A faktoring különböző típusai

A faktoring különböző típusai

Melyek lehetnek a faktoring típusai? Egyáltalán több variánsa is létezik?

A faktoring típusainak ismerete aranyat érhet, ha a vállalkozásunk nehezebb likviditási helyzetbe kerül a vevők késedelmes fizetése miatt. Cikkünkben összegyűjtöttük a faktorálás lehetséges változatait, hogy az éppen aktuális körülményeknek megfelelően sikerüljön megtalálni az optimális megoldást.

 

Miért célszerű tisztában lenni a faktoring típusaival?

A faktorálás egyes változatainak a pontos ismerete azért lehet indokolt egy vállalati döntéshozó esetében, hogy a tájékozottságának köszönhetően a legjobb megoldást tudja kiválasztani a vállalkozása számára.

Mivel eltérő megoldások alkalmazására van lehetőség akár a nemfizetésből eredő kockázat viselése, a nyitott számlákkal kapcsolatos ügyintézés, valamint az országon belüli és nemzetközi ügyletek viszonylatában, ezért a felkészültség milliós nagyságrendű megtakarítást érhet.

Könnyen lehet, hogy hosszú hónapokon át nem lesz szükség ezekre az ismeretekre. Egy-egy késve fizetett nagyobb értékű számla azonban könnyen likviditási nehézségeket okozhat a vállalkozásunk működésében. Ilyen esetekben nagyon fontos, hogy a megfelelő megoldáshoz nyúljunk.

 

Visszterhes és visszteher nélküli faktorálás

Az egyes faktoring típusok kapcsán talán a két legtöbbször szóba kerülő változat. A köztük lévő fő különbség a vevő nemfizetése esetén érvénybe lépő rendelkezések kapcsán jelentkezik.

Visszterhes faktoring esetében a faktorcég forrást biztosít a vele szerződést kötő cég számára, ugyanakkor a nemfizetés kockázatára nem nyújt védelmet. A felek közötti megállapodás keretében előre meghatároznak egy időpontot, ameddig a nyitott számla behajtása a faktorcég felelőssége.

Amennyiben a vevő a rögzített határidő lejártáig nem tesz eleget a fizetési kötelezettségének, úgy a kintlévőség visszaszáll a szállítóra. A visszterhes faktoring tehát akkor jelent optimális megoldást, ha a vevőink rendre kifizetik a számlákat, csak némi késéssel.

Visszteher nélküli faktorálásnál a nemfizetésből fakadó rizikót is a faktorcég viseli. Értelemszerűen ez a kockázatvállalás magasabb faktordíjjal párosul.

 

Nyílt és csendes faktoring

A faktorálás eme két típusa közötti eltérés arra vonatkozik, hogy a vevő értesül-e a faktoring megállapodás tényéről. Az elnevezésből már kikövetkeztethető, hogy a csendes faktoring esetében ez nem történik meg.

Az úgynevezett UNIDROIT Egyezményt alkalmazó országokban csakis nyílt faktorálás alkalmazására van lehetőség. Vagyis az adóst minden esetben értesíteni kell a megállapodásról, vagyis a kintlévőség adásvételének a tényéről.

 

Bulk faktorálás

A bulk elnevezés a nyitott számlák relatíve nagyobb volumenére utal. A szállító úgymond a faktorcég ügynökeként működik közre ebben a konstrukcióban.

Vagyis elvégzi a szükséges adminisztrációt, fogadja letéti számláján a nyitott számlákkal kapcsolatos teljesítést, majd pedig továbbítja azt a faktorcég számlájára.

 

Export és belföldi faktoring

Belföldi faktoringról beszélünk, ha a felek egy azonos országon belüli székhellyel rendelkeznek. Ezzel szemben export faktor esetében a vevők székhelye eltér a szállító és a faktorcég országától. Ez a fajta megoldás a kivitellel kapcsolatos ügyleteknél lehet előnyös.

A legtöbb faktorcég az export ügyleteket hitelbiztosító igénybevételével végzi, ami kifejezetten előnyös az ügyfélnek hiszen, ha a külföldi partner, vevő nem fizeti meg a számla ellenértékét, a biztosító és a faktorcég vállalja át a nemfizetés kockázatát. Az ügyfél megkapja adott számla előlegét akkor, is ha később a vevőről kiderül, hogy fizetésképtelen.

Amennyiben a faktoring vagy egyéb témakör kapcsán kérdése lenne, elérhetőségeinken szívesen állunk rendelkezésére.

Az AZONNAL felszabaduló likviditással növelheti versenyképességét

A vállalkozásfinanszírozás nem kell, hogy elérhetetlen, időigényes, bonyolult és drága legyen. A faktorálással minimális adminisztráció mellett javul és tervezhetővé válik a likviditás.

Rugalmas és könnyen elérhető pénzügyi megoldást kínálunk Ügyfeleinknek, akár 24 órán belül.

 

További cikkek

Az űrlap kitöltésével semmilyen kötelezetességet nem vállal.

INGYENES REGISZTRÁCIÓ

Váltsa porosodó számláit akár még aznap készpénzre!

TOVÁBBI TEENDŐI

Töltse ki ezt az űrlapot!

Kérljük az adatait minél pontosabban adja meg, hiszen ezeken az elérhetőségeken értesítjük majd a faktoringhoz szükséges következő lépésekről!

Töltse fel a szükséges dokumentumokat!

Egyszerű és igényes felhasználói felületünk akár a telefonjáról is játszva végigvezeti majd az eddig száraz adminisztrációs folyamaton.

Kezdje faktoráltatni a számláit!

Ha megfelelően töltötte fel a dokumentumokat és mindent rendben találunk, folyósítjuk az ön által faktorálandó számlákat (ezt valós időben követheted)!

BÁV Faktor Favicon

A BÁV Faktor Zrt. a legnagyobb hazai bankfüggetlen faktorcég. Nálunk a lehető leggyorsabban és legegyszerűbben megoldhatja vállalkozása finanszírozását.

Kapcsolat

90%

Ellenőrizze és szűrje ki a kockázatos partnereket

A lenti űrlapon adja meg a keresztnevét és az e-mail címét, majd pipálja be a dobozt és perceken belül Önnél is lesz a csekklista. Ilyen egyszerű!