A finanszírozási stratégiák fontossága egy vállalkozás életében

A rendelkezésre álló finanszírozási stratégiák abban segítik a cégek működését, hogy a beruházások anyagi vonzatának a biztosításához átlátható terv álljon rendelkezésre. Persze egyáltalán nem mindegy, hogy a források megteremtéséhez melyik utat választjuk.

Ebben a cikkben bemutatjuk a finanszírozási stratégiák típusait, emellett pedig a jelentőségükről is szót ejtünk.

 

Milyen finanszírozási stratégiák közül választhat egy hazai vállalkozás?

A tartós eszközök megvásárlásával kapcsolatos beruházások tekintetében háromféle finanszírozási stratégiát tudunk elkülöníteni annak alapján, hogy a beruházás anyagi hátterét milyen módon tervezi biztosítani a vállalkozás.

Szolid stratégia esetén valamennyi befektetett és tartós forgóeszköz finanszírozása tartós forrással, vagyis saját és hosszú lejáratú idegen tőkével történik. Konzervatív finanszírozásnál annyi a különbség, hogy az átmeneti eszközök egy bizonyos hányadát is tartós forrásokkal kívánják finanszírozni.

Agresszív stratégiát követve pedig az átmeneti eszközökön kívül a tartós eszközök egy bizonyos hányadának a finanszírozása is átmeneti, pusztán időlegesen rendelkezésre álló forrásokból történik.

Válasszon egy cég bármilyen finanszírozási stratégiát, az illeszkedési elvet figyelembe kell vennie. Vagyis a források lejárata, valamint az eszközök megtérülése között összhangnak kell lennie.

 

Mennyire jellemző a finanszírozási stratégiák tudatos alkalmazása a magyar kkv-k körében?

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy a három finanszírozási stratégia közül melyik számít a leginkább ideálisnak. Ha az illeszkedési elvet vesszük alapul, akkor a szolid stratégia tűnik ideálisnak.

Ez viszont a gyakorlatban csak elvétve tud megvalósulni, mert majdhogynem lehetetlen betartani. A konzervatív vonalra a drága, az agresszív tervezetre pedig a kockázatos jelzőt szokás ráaggatni.

Véleményünk szerint a tartós és fenntartható működés kulcsa sokkal inkább abban rejlik, hogy egy vállalkozás rendelkezzen egyáltalán finanszírozási stratégiával. Vagyis mindenképp előzze meg a különböző léptékű beruházásokat stratégiai tervezés.

Ez pedig automatikusan maga után vonzza, hogy pénzügyi szempontból is történjen meg egy kalkuláció a finanszírozás kapcsán. Amennyiben sikerül ennek a feladatnak egy megfelelő keretet adni, abban az esetben már szabadon lehet dönteni az aktuális helyzethez és a kockázatvállalási hajlamhoz igazítva.

 

Tudatos finanszírozási stratégia nélkül kockázatossá válhat a működés

Sokszor nehéz megtalálni az arany középutat a növekedéshez szükséges kockázatvállalás, valamint a stabil alapokat jelentő óvatosság között. Ezért számít ideális felállásnak, ha a döntéshozó csapatban mindkét irányból képviselteti magát valaki.

Emellett pedig a külső szakértő bevonása is sokat segíthet a megfontolt döntések meghozatalában. Kívülről ugyanis azok a dolgok is látszanak egy vállalkozás működését és helyzetét tekintve, amit a benne dolgozók nem feltétlenül vesznek észre.

Egy komoly szakmai tapasztalattal és felkészültséggel bíró, egyúttal átfogó finanszírozási ismeretekkel rendelkező csapatot megbízva nagyobb esély nyílhat a megfelelő stratégia kiválasztására és megvalósítására.

Kérjen árajánlatot még ma!