A faktoring története röviden

A faktorálás fogalmát tekintve a kintlévőségek adás vételét foglalja magába. Leginkább a késve fizetések miatt likviditási nehézségekkel küzdő vállalkozások számára jelent hatékony megoldást, amelyek ezzel a metódussal rövid időn belül pénzhez jutnak. Érdekes lenne mindemellett azt is megvizsgálni, hogy miként alakult a faktoring története. Főként annak fényében, hogy már időszámításunk előttről is akadnak feljegyzések hasonló célzattal létrehozott üzleti rendelkezésekről.

Nézzük meg tehát a faktoring történetét nemzetközi viszonylatban, illetve Magyarország kapcsán is.

 

A faktoring története évszázadokra visszamenőleg

Már Hammurapi 282 cikkelyből felépülő törvénytára is tartalmazott i.e. 1700 körül üzleti és pénzügyi törvényeket, hogy aztán a kereskedelemben érintett valamennyi kultúra alkalmazza a faktorálás gyakorlatát.

Elsőként az amerikai gyarmatokhoz volt köthető még a forradalmat megelőzően a széles körben elterjedt faktoring. A termelés folyamatos fenntartásának érdekében az európai bankárok még azt megelőzően megelőlegezték a nyersanyagok árát, minthogy azok elérték volna a másik kontinenst.

A gazdasági történéseket jelentősen meghatározó ipari forradalmat követően a hitel egy formájaként volt jelen a faktorálás. A tengerentúlon leginkább a textil-, valamint a ruhaiparban számított bevett gyakorlatnak.

A II. világháború utáni időszakhoz köthető az a folyamat, amikor a faktoring másféle üzletágakban is elkezdett egyre inkább terjedni. Ez a folyamat vezetett oda, hogy napjainkban a pénzintézetek mellett privát gazdasági társaságok is meghatározó szereplői a piacnak.

 

A faktorálás története Magyarországon

A 80-as évek elején kezdett tevékenykedni a hazai faktor piacon a Magyar Nemzeti Bank, ugyanakkor valóban üzleti szemléletű faktoring szolgáltatásról nagyjából huszonöt évre visszamenőleg lehet beszélni hazánkban.

A faktoring szektor jelentős fejlődése pedig a külföldi kiskereskedelmi áruházláncok szerepvállalásával köthető össze. Mivel a beszállítók részére hosszú fizetési határidőkkel voltak csak hajlandók együtt dolgozni, ezzel megnövelték a kisebb vállalkozások hiteligényét. A faktoring pontosan ebben a szorult helyzetben kínált számukra megoldást.

Manapság élénken működik a hazai faktoring piac. Mivel az egyes területekért erőteljes verseny folyik, ezért a szolgáltatók és termelők kedvezőbb fizetési feltételekkel igyekeznek meggyőzni a vevőket. Az ebből eredő gyakori csúszások miatt a faktorálás keresett szolgáltatásnak számít.

 

Faktoring szolgáltatás hozzáértő segítséggel

Cégünk a legnagyobb hazai független faktorcégnek számít. Amennyiben hozzánk fordul segítségért, úgy rendkívül rövid idő alatt és egyszerűen segítünk megoldani Önnek a vállalkozása finanszírozását, illetve a kintlévőségek hatékony kezelését.

Sokrétű szakértelmünket és több éves tapasztalatunkat felhasználva cégünk munkatársai a vállalkozásának helyzetét figyelembe véve működnek közre az ideális megoldás megtalálásában, valamint a kivitelezésében is.

Hogyha a cikk elolvasása után kérdése merülne fel a faktoring vagy bármely más vállalati finanszírozást érintő kérdés kapcsán, akkor keressen fel minket elérhetőségeink egyikén. Szívesen állunk a rendelkezésére!

Kérjen árajánlatot még ma!