A faktoring különböző típusai

Melyek lehetnek a faktoring típusai? Egyáltalán több variánsa is létezik?

A faktoring típusainak ismerete aranyat érhet, ha a vállalkozásunk nehezebb likviditási helyzetbe kerül a vevők késedelmes fizetése miatt. Cikkünkben összegyűjtöttük a faktorálás lehetséges változatait, hogy az éppen aktuális körülményeknek megfelelően sikerüljön megtalálni az optimális megoldást.

 

Miért célszerű tisztában lenni a faktoring típusaival?

A faktorálás egyes változatainak a pontos ismerete azért lehet indokolt egy vállalati döntéshozó esetében, hogy a tájékozottságának köszönhetően a legjobb megoldást tudja kiválasztani a vállalkozása számára.

Mivel eltérő megoldások alkalmazására van lehetőség akár a nemfizetésből eredő kockázat viselése, a nyitott számlákkal kapcsolatos ügyintézés, valamint az országon belüli és nemzetközi ügyletek viszonylatában, ezért a felkészültség milliós nagyságrendű megtakarítást érhet.

Könnyen lehet, hogy hosszú hónapokon át nem lesz szükség ezekre az ismeretekre. Egy-egy késve fizetett nagyobb értékű számla azonban könnyen likviditási nehézségeket okozhat a vállalkozásunk működésében. Ilyen esetekben nagyon fontos, hogy a megfelelő megoldáshoz nyúljunk.

 

Visszterhes és visszteher nélküli faktorálás

Az egyes faktoring típusok kapcsán talán a két legtöbbször szóba kerülő változat. A köztük lévő fő különbség a vevő nemfizetése esetén érvénybe lépő rendelkezések kapcsán jelentkezik.

Visszterhes faktoring esetében a faktorcég forrást biztosít a vele szerződést kötő cég számára, ugyanakkor a nemfizetés kockázatára nem nyújt védelmet. A felek közötti megállapodás keretében előre meghatároznak egy időpontot, ameddig a nyitott számla behajtása a faktorcég felelőssége.

Amennyiben a vevő a rögzített határidő lejártáig nem tesz eleget a fizetési kötelezettségének, úgy a kintlévőség visszaszáll a szállítóra. A visszterhes faktoring tehát akkor jelent optimális megoldást, ha a vevőink rendre kifizetik a számlákat, csak némi késéssel.

Visszteher nélküli faktorálásnál a nemfizetésből fakadó rizikót is a faktorcég viseli. Értelemszerűen ez a kockázatvállalás magasabb faktordíjjal párosul.

 

Nyílt és csendes faktoring

A faktorálás eme két típusa közötti eltérés arra vonatkozik, hogy a vevő értesül-e a faktoring megállapodás tényéről. Az elnevezésből már kikövetkeztethető, hogy a csendes faktoring esetében ez nem történik meg.

Az úgynevezett UNIDROIT Egyezményt alkalmazó országokban csakis nyílt faktorálás alkalmazására van lehetőség. Vagyis az adóst minden esetben értesíteni kell a megállapodásról, vagyis a kintlévőség adásvételének a tényéről.

 

Bulk faktorálás

A bulk elnevezés a nyitott számlák relatíve nagyobb volumenére utal. A szállító úgymond a faktorcég ügynökeként működik közre ebben a konstrukcióban.

Vagyis elvégzi a szükséges adminisztrációt, fogadja letéti számláján a nyitott számlákkal kapcsolatos teljesítést, majd pedig továbbítja azt a faktorcég számlájára.

 

Export és belföldi faktoring

Belföldi faktoringról beszélünk, ha a felek egy azonos országon belüli székhellyel rendelkeznek. Ezzel szemben export faktor esetében a vevők székhelye eltér a szállító és a faktorcég országától. Ez a fajta megoldás a kivitellel kapcsolatos ügyleteknél lehet előnyös.

A legtöbb faktorcég az export ügyleteket hitelbiztosító igénybevételével végzi, ami kifejezetten előnyös az ügyfélnek hiszen, ha a külföldi partner, vevő nem fizeti meg a számla ellenértékét, a biztosító és a faktorcég vállalja át a nemfizetés kockázatát. Az ügyfél megkapja adott számla előlegét akkor, is ha később a vevőről kiderül, hogy fizetésképtelen.

Amennyiben a faktoring vagy egyéb témakör kapcsán kérdése lenne, elérhetőségeinken szívesen állunk rendelkezésére.

Az AZONNAL felszabaduló likviditással növelheti versenyképességét

A vállalkozásfinanszírozás nem kell, hogy elérhetetlen, időigényes, bonyolult és drága legyen. A faktorálással minimális adminisztráció mellett javul és tervezhetővé válik a likviditás.

Rugalmas és könnyen elérhető pénzügyi megoldást kínálunk Ügyfeleinknek, akár 24 órán belül.

 

Kérjen árajánlatot még ma!