A faktoringról érthetően

A faktoringról érthetően

A vállalkozói hitel a múlté?

Egyre növekszik egész Európában a faktoring térhódítása. Mind a nagyvállalatok, mind a dinamikusan növekvő kkv cégek jobban járnak a faktoringgal, hiszen nemcsak hogy kevesebb járulékot kell fizetniük, de maga az ügyintézés folyamata is nagyságrendekkel gyorsabb (akár néhány óra is lehet).

De kezdjük az alapoknál.

 

Mit jelent a faktoring?

A faktoring az elvégzett munka utáni számlázásból keletkező vevőkövetelés finanszírozását jelenti.

Egyszerűen lefordítva: a faktorcég megveszi a számláidat.

Vállalkozóként szolgáltatsz a kereskedőnek, aki viszont csak mondjuk 90 napon belül kell fizessen. A kifizetés napjáig a kereskedő is rendelne újabb árut, ennek a teljesítéséhez azonban a vállalkozásnak pénzre van szüksége.

A szolgáltatás lényege, hogy az adott vállalkozás aktív számláit a faktorcég (akár 30-60-90 napos határidő esetén is) előre kifizeti, így a cég a kifizetés határidejétől függetlenül folyamatos likviditással növekedhet. A számla ellenértékét a megrendelő már a faktorcég felé rendezi a megszokott fizetési határidővel.

A faktoring igénybevétele ennek megfelelően már nem csak Nyugat-Európában, de itthon is egyre elterjedtebb finanszírozási forma. Tökéletes megoldás a kiszámítható cashflow fenntartásához és ezáltal egy vállalkozás felfuttatásához is.

A faktoring előnyei

A legtöbb cég alapvetően nem rendelkezik folyamatosan olyan tőkével, amely fedezni mind a költségeket, mind a növekedést elősegítő beruházásokat. Sőt, az sem ritka, hogy nemcsak hogy a beszállító nem tudja pótolni a forrásait, de maga a partnercég is tartozásban van.

A faktoring igénybevételével mindkét fél komolyabban veszi a fizetési határidőket, így kiszámíthatóbb és folyamatos cashflow-val működhet a cég.

 

Előnyök


100%-ig digitális.
A Flexibillnél az országban egyedüli módon már a teljes faktoring folyamat 100%-ig digitálisan, akár mobilról is intézhető. A faktoringgal szemben gyakori (és jogos) ellenérv volt a magas adminisztratív teher, de ez ma már ez se kell több legyen néhány kattintásnál.

Akár aznapi folyósítás. Az üzleti életben fontos a gyors döntéshozatal. A faktoring (és magának a folyósításának az) ügyintézése folyamatos üzleti kapcsolat esetén gyakran akár néhány órán belül, a nulláról is lefuthat. Ez az idő az indulásnál se több néhány napnál.

Kiszámítható növekedés. Hónapok helyett órák alatt lefolynak a tranzakciók. Ezzel nem csak sokkal könnyebben tervezhetőek a pénzügyek, de a versenytársakkal szemben is folyamatos lépéselőnyt élveznek azok a cégek, amelyek a kifizetés idejétől függetlenül képesek teljesíteni a rendeléseket.

Fedezet nélkül is igénybe vehető. Faktoring esetén a klasszikus vállalkozói hitellel szemben nem kell jelzálogot kötni.

Esettanulmányok

Mélyépítéssel foglalkozó cég
esettanulmánya

Építőipar

Újonnan alapított borászat
esettanulmánya

FMCG

Szállítmányozási cég
esettanulmánya

Kereskedelem

Kinek való a faktoring?

A faktoring leginkább azoknak a vállalkozásoknak érdekes, akiknél gyakran előfordul, hogy az aktív vevőszámláikat csak késve (akár 30-60-90 napra) fizetik ki. Ilyenkor a havi költségek fedezése miatt likviditási nehézségek léphetnek fel, erre nyújt azonnali megoldást a faktoring.

Induló vállalkozások.

A friss cégek jellemzően nem rendelkeznek megfelelő tőkével, így elengedhetetlen, hogy stabilizálják a pénzügyeiket. Ez az indulásnál kiemelten fontos, hiszen a partnerek bizalma és rengeteg lehetőség is ezen múlhat.

 

Gyorsan növekvő vállalkozások.

A legtöbb ügyfelünk azért kezdett el faktoráltatni, mert az új megrendeléseiket a hosszú fizetési határidőből adódó tőkehiány miatt már nem tudták vállalni. A faktorcég a számlák kifizetésével megteremti a lehetőségeket.

