Faktoring: mennyire ismerik és veszik igénybe a faktorálást a szállítmányozók?

Faktoring: mennyire ismerik és veszik igénybe a faktorálást a szállítmányozók?

A faktoringpiac elismert szereplőjeként készítettünk egy felmérést a szállítmányozók körében. Ebben a kutatásban a szállítmányozó cégek faktorálási szokásait és ismereteit vizsgáltuk, az eredmények pedig még minket is megleptek.

A kiindulópont: kihívások a szállítmányozásban

A közös felmérés kiindulópontja az volt, hogy a szállítmányozási piacon számos kihívással néznek szembe a vállalkozók. A hosszú fizetési határidős számlák és a késve fizetés nemcsak a költségek fedezését nehezíti meg, de a cég növekedésének is gátat szabnak.

Ha nincs folyamatos likvid tőkéje a szállítmányozó cégnek, a munkabérek fedezése, a kamion lízingje vagy a telephely rezsi költségei sem lesznek fedezhetők. Emellett újabb fuvarokat és megbízásokat sem tudnak vállalni, ráadásul az elszálló benzinárak tovább súlyosbítják a problémákat.

Ebben a helyzetben általában 2 járható út van: a vállalkozói hitel vagy a faktorálás. Mivel utóbbi egyelőre kevésbé elterjedt finanszírozási forma Magyarországon, a 2021. november 5–8. között készített felmérésben arra voltunk kíváncsiak, hogy a Fuvarlevél magazin olvasói mennyire ismerik a faktorálást és használják vagy használnák-e működésük zavartalan biztosításához.

A felmérés eredménye

A válaszadók 86,8%-a hallott már a faktorálásról és csupán 7% azok aránya, akik nem ismerik a faktoringot mint finanszírozási formát. Faktorálási szolgáltatást a megkérdezettek 20,8%-a vett igénybe, 66%-uk nyilatkozott úgy, hogy még nem faktoráltatott.

Ami a késve fizetés és a hosszú fizetési határidős számlákkal kapcsolatos kérdéseket illeti, a válaszadók 47,2%-a nyilatkozott úgy, hogy van késedelmesen fizető vevője, emellett a megkérdezettek 11,3%-a ritkán, de találkozik a problémával.

A hosszú fizetési határidős számlák okozta nehézségekkel kapcsolatban a válaszadók 39,6%-a látta úgy, hogy a 30, 60 napos számlák megnehezítik vállalkozása működését, míg a megkérdezettek 60,4%-a számára ez nem jelent problémát. Utóbbi eredményt némiképp árnyalja, hogy csupán a kutatásban résztvevők 38,5%-a nyilatkozott úgy, hogy nincs külföldi ügyfele, míg a válaszadók 61,5%-ának – különböző mértékben – igen.

A faktorálás lenne a megoldás?

Ahogy erre a BÁV Faktor Zrt. korábbi esettanulmánya is rávilágít: a faktorálás a szállítmányozók esetében is gyors, egyszerű és átlátható megoldást kínál. A faktoring, illetve a digitális faktoring egyik legnagyobb előnye, hogy akár már 24 órán belül hozzájuthat a számla ellenértékhez a szállítmányozó cég. Nem kell kivárnia a 30 vagy 60 napos fizetési határidőt és a saját pénzét használhatja.

Ennek az okos megoldásnak köszönhetően biztosítható a vállalkozás likvid tőkéje a költségek és számlák fedezésére. Nem kell más áthidaló megoldást keresni a telephely bérleti díjára, benzinköltségre, a munkabérekre: vállalkozói hitel helyett a saját pénzét használhatja a fuvaros cég. Emellett csökkennek az adminisztrációs terhek is, hiszen a számla megvásárlásával például a fizetési emlékeztető és felszólítás kiküldése már a faktor cég feladata.

Tipp: A faktorálás teljesen online is elérhető. A Flexibill digitális faktorálási rendszerbe regisztrálva az ajánlat is online elérhető, ahogy a számlafinanszírozás minden folyamata szintén.

A kérdés éppen ezért az, hogy az elkövetkezendő időszakban mennyire hajlandók élni ezzel a lehetőséggel a szállítmányozó cégek?

További cikkek

Az űrlap kitöltésével semmilyen kötelezetességet nem vállal.

INGYENES REGISZTRÁCIÓ

Váltsa porosodó számláit akár még aznap készpénzre!

TOVÁBBI TEENDŐI

Töltse ki ezt az űrlapot!

Kérljük az adatait minél pontosabban adja meg, hiszen ezeken az elérhetőségeken értesítjük majd a faktoringhoz szükséges következő lépésekről!

Töltse fel a szükséges dokumentumokat!

Egyszerű és igényes felhasználói felületünk akár a telefonjáról is játszva végigvezeti majd az eddig száraz adminisztrációs folyamaton.

Kezdje faktoráltatni a számláit!

Ha megfelelően töltötte fel a dokumentumokat és mindent rendben találunk, folyósítjuk az ön által faktorálandó számlákat (ezt valós időben követheted)!

BÁV Faktor Favicon

A BÁV Faktor Zrt. a legnagyobb hazai bankfüggetlen faktorcég. Nálunk a lehető leggyorsabban és legegyszerűbben megoldhatja vállalkozása finanszírozását.

Kapcsolat

90%

Ellenőrizze és szűrje ki a kockázatos partnereket

A lenti űrlapon adja meg a keresztnevét és az e-mail címét, majd pipálja be a dobozt és perceken belül Önnél is lesz a csekklista. Ilyen egyszerű!