A faktoring története röviden

A faktoring története röviden

A faktorálás fogalmát tekintve a kintlévőségek adás vételét foglalja magába. Leginkább a késve fizetések miatt likviditási nehézségekkel küzdő vállalkozások számára jelent hatékony megoldást, amelyek ezzel a metódussal rövid időn belül pénzhez jutnak. Érdekes lenne mindemellett azt is megvizsgálni, hogy miként alakult a faktoring története. Főként annak fényében, hogy már időszámításunk előttről is akadnak feljegyzések hasonló célzattal létrehozott üzleti rendelkezésekről.

Nézzük meg tehát a faktoring történetét nemzetközi viszonylatban, illetve Magyarország kapcsán is.

 

A faktoring története évszázadokra visszamenőleg

Már Hammurapi 282 cikkelyből felépülő törvénytára is tartalmazott i.e. 1700 körül üzleti és pénzügyi törvényeket, hogy aztán a kereskedelemben érintett valamennyi kultúra alkalmazza a faktorálás gyakorlatát.

Elsőként az amerikai gyarmatokhoz volt köthető még a forradalmat megelőzően a széles körben elterjedt faktoring. A termelés folyamatos fenntartásának érdekében az európai bankárok még azt megelőzően megelőlegezték a nyersanyagok árát, minthogy azok elérték volna a másik kontinenst.

A gazdasági történéseket jelentősen meghatározó ipari forradalmat követően a hitel egy formájaként volt jelen a faktorálás. A tengerentúlon leginkább a textil-, valamint a ruhaiparban számított bevett gyakorlatnak.

A II. világháború utáni időszakhoz köthető az a folyamat, amikor a faktoring másféle üzletágakban is elkezdett egyre inkább terjedni. Ez a folyamat vezetett oda, hogy napjainkban a pénzintézetek mellett privát gazdasági társaságok is meghatározó szereplői a piacnak.

 

A faktorálás története Magyarországon

A 80-as évek elején kezdett tevékenykedni a hazai faktor piacon a Magyar Nemzeti Bank, ugyanakkor valóban üzleti szemléletű faktoring szolgáltatásról nagyjából huszonöt évre visszamenőleg lehet beszélni hazánkban.

A faktoring szektor jelentős fejlődése pedig a külföldi kiskereskedelmi áruházláncok szerepvállalásával köthető össze. Mivel a beszállítók részére hosszú fizetési határidőkkel voltak csak hajlandók együtt dolgozni, ezzel megnövelték a kisebb vállalkozások hiteligényét. A faktoring pontosan ebben a szorult helyzetben kínált számukra megoldást.

Manapság élénken működik a hazai faktoring piac. Mivel az egyes területekért erőteljes verseny folyik, ezért a szolgáltatók és termelők kedvezőbb fizetési feltételekkel igyekeznek meggyőzni a vevőket. Az ebből eredő gyakori csúszások miatt a faktorálás keresett szolgáltatásnak számít.

 

Faktoring szolgáltatás hozzáértő segítséggel

Cégünk a legnagyobb hazai független faktorcégnek számít. Amennyiben hozzánk fordul segítségért, úgy rendkívül rövid idő alatt és egyszerűen segítünk megoldani Önnek a vállalkozása finanszírozását, illetve a kintlévőségek hatékony kezelését.

Sokrétű szakértelmünket és több éves tapasztalatunkat felhasználva cégünk munkatársai a vállalkozásának helyzetét figyelembe véve működnek közre az ideális megoldás megtalálásában, valamint a kivitelezésében is.

Hogyha a cikk elolvasása után kérdése merülne fel a faktoring vagy bármely más vállalati finanszírozást érintő kérdés kapcsán, akkor keressen fel minket elérhetőségeink egyikén. Szívesen állunk a rendelkezésére!

További cikkek

Az űrlap kitöltésével semmilyen kötelezetességet nem vállal.

INGYENES REGISZTRÁCIÓ

Váltsa porosodó számláit akár még aznap készpénzre!

TOVÁBBI TEENDŐI

Töltse ki ezt az űrlapot!

Kérljük az adatait minél pontosabban adja meg, hiszen ezeken az elérhetőségeken értesítjük majd a faktoringhoz szükséges következő lépésekről!

Töltse fel a szükséges dokumentumokat!

Egyszerű és igényes felhasználói felületünk akár a telefonjáról is játszva végigvezeti majd az eddig száraz adminisztrációs folyamaton.

Kezdje faktoráltatni a számláit!

Ha megfelelően töltötte fel a dokumentumokat és mindent rendben találunk, folyósítjuk az ön által faktorálandó számlákat (ezt valós időben követheted)!

BÁV Faktor Favicon

A BÁV Faktor Zrt. a legnagyobb hazai bankfüggetlen faktorcég. Nálunk a lehető leggyorsabban és legegyszerűbben megoldhatja vállalkozása finanszírozását.

Kapcsolat

90%

Ellenőrizze és szűrje ki a kockázatos partnereket

A lenti űrlapon adja meg a keresztnevét és az e-mail címét, majd pipálja be a dobozt és perceken belül Önnél is lesz a csekklista. Ilyen egyszerű!