 

Lassan fizető vevők.

Sok hazai cég rendelkezik lassan fizető, de értékes partnerekkel. A faktoring segítségével hosszú távon is megtarthatják ezeket a vevőket.

Ügyfeleink közül legtöbben olyan iparágakból kerülnek ki, mint a szállítmányozás, kereskedelem, FMCG, építőipar, IT-szektor szolgáltatói, munkaerő-közvetítő cégek, közintézmények és beszállítóik vagy kórházi beszállítók.

Ezekben a szektorokban gyakori az akár 90 napos fizetési határidő, de egyes esetekben ez akár 300 nap is lehet.

 

Faktoring vagy hitel?

A két pénzügyi termék működése között (habár hasonló problémát oldanak meg) számos különbség van.

Az egyik legalapvetőbb különbség, hogy míg a hitel kettő, a faktoring három fél közt zajlik: az eladó, a vevő, illetve maga a faktorcég.

A faktoring mellett leginkább a rugalmas feltételek és gyors folyósítás szól, de egyéb szempontokat is érdemes vizsgálni a végső üzleti döntés előtt.

Hátránynak leginkább a partnerek felé való kommunikációt tekinthetjük, azonban ennek a módját részletesen lefedjük az alábbi cikkben is.

Mennyibe kerül a faktoring?

A végleges faktoring költségeket 3 fő tényező határozza meg: 

  • a számlafizetés határideje
  • a számla összege
  • az ügylet kockázati mértéke

Ezen túl csak megközelítő értékeket lehet mondani, de ez jellemzően 1-2%.

Pontos ajánlatot a regisztrációt követően tudunk adni (kötelezettségmentesen).

A teljes költség nagyobb része az ügylet komplexitásától is függően főleg a faktordíjból és a kamatból származik.

  • Kamat vagy ügyleti kamat
  • Faktordíj
  • Hitelképesség vizsgálati díj
  • Szerződéskötési díj
  • Biztosítási díj

Az alacsony kockázat mellett az is fontos szempont, hogy a faktoring futamideje nagyságrendileg rövidebb és korántsem terheli le a vállalkozást annyira, mint egy vállalkozói hitel.

Hogyan zajlik a faktoring folyamat?

Folyamatos üzleti kapcsolat esetén az ügyintézés csupán néhány lépésből áll. Ilyen esetekben a partnercéget már átvizsgáltuk és meggyőződtünk a fizetőképességéről. Az ajánlat részletei ismertek, a szükséges dokumentumok már feltöltésre kerültek, szinte nincs is további teendő. A faktorcég akár órákon belül folyósítja az összeget.

Az első faktorálásnál természetesen szükséges egyes dokumentumok feltöltése, illetve a partnercég átvizsgálása, de ebben az esetben sem tart tovább a folyamat egy-két napnál.

1 Ajánlatkérés.

Ezen a ponton csak néhány adatra van szükség: a vevő neve, a számlák összege, a futamidő, illetve az esetleges biztosítási igények. Ezek alapján már tudunk pontos ajánlatot adni (kötelezettségmentesen).

2 Vásárlók átvizsgálása.

A faktorcég ezen a ponton bizonyosodik meg arról, hogy a szállító vásárlói hitelesek és fizetőképesek.

3 Szerződéskötés.

Az elfogadott ajánlat részleteit szerződésben is rögzíti a faktorcég.

4 Első részlet folyósítása.

A faktorcég a számlák összértékének a 80-90%-át akár pár órán belül, de maximum egy-két munkanapra rá folyósítja a szállító cégnek.

5 Cég teljesítheti a megrendelést.

Mivel a megérdemelt pénz nagy részével már rendelkezik a cég, így könnyedén teljesíti az eredeti és a következő megrendeléseit is.

6 A vevő fizet, maradék átutalása.

Miután a vásárló rendezte az eredeti számlát a faktorcég felé, az a fennmaradó összeget is elutalja a vásárlónak.

További cikkek

Az űrlap kitöltésével semmilyen kötelezetességet nem vállal.

INGYENES REGISZTRÁCIÓ

Váltsa porosodó számláit akár még aznap készpénzre!

TOVÁBBI TEENDŐI

Töltse ki ezt az űrlapot!

Kérljük az adatait minél pontosabban adja meg, hiszen ezeken az elérhetőségeken értesítjük majd a faktoringhoz szükséges következő lépésekről!

Töltse fel a szükséges dokumentumokat!

Egyszerű és igényes felhasználói felületünk akár a telefonjáról is játszva végigvezeti majd az eddig száraz adminisztrációs folyamaton.

