Mit érdemes tudnunk a pénzeszköz likviditásról?

Mit érdemes tudnunk a pénzeszköz likviditásról?

Egy vállalkozás életében a pénzügyi stabilitás, vagyis a likviditás kiemelt fontossággal bír. Elvégre minden nagyobb volumenű projekt, üzletkötés vagy megállapodás megszületése előtt üzletfeleink biztosak szeretnének lenni abban, hogy egy tőkeerős, stabil, megbízható céggel dolgoznak majd együtt, és az esetleges likviditási nehézségek nem gátolják majd a közös munka sikerét.

Természetesen joggal merül fel a kérdés, hogy mivel lehet megfelelően alátámasztani cégünk likviditását? Hogyan lehet ennek a mértékéről bizonyosságot szerezni oly módon, hogy az a másik fél számára is megnyugtató eredményt mutasson?

Rövid cikkünkben azokat a legfontosabb információkat tárjuk fel az olvasó előtt, amiknek az ismerete a pénzeszköz likviditás kapcsán feltétlenül szükséges.

 

Miért bír komoly jelentőséggel a likviditás egy cég életében?

A likviditás mértéke azt fejezi ki, hogy a vállalat mennyire képes a rövid lejáratú kötelezettségek teljesítésére. Ennek főként az üzleti partnerek szemszögéből van kiemelt jelentősége.

Amikor a növekedés fenntartása érdekében egy bankhoz fordulunk hitelhez, akkor a pénzintézet értelemszerűen szeretne megbizonyosodni róla, hogy a számunkra kölcsönzött összeget vissza fogjuk tudni fizetni.

Szintén bizonyosságot kell majd mutatnunk a vállalkozásunk pénzügyi stabilitásáról olyan esetekben, amikor egy nagyobb volumenű projektre pályázunk. Teljesen érthető, hogy ilyen nagy téttel bíró feladatok kapcsán a szakmaiság mellett fontos szempont, hogy a megrendelő pénzügyileg stabil partnerrel szeretne együtt dolgozni.

 

Mit érdemes tudnunk a pénzeszköz likviditásról?

Ha szeretnénk a cégünk likviditási helyzetét értékelni, akkor ennek kiszámításához a likvid eszközöket, illetve a rövid lejáratú kötelezettségeket kell összevetnünk.

A pontos mutatószámhoz úgy jutunk, hogy a forgóeszközök teljes értékét viszonyítjuk a rövid lejáratú kötelezettségek összértékével. Az így kapott likviditási mutató pontosan megmutatja, hogy a likvid eszközöknek tekintett forgóeszközök értéke egész pontosan hányszorosa az egy éven belül esedékes kötelezettségeknek.

Magyarul, így kapjuk meg annak az arányszámát, hogy cégünk mekkora arányban tudja teljesíteni a rövid lejáratú kötelezettségeit.

Amennyiben a kapott mutató értéke egynél alacsonyabb, akkor a vállalkozásunk pénzügyileg instabil helyzetben van. Értelemszerűen minél magasabb számot kapunk eredményként, annál inkább stabilnak nevezhető pénzügyileg a cégünk. A kettő feletti érték egyébként már kifejezetten jónak számít.

 

Mit tudunk tenni akkor, ha a cégünk likviditása messze van az optimálistól?

Likviditási gondokkal időnként a tervszerű gazdálkodással és nyereségesen működő cégek is kénytelenek szembenézni. Ennek hátterében gyakran az áll, hogy a rendelkezésre álló tőke túlságosan nagy hányada kerül lekötésre hosszabb időre.

Akár nemrég indult, akár huzamosabb ideje a piacon működő cégek is lehetnek érintettek a pénzügyi nehézségek kapcsán. Ha ilyen helyzetbe kerül a cégünk, akkor sem kell feltétlenül a legrosszabbtól tartanunk, ugyanis szerencsére létezik olyan megoldás, ami ideális lehet számunkra.

A faktoring szolgáltatás igénybevételével ugyanis gyorsan juthatunk azonnal felhasználható pénzhez. Ha a faktor cég megbizonyosodik a kintlévőségeink kapcsán arról, hogy az üzleti partnereink fizetőképesek, akkor szerződéskötést követően akár 24 órán belül is hozzá tudunk férni számláink bruttó értékének a 90%-hoz.

Ennek köszönhetően rendezni tudjuk a kötelezettségeinket, és megteremthetjük az esélyét a további növekedésnek.

További cikkek

Az űrlap kitöltésével semmilyen kötelezetességet nem vállal.

INGYENES REGISZTRÁCIÓ

Váltsa porosodó számláit akár még aznap készpénzre!

TOVÁBBI TEENDŐI

Töltse ki ezt az űrlapot!

Kérljük az adatait minél pontosabban adja meg, hiszen ezeken az elérhetőségeken értesítjük majd a faktoringhoz szükséges következő lépésekről!

Töltse fel a szükséges dokumentumokat!

Egyszerű és igényes felhasználói felületünk akár a telefonjáról is játszva végigvezeti majd az eddig száraz adminisztrációs folyamaton.

Kezdje faktoráltatni a számláit!

Ha megfelelően töltötte fel a dokumentumokat és mindent rendben találunk, folyósítjuk az ön által faktorálandó számlákat (ezt valós időben követheted)!

BÁV Faktor Favicon

A BÁV Faktor Zrt. a legnagyobb hazai bankfüggetlen faktorcég. Nálunk a lehető leggyorsabban és legegyszerűbben megoldhatja vállalkozása finanszírozását.

Kapcsolat

90%

Ellenőrizze és szűrje ki a kockázatos partnereket

A lenti űrlapon adja meg a keresztnevét és az e-mail címét, majd pipálja be a dobozt és perceken belül Önnél is lesz a csekklista. Ilyen egyszerű!