jegybanki alapkamatot kell egész pontosan nyolc százalékkal megnövelni. Korábban egyébként hét százalék volt az irányadó.

 

Nem feltétlenül kell megvárni, hogy idáig fajuljanak a dolgok

Azon  cégnek, amely a növekedés, vagy a normál működése fenntartásához kölcsönt vesz igénybe, a késedelmi kamat még inkább növeli a financiális nehézségeit. Ez könnyedén vezethet egy olyan negatív spirálba, ahonnan iszonyatosan nehéz lesz kikeveredni.

A faktoring szolgáltatás igénybevételével ez a fajta kockázat elkerülhető. A faktor cég ugyanis nem hitelezőként van jelen ebben a konstrukcióban, hanem a vevői számlákat vásárolja meg.

Nincs szükség tehát fedezetre, és a késedelmi kamattól sem kell tartani. Hogyha a vásárlói számlák átvilágítása pozitív eredménnyel zárul, akkor mindössze néhány napon belül folyósításra is kerülhet a számlák értékének 80-90%-a.

Cégünk több éves szakmai tapasztalatát felhasználva szívesen nyújt segítő kezet a bajba jutott vállalkozások számára. Forduljanak hozzánk bizalommal, elérhetőségeink bármelyikén készséggel adunk tájékoztatást szolgáltatásaink részleteiről.

További cikkek

Az űrlap kitöltésével semmilyen kötelezetességet nem vállal.

INGYENES REGISZTRÁCIÓ

Váltsa porosodó számláit akár még aznap készpénzre!

TOVÁBBI TEENDŐI

Töltse ki ezt az űrlapot!

Kérljük az adatait minél pontosabban adja meg, hiszen ezeken az elérhetőségeken értesítjük majd a faktoringhoz szükséges következő lépésekről!

Töltse fel a szükséges dokumentumokat!

Egyszerű és igényes felhasználói felületünk akár a telefonjáról is játszva végigvezeti majd az eddig száraz adminisztrációs folyamaton.

Kezdje faktoráltatni a számláit!

Ha megfelelően töltötte fel a dokumentumokat és mindent rendben találunk, folyósítjuk az ön által faktorálandó számlákat (ezt valós időben követheted)!

BÁV Faktor Favicon

A BÁV Faktor Zrt. a legnagyobb hazai bankfüggetlen faktorcég. Nálunk a lehető leggyorsabban és legegyszerűbben megoldhatja vállalkozása finanszírozását.

Kapcsolat

90%

Ellenőrizze és szűrje ki a kockázatos partnereket

A lenti űrlapon adja meg a keresztnevét és az e-mail címét, majd pipálja be a dobozt és perceken belül Önnél is lesz a csekklista. Ilyen egyszerű!