Kezdje faktoráltatni a számláit!

Ha megfelelően töltötte fel a dokumentumokat és mindent rendben találunk, folyósítjuk az ön által faktorálandó számlákat (ezt valós időben követheted)!

BÁV Faktor Favicon

A BÁV Faktor Zrt. a legnagyobb hazai bankfüggetlen faktorcég. Nálunk a lehető leggyorsabban és legegyszerűbben megoldhatja vállalkozása finanszírozását.

Kapcsolat

ESETTANULMÁNY

CÉG PROFILJA

Mélyépítéssel foglalkozó cég, 2 mrd Ft árbevétellel, saját, gépekkel és szakembergárdával, 7 év építőiparban eltöltött szakértelemmel.

KIHÍVÁS

Az ütemezések szerint haladnak a munkák, első ütem teljesítés igazolása rendelkezésre áll, de a korábban már jelzett hosszabb 90 napos fizetési határidő szerepel. A mélyépítő Kft-nek el kell kezdeni a következő ütem munkálatait, és folyamatosan gyűlnek a költségszámlái, az embereknek bért kell fizetni, szeretne előbb hozzájutni a pénzéhez.

MEGOLDÁS

A mélyépítő kft. a kiállított teljesítés igazolás  és számla másolatát benyújtotta társaságunkhoz, és 1-2 napon belül, ahogy a fővállalkozó visszaigazolta, hogy minden rendben a számlával, a faktorcég kifizette a számla értékének a 90%-át a mélyépítő Kft-nek. Így a mélyépítő Kft ki tudja fizetni a felmerült költségeit, alkalmazottai bérét, és van elegendő tőkéje a 2. ütem elvégzéséhez.

A mélyépítő Kft a fenti gyakorlatot követte a további ütemek számláinak kiállításakor, így lett elegendő tőkéje a működéshez, kivitelezéshez, továbbá szerzett egy újabb referenciát, és kapcsolatot a fővállalkozó nevében.

ESETTANULMÁNY

CÉG PROFILJA

Újonnan alapított borász Kft, 3-4 hektáros szőlő ültetvénnyel. A cég üzletláncokba és nagyobb borkereskedő cégekbe, szállodákba tervez beszállítani, használva eddigi kapcsolatrendszerét.

KIHÍVÁS

Induló vállalkozásként, a meglévő tőkét elköltötte a cég a minőségi borok beszerzésére, melyet tovább kíván értékesíteni, továbbá az ültetvénnyel kapcsolatban is merültek fel nem várt költségek. Borász Kft. szerződött üzletláncokkal, indulhat a beszállítás. Az üzletláncok 45-60 napra fizetik ki a beszállított bor ellenértékét, viszont ha értékesíti a teljes készletet a cég nem lesz tőkéje a következő beszerzésre, és a borász Kft addig felmerült működési költségeit sem tudja fedezni. Az ügyfél igénye tehát minél előbb hozzájutni a pénzéhez.

MEGOLDÁS

Miután a borász Kft faktorszerződést kötött cégünkkel, a számlakiállítást követő pár napon belül hozzájutott a számla ellenértékének nagy részéhez (90%), így a további beszerzéseit tudta fedezni, és induló vállalkozóként kapott finanszírozást, ingatlan és ingó fedezett nélkül.

ESETTANULMÁNY

CÉG PROFILJA

Szállítmányozással foglalkozó cég, 250-300m Ft árbevétellel, 2 lízingelt kamionnal rendelkezik, saját telephellyel Pécelen.

KIHÍVÁS

A szállítmányozó cég szeretne előbb a hozzájutni a pénzéhez hiszen szinte minden megrendelője 30 vagy annál több napra fizeti ki a számlákat, így van olyan hónap amikor az elvégzett munkák csupán töredéke folyik be a kasszába. A kamionokat tankolni kell, és havonta lízing díjakat is rendezni szükséges, hiszen ellenkező esetben a munkaeszközei és a cége kerül veszélybe.

MEGOLDÁS

Cégünkkel írt alá a szállítmányozó cég faktorszerződést, melynek révén a számla kiállítását követően pár napon belül hozzájut a számla értékének jelentős részéhez, így tudja tankolni a kamionokat, és a lízingdíjat is tudja fizetni, továbbá újabb munkákat is tud vállalni.

90%

Ellenőrizze és szűrje ki a kockázatos partnereket

A lenti űrlapon adja meg a keresztnevét és az e-mail címét, majd pipálja be a dobozt és perceken belül Önnél is lesz a csekklista. Ilyen egyszerű!