A likviditási mutató értelmezése, avagy mit takarnak a számok?

A likviditási mutató értelmezése, avagy mit takarnak a számok?

A pénzügyek világában bőséggel vannak jelen a számok és a szakkifejezések. Sokszor azonban azok, akik nem kimondottan ezt tanulták, sikeresen el tudnak veszni ezek útvesztőjében. Nézzük meg, hogy a likviditási mutató értelmezésének, elemzésének mi az értelme és fordítsuk le egy kicsit érthetőbb nyelvezetre.

 

A likviditási mutató értelmezése

Ez mutatja meg, hogy egy cég milyen pénzügyi helyzetben van. Ki tudja-e fizetni a kötelezettségeit, fenn tudja-e tartani magát. Értékét úgy számoljuk ki, hogy egy osztást végzünk, nevezetesen a forgóeszközök értékét elosztjuk a rövid lejáratú kötelezettségekkel.

Most nézzük meg ezt a két kifejezést, hogy mit jelent pontosabban. Forgóeszköz, például a készpénz, a készletek és a vevőkövetelések. A rövid lejáratú hitelek a számlák, hitelek, beszállítók számlái. Tehát az egyik oldalon azok a tételek, amik kifizetésre várnak, ezzel osztjuk a másik oldalt, ahol a birtokunkban lévő tételek vannak.

Tehát a likviditási mutatók arra utalnak, hogy egy vállalat, kisebb cég vagy kisvállalkozás stb. mennyire képes eleget tenni a forgóeszközei segítségével a rövid lejáratú kötelezettségeinek.

Másfajta értéket kapunk, ha a likviditási gyorsrátát akarjuk nézni, mert ebben az esetben a forgóeszközök értékét a meglévő készletek értékével csökkentve vesszük számításba. Ez azért van, mert kevésbé tekinthető forgóeszköznek maga a meglévő készlet, mert először el kell adni, valódi pénzzé kell tenni ahhoz, hogy valóban beleszámítson a mutató értékébe.

Ha a gyorsráta és likviditási mutató értékei között nagy a különbség, meg kell vizsgálni, hogy a cég mennyiben függ a felhalmozott készleteitől.

A likviditási mutató elfogadható értéke nem túl alacsony, és nem is túl magas, vagyis az optimális középút a jó mutató érték. Miért is? Az teljesen egyértelmű, hogy a túl alacsony mérőszám esetén a cég nem képes biztonsággal kifizetni a számláit. Ezzel szemben a túl magas eredmény arra utal, hogy olyan felhalmozott, nem mozgó értékek vannak elfekvőben, melyek nem gyarapítják a céget, csak állnak valahol mozdulatlanul. Lehet ez feleslegesen felhalmozott készlet vagy olyan eszközök, amelyek nem szükségesek a gyarapodáshoz.

 

A likviditási mutatók pontosak, de változékonyak mint az időjárás

Gondoljunk csak bele, hogy éppen azok az értékszámok változnak egy cég életében a leggyorsabban, amikkel a likviditási mutatókat kiszámoljuk. Ezért nagyon fontos tudni, hogy egy jó érték megszületésekor nem nyugodhatunk meg, és érezhetjük a vállalkozást tartós biztonságban.

Ezeket a jelentéseket folyamatosan, időről időre el kell végezni, hogy a változásokat követve is megfelelő értékeket adnak-e a vizsgálatok. Naponta, hetente kerülnek a különböző számlák, nyersanyagok stb. kifizetésre, bevételezésre, melyek a mutatókat akár naponta is változtatni képesek.

Ha úgy érzi, likviditási gondokkal küzd, ne habozzon szakember segítségét kérni. A BÁV Faktor szolgáltatásaival Ön is biztonságban tudhatja cégét, vállalkozását. Keresse szakembereinket bizalommal.

További cikkek

Az űrlap kitöltésével semmilyen kötelezetességet nem vállal.

INGYENES REGISZTRÁCIÓ

Váltsa porosodó számláit akár még aznap készpénzre!

TOVÁBBI TEENDŐI

Töltse ki ezt az űrlapot!

Kérljük az adatait minél pontosabban adja meg, hiszen ezeken az elérhetőségeken értesítjük majd a faktoringhoz szükséges következő lépésekről!

Töltse fel a szükséges dokumentumokat!

Egyszerű és igényes felhasználói felületünk akár a telefonjáról is játszva végigvezeti majd az eddig száraz adminisztrációs folyamaton.

Kezdje faktoráltatni a számláit!

Ha megfelelően töltötte fel a dokumentumokat és mindent rendben találunk, folyósítjuk az ön által faktorálandó számlákat (ezt valós időben követheted)!

BÁV Faktor Favicon

A BÁV Faktor Zrt. a legnagyobb hazai bankfüggetlen faktorcég. Nálunk a lehető leggyorsabban és legegyszerűbben megoldhatja vállalkozása finanszírozását.

Kapcsolat

90%

Ellenőrizze és szűrje ki a kockázatos partnereket

A lenti űrlapon adja meg a keresztnevét és az e-mail címét, majd pipálja be a dobozt és perceken belül Önnél is lesz a csekklista. Ilyen egyszerű!