A finanszírozási stratégiák fontossága egy vállalkozás életében

A finanszírozási stratégiák fontossága egy vállalkozás életében

A rendelkezésre álló finanszírozási stratégiák abban segítik a cégek működését, hogy a beruházások anyagi vonzatának a biztosításához átlátható terv álljon rendelkezésre. Persze egyáltalán nem mindegy, hogy a források megteremtéséhez melyik utat választjuk.

Ebben a cikkben bemutatjuk a finanszírozási stratégiák típusait, emellett pedig a jelentőségükről is szót ejtünk.

 

Milyen finanszírozási stratégiák közül választhat egy hazai vállalkozás?

A tartós eszközök megvásárlásával kapcsolatos beruházások tekintetében háromféle finanszírozási stratégiát tudunk elkülöníteni annak alapján, hogy a beruházás anyagi hátterét milyen módon tervezi biztosítani a vállalkozás.

Szolid stratégia esetén valamennyi befektetett és tartós forgóeszköz finanszírozása tartós forrással, vagyis saját és hosszú lejáratú idegen tőkével történik. Konzervatív finanszírozásnál annyi a különbség, hogy az átmeneti eszközök egy bizonyos hányadát is tartós forrásokkal kívánják finanszírozni.

Agresszív stratégiát követve pedig az átmeneti eszközökön kívül a tartós eszközök egy bizonyos hányadának a finanszírozása is átmeneti, pusztán időlegesen rendelkezésre álló forrásokból történik.

Válasszon egy cég bármilyen finanszírozási stratégiát, az illeszkedési elvet figyelembe kell vennie. Vagyis a források lejárata, valamint az eszközök megtérülése között összhangnak kell lennie.

 

Mennyire jellemző a finanszírozási stratégiák tudatos alkalmazása a magyar kkv-k körében?

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy a három finanszírozási stratégia közül melyik számít a leginkább ideálisnak. Ha az illeszkedési elvet vesszük alapul, akkor a szolid stratégia tűnik ideálisnak.

Ez viszont a gyakorlatban csak elvétve tud megvalósulni, mert majdhogynem lehetetlen betartani. A konzervatív vonalra a drága, az agresszív tervezetre pedig a kockázatos jelzőt szokás ráaggatni.

Véleményünk szerint a tartós és fenntartható működés kulcsa sokkal inkább abban rejlik, hogy egy vállalkozás rendelkezzen egyáltalán finanszírozási stratégiával. Vagyis mindenképp előzze meg a különböző léptékű beruházásokat stratégiai tervezés.

Ez pedig automatikusan maga után vonzza, hogy pénzügyi szempontból is történjen meg egy kalkuláció a finanszírozás kapcsán. Amennyiben sikerül ennek a feladatnak egy megfelelő keretet adni, abban az esetben már szabadon lehet dönteni az aktuális helyzethez és a kockázatvállalási hajlamhoz igazítva.

 

Tudatos finanszírozási stratégia nélkül kockázatossá válhat a működés

Sokszor nehéz megtalálni az arany középutat a növekedéshez szükséges kockázatvállalás, valamint a stabil alapokat jelentő óvatosság között. Ezért számít ideális felállásnak, ha a döntéshozó csapatban mindkét irányból képviselteti magát valaki.

Emellett pedig a külső szakértő bevonása is sokat segíthet a megfontolt döntések meghozatalában. Kívülről ugyanis azok a dolgok is látszanak egy vállalkozás működését és helyzetét tekintve, amit a benne dolgozók nem feltétlenül vesznek észre.

Egy komoly szakmai tapasztalattal és felkészültséggel bíró, egyúttal átfogó finanszírozási ismeretekkel rendelkező csapatot megbízva nagyobb esély nyílhat a megfelelő stratégia kiválasztására és megvalósítására.

További cikkek

Az űrlap kitöltésével semmilyen kötelezetességet nem vállal.

INGYENES REGISZTRÁCIÓ

Váltsa porosodó számláit akár még aznap készpénzre!

TOVÁBBI TEENDŐI

Töltse ki ezt az űrlapot!

Kérljük az adatait minél pontosabban adja meg, hiszen ezeken az elérhetőségeken értesítjük majd a faktoringhoz szükséges következő lépésekről!

Töltse fel a szükséges dokumentumokat!

Egyszerű és igényes felhasználói felületünk akár a telefonjáról is játszva végigvezeti majd az eddig száraz adminisztrációs folyamaton.

Kezdje faktoráltatni a számláit!

Ha megfelelően töltötte fel a dokumentumokat és mindent rendben találunk, folyósítjuk az ön által faktorálandó számlákat (ezt valós időben követheted)!

BÁV Faktor Favicon

A BÁV Faktor Zrt. a legnagyobb hazai bankfüggetlen faktorcég. Nálunk a lehető leggyorsabban és legegyszerűbben megoldhatja vállalkozása finanszírozását.

Kapcsolat

90%

Ellenőrizze és szűrje ki a kockázatos partnereket

A lenti űrlapon adja meg a keresztnevét és az e-mail címét, majd pipálja be a dobozt és perceken belül Önnél is lesz a csekklista. Ilyen egyszerű!