A likviditási gyorsráta értelmezése

A likviditási gyorsráta értelmezése

A likviditási gyorsráta arról ad információt, hogy egy vállalat határidőre eleget tud-e tenni a vele szemben támasztott rövid lejáratú követeléseknek. Ebben a bejegyzésben arról írunk, hogy mikor érdemes vizsgálni, hogyan számítható ki, és hogyan lehet optimalizálni az értékét.

A vállalatok pénzügyi helyzetének elemzésekor a likviditás fontos szerepet játszik. A fogalom alapvetően kétféle nézőpontból közelíthető meg. Értelmezhető, mint fizetőképesség, és mint pénzzé tehetőség.

 

A vállalat fizetőképességének indikátora

Egy vállalat akkor tekinthető fizetőképesnek, ha fizetési kötelezettségeit határidőre képes teljesíteni. A likviditás ilyen szempontú megközelítése azt jelenti, hogy a vállalkozás összes forgóeszköze milyen mértékben fedezi a rövid lejáratú kötelezettségeket. Ezt az úgynevezett likviditási ráta mutatja meg, amely egy relatív indikátor.

A likviditási mutató kiszámítása során az egy éven belül likviddé tehető eszközök összességét kell elosztani az egy éven belül esedékes kötelezettségek összességével. Fontos kiemelni, hogy a kalkuláció során itt a készleteket is a forgóeszközökhöz számítjuk. Amennyiben a mutató értéke 1 vagy afölötti, akkor beszélhetünk stabil likviditási helyzetről. Arról, hogy milyen a likviditási ráta elfogadható értéke, egy korábbi cikkünkben írtunk bővebben.

 

A pénzzé tehetőség és a likviditási gyorsráta értelmezése

A másik megközelítés, abból indul ki, hogy egy adott eszköz milyen gyorsan, mennyi idő alatt tehető készpénzzé. Ezt az időtartamot nevezzük likviditási időnek. Ez a fajta értelmezés érthetőbbé teszi, hogy a likviditási rátán kívül miért szokás a likviditási gyorsrátát használni. Ez az indikátor csupán egy szűkített körét veszi figyelembe azoknak a rövid lejáratú eszközöknek, amelyek fedezetként szolgálnak a követelések teljesítésére, így érzékenyebben mutatja a finanszírozási gondokat.

A kiszámítás során, a készletek nem kerülnek a likvid forgóeszközök közé, a számlálóba csak a likvid papírok és a vevők kötelezettségei kerülnek, a nevező pedig a cég saját kötelezettségeit tartalmazza. A készletekkel a kalkuláció során azért nem szokás számolni, mert ezekre szüksége van a cégeknek a tevékenységük folytatásához. A mutató értéke annál jobb, minél magasabb, az optimális érték 1 fölött van.

 

A likviditási problémák kezelése

Egy vállalkozásnak tehát a likviditás biztosítása kulcsfontosságú feladat. Ez akkor ütközik akadályokba, ha a vállalat a tőkéjének túl nagy részét köti le hosszútávra, és ennek következtében nem tud időben eleget tenni a kötelezettségeknek. Sajnos hazánkban gyakori jelenség, hogy akár egy nyereségesen gazdálkodó cég is kisebb-nagyobb likviditási problémákba ütközik, azonban, ha ez komolyabb szinten jelentkezik és a likviditási hiány tartósan fennáll, akkor az a cég tönkremenetelét okozhatja.

A likviditási gondok sok esetben a halasztott fizetési rendszerből fakadnak. Ott, ahol szállítás/szolgáltatás teljesítménye és a pénzügyi teljesítés időben elválik, a fizetési késedelmek miatt körbe tartozások alakulhatnak ki. A faktoring jó megoldás lehet a likviditási nehézségek áthidalására, hiszen lehetővé teszi, hogy a vállalkozás szinte azonnal hozzáférhessen számlái bruttó értékének 90%-ához. Faktoringgal banki hitel nélkül is megoldható egy nagyobb projekt elindítása vagy a dolgozók bérének kifizetése.

Ezen felül, követelés biztosítás és a beszállítókra vonatkozó céginformációs szolgáltatás is igénybe vehető, mellyel jelentős mértékben csökkenthető az üzleti döntések kockázata.

További cikkek

Az űrlap kitöltésével semmilyen kötelezetességet nem vállal.

INGYENES REGISZTRÁCIÓ

Váltsa porosodó számláit akár még aznap készpénzre!

TOVÁBBI TEENDŐI

Töltse ki ezt az űrlapot!

Kérljük az adatait minél pontosabban adja meg, hiszen ezeken az elérhetőségeken értesítjük majd a faktoringhoz szükséges következő lépésekről!

Töltse fel a szükséges dokumentumokat!

Egyszerű és igényes felhasználói felületünk akár a telefonjáról is játszva végigvezeti majd az eddig száraz adminisztrációs folyamaton.

Kezdje faktoráltatni a számláit!

Ha megfelelően töltötte fel a dokumentumokat és mindent rendben találunk, folyósítjuk az ön által faktorálandó számlákat (ezt valós időben követheted)!

BÁV Faktor Favicon

A BÁV Faktor Zrt. a legnagyobb hazai bankfüggetlen faktorcég. Nálunk a lehető leggyorsabban és legegyszerűbben megoldhatja vállalkozása finanszírozását.

Kapcsolat

90%

Ellenőrizze és szűrje ki a kockázatos partnereket

A lenti űrlapon adja meg a keresztnevét és az e-mail címét, majd pipálja be a dobozt és perceken belül Önnél is lesz a csekklista. Ilyen egyszerű!